Vrouwen die gezichtsmaskers dragen als voorzorgsmaatregel tegen stijgende H3N2-virusgevallen in Hyderabad op donderdag 9 maart 2023.

Vrouwen die gezichtsmaskers dragen als voorzorgsmaatregel tegen stijgende H3N2-virusgevallen in Hyderabad op donderdag 9 maart 2023. | Fotocredit: Nagara Gopal

Te midden van stijgende H3N2-virusgevallen in het hele land, zei het ministerie van Volksgezondheid van de Unie op 10 maart dat de gevallen van seizoensgriep, waaronder H3N2, die elk één dode heeft geëist in de Haryana en Karnataka, naar verwachting vanaf eind maart zullen afnemen.

“Elk jaar kent India twee pieken van seizoensgriep: een van januari tot maart en de andere tijdens het na-moessonseizoen. Het aantal gevallen van seizoensgriep zal naar verwachting vanaf eind maart afnemen”, aldus de ambtenaar. persbericht. .

Seizoensgriep is een acute infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door griepvirussen die in alle delen van de wereld circuleren en waarvan wordt vastgesteld dat het aantal gevallen in bepaalde maanden over de hele wereld toeneemt.

Hij verklaarde verder dat real-time surveillance van Influenza-Like Syndrome (ILI) en Severe Acute Respiratory Infection (SARI) gevallen die voorkomen in OPD’s en IPD’s van gezondheidsinstellingen wordt uitgevoerd door het Integrated Disease Surveillance Program. Ziektebestrijding (NCDC).

Volgens de meest recente gegevens die beschikbaar zijn op IDSP-IHIP (Integrated Health Information Platform), zijn tot en met 9 maart door staten in totaal 3.038 door laboratoriumonderzoek bevestigde gevallen van verschillende subtypes van influenza, waaronder H3N2, gemeld. Dit omvat 1.245 gevallen in januari, 1.307 in februari en 486 gevallen tot en met 9 maart.

Bovendien geven gegevens van de IDSP-IHIP-gezondheidszorg aan dat er in de maand januari 2023 in totaal 397.814 gevallen van Acute Respiratory Illness/Influenza Illness (ARI/ILI) werden gemeld in het land, wat licht toenam tot 436.523 in februari 2023. .

In de eerste 9 dagen van maart 2023 stijgt dit aantal naar 133.412 gevallen. De overeenkomstige gegevens voor opgenomen gevallen van ernstige acute luchtwegaandoening (SARI) zijn 7041 gevallen in januari 2023, 6919 in februari 2023 en 1866 gedurende de eerste 9 dagen van maart 2023.

Tot 28 februari zijn in totaal 955 gevallen van H1N1 gemeld. De meerderheid van de H1N1-gevallen wordt gemeld in Tamil Nadu (545), gevolgd door Maharashtra (170), Gujarat (74), Kerala (42) en Punjab (28).

Tot nu toe hebben Karnataka en Haryana elk één overlijden door de H3N2-griep bevestigd, voegde hij eraan toe. De afdeling volgt en volgt nauwgezet de morbiditeit en mortaliteit als gevolg van het H3N2-subtype van seizoensgriep.

Jonge kinderen en ouderen met comorbiditeit zijn de meest kwetsbare groepen in de context van seizoensgriep.

Het ministerie heeft richtlijnen verstrekt over de indeling van patiënten, behandelprotocollen en richtlijnen voor beademingsbeheer aan staten en UT’s, die ook beschikbaar zijn op de website van het ministerie (www.mohfw.nic.in) en NCDC (ncdc.gov.in). Hij adviseerde ook deelstaatregeringen om gezondheidswerkers die H1N1-gevallen behandelen te vaccineren.

Volgens het ministerie is oseltamivir echter het medicijn dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt aanbevolen om de infectie te genezen.

“Het medicijn wordt vrij beschikbaar gesteld via het volksgezondheidssysteem. De regering heeft in februari 2017 toestemming gegeven voor de verkoop van oseltamivir onder Schedule H1 van de Medicines and Cosmetics Act voor toegankelijkheid en gemak. Bredere beschikbaarheid,” zei hij.

Daarnaast zal NITI Aayog op 11 maart een interministeriële bijeenkomst houden om de seizoensgriepsituatie in de staten te beoordelen en manieren te vinden om hen verder te ondersteunen op het gebied van volksgezondheidsmaatregelen, richtlijnen en beheersprotocollen. (ANI)