Leden van het Olympisch winnende damesvoetbalteam van Canada hebben donderdag aan een commissie van parlementsleden verteld dat hun programma werd belemmerd door een gebrek aan steun van hun bestuursorgaan.

Het team is, net als zijn mannelijke tegenhanger, verwikkeld in een bitter arbeidsconflict met Canada Soccer, het bestuursorgaan van de sport. Teamcaptain Christine Sinclair en spelers Janine Beckie, Sophie Schmidt en Quinn presenteerden donderdag hun zaak aan leden van de erfgoedcommissie.

“Er is geen grotere eer als atleet dan het competitiepodium te betreden en ons land te vertegenwoordigen”, zei Sinclair in zijn openingstoespraak. “Dit zijn enkele van de mooiste momenten van ons leven. Maar ze kwamen niet zonder frustratie.”

KIJK | “We vertrouwen Canada Soccer niet:” Christine Sinclair

‘We vertrouwen Canada Soccer niet’: Christine Sinclair getuigt voor Sport Safety Committee

Tijdens een hoorzitting van de Safe Sports Heritage Committee beschrijft aanvoerder Christine Sinclair van Team Canada Women een ontmoeting die zij en haar teamgenoten hadden met leidinggevenden van Canada Soccer om over hun compensatie te onderhandelen.

De spelers gaven een vernietigende recensie van Canada Soccer en zeiden dat de organisatie mannelijke spelers in 2021 vijf keer meer betaalde dan vrouwelijke spelers. Maar ze zeiden dat gelijke beloning slechts een deel van hun strijd was.

Ze zeiden dat het vrouwenprogramma als geheel minder steun krijgt. Ze zeiden dat het team trainingskampen hield zonder volledig bemande medische en trainingsteams.

“Als spelers moeten we soms keuzes maken over welke medische behandeling we krijgen als er een beroep wordt gedaan op fysiotherapeuten van het personeel”, zei Quinn. Ze voegden eraan toe dat het team ook het aantal spelers in het kamp moest verminderen, waardoor het onmogelijk werd om volledige oefeningen op het veld uit te voeren.

Leden van het damesteam zeggen dat ze voorafgaand aan het WK van deze zomer in Australië en Nieuw-Zeeland dezelfde steun en steun willen als het herenteam vorig jaar voorafgaand aan hun voetbalshow in Qatar. Beide teams willen dat Canada Soccer zijn boeken opent en uitlegt waarom zijn programma’s dit jaar worden geschrapt.

Julia Grosso uit Canada viert feest met haar teamgenoten na het scoren van de winnende penalty in de shootout voor de gouden medaille-wedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio.
Julia Grosso uit Canada viert feest met haar teamgenoten na het scoren van de winnende penalty in de shootout tijdens de wedstrijd om goud op de Olympische Spelen in Tokyo. (Carlos Barria/Reuters)

“We zijn … geslaagd met minder en verwachtten meer te doen met minder,” zei Beckie. “We zijn het zo zat om dezelfde strijd te moeten voeren.”

Sinclair vertelde de commissie dat ze vorig jaar de zorgen van het team aan de orde had gesteld bij de voormalige president van Canada Soccer, Nick Bontis, maar grotendeels werd genegeerd.

“De president van Canada Soccer luisterde naar wat ik te zeggen had en later tijdens de bijeenkomst zei hij: ‘Waar mopperde Christine over?'”, zei Sinclair.

Leden van de vrouwenploeg, van wie het vorige contract eind 2021 afliep, hebben een voorlopig akkoord bereikt met Canada Soccer over het loon voor 2022, maar zeggen dat er nog andere problemen moeten worden opgelost.

Kamerlid noemt situatie een ‘verlegenheid’

Tory-parlementslid en commissielid Kevin Waugh zei dat de manier waarop het team werd behandeld “beschamend” was.

“Ik heb een kleindochter die voetbalt dankzij jou”, zei hij. “Het is niet vanwege het herenteam. Het is niet vanwege [Canada Soccer]. Het is te danken aan het Canadese damesvoetbalteam – wat je de afgelopen tien jaar hebt bereikt en meer. »

Liberaal parlementslid Lisa Hepfner merkte op dat de bijeenkomst de dag na Internationale Vrouwendag plaatsvond en vroeg de spelers of ze een rationele reden konden bedenken waarom Canada Soccer minder steun zou geven aan het vrouwenteam.

“Kost het minder om vrouwelijke spelers op te leiden? vroeg Hepfner.

“Nee. We spelen met dezelfde maat bal, we schieten in hetzelfde formaat doel, we spelen op hetzelfde formaat veld, we spelen voor hetzelfde aantal minuten,” antwoordde Beckie.

De spelers zeiden ook dat de problemen met Canada Soccer verder gaan dan het nationale team. Schmidt vertelde parlementsleden dat de organisatie verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal in Canada, maar dat ze de jeugdprogramma’s heeft geschrapt.

“Canada Soccer beschouwt vrouwenvoetbal als een bijzaak”, zei ze, eraan toevoegend dat het niet ontwikkelen van het spel de toekomst van het nationale team in gevaar zou brengen.

“Het systeem voor de ontwikkeling van spelers is kapot en vrouwen zitten toevallig in het nationale team, niet opzettelijk”, zei ze.

Canada Soccer heeft donderdag details vrijgegeven over de voorgestelde collectieve arbeidsovereenkomst met de twee nationale teams en zei dat het tijd was om een ​​deal te sluiten.

“We hebben te goeder trouw onderhandeld en willen een oplossing bereiken met onze nationale teams. Om dit te bereiken, moeten onze twee nationale teams het eens zijn. Onze vrouwen verdienen gelijk betaald te worden en ze verdienen zekerheid. financiële situatie voorafgaand aan de FIFA Women’s 2023 Wereldbeker”, zei de algemeen secretaris van Canada, Earl Cochrane, in een persbericht.

Canada Soccer zegt dat de voorgestelde werkregeling beide teams hetzelfde wedstrijdgeld zou betalen, waarbij de teams het prijzengeld gelijkelijk zouden delen. En er wordt gezegd dat het Olympisch kampioene damesteam het op één na best betaalde nationale damesteam zou worden van de 211 aangesloten verenigingen van de FIFA, waarschijnlijk achter de best gerangschikte VS.

Maar Canada Soccer erkent dat gelijk loon niet hetzelfde betekent als het gaat om teambudgetten, en zegt dat het wedstrijdschema en het kwalificatietraject voor de FIFA Wereldbeker voor mannen “heel anders” zijn.

Spelers werd gevraagd wat ze vonden van de preventieve publicatie van de voorgestelde deal door Canada Soccer.

Beckie zei dat ze zich “niet gerespecteerd” voelden door informatie vrij te geven die aan de onderhandelingstafel moest worden bewaard, en voegde eraan toe dat een deel van de informatie die donderdag door Canada Soccer werd vrijgegeven, nieuw voor hen was. Ze zei dat ze er niets meer over zou zeggen.

“We denken niet dat dit de juiste plaats is om tot dat niveau te zakken”, zei ze. “We zijn hier om erover te praten [equity] probleem.”

Canada Soccer-functionarissen zullen op 20 maart voor de commissie verschijnen.