De kerncentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne, hier afgebeeld in oktober, heeft sinds het begin van het Russische offensief zes keer gebruik gemaakt van noodstroombronnen.

Carl Hof/Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Carl Hof/Getty Images


De kerncentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne, hier afgebeeld in oktober, heeft sinds het begin van het Russische offensief zes keer gebruik gemaakt van noodstroombronnen.

Carl Hof/Getty Images

Rusland lanceerde woensdagavond laat een raketbeschieting naar Oekraïense steden, waarbij minstens zes mensen om het leven kwamen en kritieke infrastructuur in 10 regio’s werd vernietigd. aldus de lokale autoriteiten.

Door de aanval viel de stroom uit in delen van Oekraïne, onder meer in de kerncentrale van Zaporizja. Oekraïense netwerkoperator Ukrenergo zei dat de faciliteit weer op het elektriciteitsnet was aangesloten donderdag rond het middaguur.

Maar dit is niet de eerste keer dat de door Rusland bezette fabriek gedwongen wordt om op back-upgeneratoren te draaien. Experts zeggen dat de fabriek na zes noodstops in Zaporizhzhia nog steeds op de rand van een nucleaire ramp staat.

Hier een overzicht van de stand van zaken.

Eerst een korte opfriscursus over waarom Zaporizhzhia zo belangrijk is

Zaporizhzhia ligt in het zuiden van Oekraïne en is de grootste kerncentrale van Europa. De fabriek draait op volle capaciteit en kan 6.000 megawatt elektriciteit produceren.

Russische troepen veroverden Zaporizhzhia deze maand een jaar geleden, maar een oorlogsmoe en onderbezet Oekraïens team blijft het controleren.

De bombardementen hebben de fabriek sindsdien minstens zes keer beschadigd, waardoor de vier hoogspanningslijnen die Zaporizhzhia met het Oekraïense elektriciteitsnet verbinden tijdelijk zijn uitgeschakeld.

Hoogspanningskabels zijn cruciaal voor de veiligheids- en koelsystemen van de centrale: hoe langer de centrale zonder stroom zit, hoe groter het risico op een mogelijke kernsmelting.

De centrale heeft de mogelijkheid om zijn eigen elektriciteit op te wekken, maar, zoals een voormalig ingenieur uit Zaporizhzhia tegen Geoff Brumfield van NPR zei, het is geen duurzame langetermijnoplossing. Vaak schakelt de centrale over op stand-by generatoren op diesel, maar deze hebben ook beperkingen op basis van de hoeveelheid brandstof.

En als klap op de vuurpijl: troepen van het Kremlin lijken langzaam het reservoir leeg te maken, de bron van water dat door de kern van de fabriek wordt gepompt om de temperatuur laag te houden.

Zo hangt het spookbeeld van een mogelijke kernfusie boven elke minuut van de oorlog.

De laatste onderbreking kwam toen de onderhandelingen over de fabriek in een impasse zaten

Dat heeft de Oekraïense minister van Energie Herman Galushchenko gezegd Aanvallen op woensdagavond op Zaporizhzhia heeft een merkbaar keerpunt bereikt.

Galuschenko zegt dat hij probeerde te onderhandelen met Russische leiders om de fabriek te demilitariseren, en in een landelijk uitgezonden adres dit weekendhij vertelde de Oekraïners dat die gesprekken in een impasse zaten.

“De situatie is gestopt. Ons standpunt, dat we op alle internationale platforms kenbaar maken, is dat alle onderhandelingen over de ZNPP gebaseerd moeten zijn op: ten eerste de demilitarisering van de fabriek”, zei hij. “Maar als reactie daarop kregen we [Russian President Vladimir] Het nietige besluit van Poetin dat de ZNPP “federaal” eigendom is. »

Hij zei dat hij geloofde dat het uiteindelijke doel van het Kremlin was om Zaporizhzhia “onbruikbaar” te laten na de ontzetting, wat de status van Oekraïne als Europees energieknooppunt zou verminderen.

VN-waakhond stuurt dringende waarschuwing: ‘Op een dag zal ons geluk opraken’


IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi, hier afgebeeld op een persconferentie eerder deze week, zei dat de wereld “de dobbelstenen aan het rollen was” door toe te staan ​​dat de energiecentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne herhaaldelijk schade opliep.

Thomas Kronsteiner/Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Thomas Kronsteiner/Getty Images


IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi, hier afgebeeld op een persconferentie eerder deze week, zei dat de wereld “de dobbelstenen aan het rollen was” door toe te staan ​​dat de energiecentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne herhaaldelijk schade opliep.

Thomas Kronsteiner/Getty Images

Rusland begon zegt dat hij Zaporizhzhia probeert te verbinden aan zijn eigen elektriciteitsnet. Maar Oekraïense functionarissen zouden sceptisch zijn dat een dergelijke verbinding zelfs mogelijk zou zijn, aangezien er een hoogspanningsleiding tussen de centrale en Rusland nodig zou zijn.

Rafael Grossi, directeur-generaal van de Nuclear Monitoring Agency van de Verenigde Naties, zei dat hij “verbaasd was over de zelfgenoegzaamheid” van de VN toen Zaporizhzhia voor de zesde keer gedwongen werd om in de noodmodus te opereren.

“Wat doen we om dit te voorkomen? zei hij in een urgente update tegen het bestuur van de International Atomic Energy Agency. “Elke keer als we een dobbelsteen gooien. En als we dit zo maar door laten gaan, zal ons geluk op een dag opraken.”

Grossi heeft lang gezegd dat het beschermen van de nucleaire sites van Oekraïne de “topprioriteit” van de IAEA moet zijn. Het bureau stuurde teams naar Oekraïne om Zaporizhzhia actief te monitoren en bracht vorige maand een Rapport van 52 pagina’s waarin mogelijke garanties worden beschreven.

De belangrijkste aanbeveling is de instelling van een veiligheidszone rond Zaporizhzhia, een idee dat de leiders van het Kremlin vorige maand met de IAEA wilden bespreken.

Worst case scenario: zou Zaporizhzhia de volgende Tsjernobyl kunnen zijn?

Als alle onderhandelingspogingen mislukken, zou een ramp in Zaporizhzhia groot zijn, maar waarschijnlijk niet zo schadelijk als de ramp in Tsjernobyl in 1986 of de black-out in Fukushima in 2011.

Steven Nesbit, een nucleair ingenieur en lid van de Rapid Response Task Force van de American Nuclear Society, vertelde NPR dat er twee belangrijke redenen waren.

Eerst werden enkele van de Zaporizhzhia-reactoren enige tijd stilgelegd, waardoor de brandstof kon worden gekoeld.

Ten tweede hebben de Zaporizhzhia-reactoren een moderner ontwerp, omgeven door drie tot vier meter hoge muren van gewapend beton die zouden kunnen helpen radioactieve materialen vast te houden.

Maar natuurlijk zeggen Nesbit en andere nucleaire experts dat het niet de moeite waard is om die theorieën te testen.