Een rechter in Quebec zei vorige maand, toen hij een man vrijsprak die beschuldigd was van het bedreigen en lastigvallen van zijn buurman, dat Canadezen een “door God gegeven” recht hebben om iemand hun middelvinger te geven.

De man die werd vrijgesproken, Neall Epstein, was in mei 2021 buiten zijn huis in Beaconsfield, een zuidwestelijke buitenwijk van Montreal, gearresteerd en beschuldigd van criminele intimidatie en het uiten van doodsbedreigingen. Het doelwit was volgens de autoriteiten Michael Naccache, zijn buurman van een kleine, smalle weg zonder trottoirs.

De arrestatie was de laatste in een reeks vetes tussen de twee mannen die enkele maanden hadden geduurd.

Rechter Dennis Galiatsatos schreef in zijn febr. 24 besluiten dat de heer Epstein niet schuldig was en dat het “betreurenswaardig was dat de aanklagers het strafrechtsysteem hebben bewapend in een poging wraak te nemen op een onschuldige man voor waargenomen minachting die op zijn best stokpaardje is”.

“Voor alle duidelijkheid,” schreef hij, “het is geen misdaad om iemand de middelvinger te geven.”

Rechter Galiatsatos voegde toe, in een kennelijke verwijzing naar het Canadese Handvest van Rechten en Vrijheden: “Het neerhalen van de spreekwoordelijke vogel is een door God gegeven Handvestrecht dat toebehoort aan elke roodbloedige Canadees. Het is misschien niet beleefd, het is misschien niet beleefd, het is misschien niet hoffelijk. Dit leidt echter niet tot strafrechtelijke aansprakelijkheid.”

Details van de zaak en de uitkomst ervan zijn geweest meldde deze week door The Canadian Press.

De heer Epstein, een onderwijzeres met twee jonge dochters, werd op 18 mei 2021 gearresteerd na thuiskomst van een lange wandeling. Eerder op de dag hadden hij en meneer Naccache een confrontatie voor het huis van meneer Naccache.

Meneer Naccache getuigde dat hij renovatiewerkzaamheden aan het uitvoeren was aan zijn voortrap toen meneer Epstein langs zijn huis liep, iets zei en hem met beide handen de vinger gaf. De heer Naccache, die zei dat hij op dat moment oordopjes droeg, beweerde dat de heer Epstein vervolgens een ‘keel-ponsend gebaar’ en een ‘stotende beweging met zijn hand’ maakte, alsof hij hem uitdaagde tot een gevecht.

De heer Naccache belde de politie en zei dat hij vreesde dat de heer Epstein hem zou proberen te vermoorden.

De heer Epstein herinnerde zich de interactie anders. Hij getuigde dat de heer Naccache op dreigende wijze een boormachine vasthield en bedreigingen naar hem schreeuwde. De heer Epstein ontkende dat hij een gebaar had gemaakt om zijn keel door te snijden, maar zei dat hij een krachtterm had geschreeuwd en toegaf dat hij zijn buurman de middelvinger had gegeven toen hij wegliep.

De rechter verwierp de aantijgingen van de heer Naccache.

“Op welke basis vreesde hij dat meneer Epstein een potentiële moordenaar was? Hij schreef. “Het feit dat hij een ontspannen wandeling maakte met zijn kinderen? Het feit dat hij omging met de andere jonge ouders op straat? Als dat de norm is, moeten we ons allemaal zorgen maken dat onze buren moordenaars zijn.”

De heer Naccache beschuldigde de heer Epstein er ook herhaaldelijk van het op te nemen, maar de rechter zei dat het andersom was. Meneer Epstein liep met zijn telefoon in de hand door de buurt, zei rechter Galiatsatos in zijn beslissing, terwijl meneer Naccache vier camera’s aan de voorkant van zijn huis had, dashboardcamera’s in auto’s van zijn ouders en een camera op zijn motorhelm.

Joalie Jenkins, de advocaat van de heer Epstein, zei dat haar cliënt blij was met de uitkomst, maar weigerde verder commentaar te geven. Een officier van justitie weigerde de heer Epstein te verhoren en zei dat het volgens de uitspraak “niet in het algemeen belang was om dit te doen”, en vroeg de rechtbank om vrijspraak.

Audrey Roy-Cloutier, woordvoerder van het parket van Quebec, zei dat er geen beroep tegen de zaak zou worden aangetekend, zelfs als de aanklagers het niet eens waren met sommige bevindingen van de rechter.

De heer Epstein had de ouders van de heer Naccache ook beschuldigd van gevaarlijk rijden in de buurt van kinderen uit de buurt, waaronder de kinderen van de heer Epstein. Rechter Galiatsatos zei in zijn uitspraak dat videobewijs de aanklacht ondersteunde en dat de familieleden geluk hadden dat ze niet waren beschuldigd van mishandeling of roekeloos rijden.

Bij het seponeren van de zaak zei rechter Galiatsatos dat hij wenste dat hij “de zaak kon pakken en uit het raam kon gooien”, wat volgens hem de enige manier zou zijn om zijn verbijstering dat meneer Epstein in de eerste plaats was aangeklaagd “voldoende uit te drukken”. .

“Helaas, de rechtszalen van het gerechtsgebouw van Montreal hebben geen ramen”, schreef hij. “Een simpele vrijspraak zal moeten volstaan.”

Het postkantoor Volgens een rechter uit Quebec is het geven van de middelvinger een recht “gegeven door God”. verscheen als eerste op New York Times.