WASHINGTON (AP) – Senaatsleider Mitch McConnell werd donderdag behandeld aan een hersenschudding en zal naar verwachting “een paar dagen” in het ziekenhuis blijven nadat hij de avond ervoor struikelde en viel tijdens een diner in een hotel, zei zijn woordvoerder.

De 81-jarige senator uit Kentucky was woensdagavond op een etentje na een receptie voor het Senate Leadership Fund, een campagnecommissie die met hem samenwerkte, toen hij struikelde en viel. De gebeurtenissen vonden plaats in het Waldorf Astoria Washington DC, voorheen het Trump International Hotel.

Woordvoerder David Popp zei dat McConnell werd behandeld voor een hersenschudding en “is de medische professionals dankbaar voor hun zorg en zijn collega’s voor hun warme wensen.” Het kantoor van McConnell heeft geen aanvullende details verstrekt over zijn toestand of de duur van zijn afwezigheid in de Senaat.

Toen hij donderdagavond terugkeerde van een reis naar Philadelphia, vertelde president Joe Biden aan verslaggevers in het Witte Huis dat hij met de familie van McConnell had gesproken.

“Ik denk dat het goed komt met hem”, zei Biden over zijn voormalige senaatscollega.

Hersenschuddingen kunnen ernstige verwondingen zijn en hebben tijd nodig om te herstellen. Zelfs een enkel incident met een hersenschudding kan de mogelijkheden van een persoon tijdens herstel beperken.

In 2019 struikelde McConnell en viel in zijn huis in Kentucky, lijdend aan een gebroken schouder die geopereerd moest worden. De senaat was net met zomervakantie begonnen en hij werkte een paar weken thuis terwijl hij herstelde.

McConnell werd voor het eerst gekozen in 1984 en werd in januari de langstzittende senaatsleider bij het bijeenroepen van het nieuwe congres, waarmee het vorige record van 16 jaar werd verbroken.

De zwijgzame McConnell is vaak terughoudend om over zijn privéleven te praten. Maar aan het begin van de COVID-19-crisis vertelde hij over zijn ervaringen in zijn vroege jeugd met de strijd tegen polio. Hij beschreef hoe zijn moeder erop stond dat hij als peuter op de been bleef en met hem werkte door middel van een vastberaden regime van fysiotherapie. Hij erkende dat hij als volwassene moeite had met traplopen.

Senatoren die donderdag een Republikeinse lunchconferentie verlieten, zeiden dat het personeel van McConnell hen op de hoogte bracht van zijn toestand. Senator Mitt Romney uit Utah zei dat hen werd verteld “het gaat goed met hem, hij voelt zich prima, maar hij heeft een hersenschudding”.

Romney voorspelde dat McConnell het weekend in het ziekenhuis zou blijven en volgende week zou terugkeren naar de Senaat.

Senator uit Zuid-Dakota. John Thune, de nummer twee van de Republikeinen, zei dat hij woensdagavond bij het evenement was en dat McConnell “zoals gewoonlijk” opmerkingen maakte.

“Het gebeurde duidelijk later op de avond”, zei Thune, die op weg naar het hotel naar een andere receptie was gegaan en McConnell niet had zien vallen.

Geen van de senatoren had met McConnell gesproken, hoewel verschillende zeiden dat ze contact hadden opgenomen om hem geluk te wensen. Senator uit Missouri. Josh Hawley zei dat hij een briefje had gestuurd, maar begreep dat McConnell niet aan het bellen was.

“We moeten er gewoon voor zorgen dat de leider doet wat hem is opgedragen”, zei Alaska Sen. Lisa Murkowski.

De meerderheidsleider van de senaat, Chuck Schumer, DN.Y., vertelde de senaat donderdagochtend dat hij McConnell had gebeld, maar met zijn team had gesproken “om mijn gebeden en beste wensen te sturen”.

De Senaat, met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar, werd onlangs wegens ziekte van enkele leden beroofd.

sen. John Fetterman, D-Pa., 53, die vorig jaar tijdens zijn campagne een beroerte kreeg, zou naar verwachting enkele weken out zijn terwijl u wordt behandeld voor klinische depressie. En de senator. Dianne Feinstein, D-Calif., 89, zei vorige week dat ze in het ziekenhuis was opgenomen om te worden behandeld voor gordelroos.

De democratische afwezigheden zijn een uitdaging gebleken voor Schumer, die al een krappe meerderheid van 51-49 heeft.

Republikeinen hadden het als minderheidspartij gemakkelijker met intermitterende afwezigheden.

__

Associated Press-schrijvers Zeke Miller en Darlene Superville hebben bijgedragen aan dit rapport.

——-

Dit verhaal is gecorrigeerd om aan te tonen dat Sen. Dianne Feinstein is 89, niet 90.