Het besluit van de BBC om Gary Lineker uit de lucht te halen, laat zijn meest uitgesproken persoonlijkheid achter voor een mogelijk carrièrebepalende beslissing, aangezien het bedrijf zijn reputatie op het spel wil zetten om een ​​publiek voorbeeld te stellen van een van zijn grootste sterren.

Lineker’s politiek geladen tweets over het nieuwe asielbeleid van de regering – gevolgd door een belofte om zijn opmerkingen te respecteren – hadden de BBC in een bijna onmogelijke positie gebracht, waarbij onpartijdigheid in evenwicht moest worden gebracht met de vrijheid van meningsuiting van haar personeel.

De BBC, die heeft geprobeerd het “kwetsbare vertrouwen” met de regering te herstellen, door vermeende vooringenomenheid op en buiten het scherm te beteugelen door een uiterst streng beleid voor sociale media voor nieuwspersoneel te implementeren, is door Tory-ministers onder druk gezet om Lineker een voorbeeld te geven.

De Match of the Day-presentator heeft echter steun gekregen van grote stemmen, waaronder Alastair Campbell, de voormalige perssecretaris van Tony Blair, voormalig Sky News-presentator Adam Boulton, ex-Newsnight-presentator Emily Maitlis en Pier Morgan.

Supporters zagen de beslissing om Lineker uit de wedstrijd van de dag te verwijderen als een capitulatie voor politieke druk, die zijn onafhankelijkheid verzwakt, in een tijd waarin zijn voorzitter, voormalig Tory-donor Richard Sharp, het onderwerp is van een onderzoek naar beweringen dat hij heeft geholpen bij het veiligstellen van een lening. voor Boris Johnson. .

Strikt genomen betekent de officiële status van Lineker als onafhankelijke werknemer en lid van de atletiekafdeling dat hij niet onderworpen is aan dezelfde regels voor sociale media die CEO Tim Davie heeft ingevoerd om de mening van perspersoneel te beheersen.

De BBC worstelde met de uitgesproken Lineker. Vorig jaar werd hij publiekelijk berispt wegens het schenden van onpartijdigheidsrichtlijnen nadat hij tweette dat de Conservatieve Partij geld kreeg van Russische donoren, maar er werd geen actie ondernomen toen hij de mensenrechtensituatie van Qatar tijdens het WK in twijfel trok.

Lineker had het gevoel dat hij de ergste woede van zijn laatste berichten had overwonnen, en zei donderdag dat hij uitkeek naar de presentatie van de wedstrijd van de dag op zaterdag, terwijl BBC-insiders zeiden dat de situatie nog lang niet was opgelost.

Het bedrijf zei dat Lineker zijn presentaties niet zou mogen hervatten totdat hij een “overeengekomen en duidelijk standpunt” had over zijn gebruik van sociale media. Lineker, die meer dan 10 miljoen volgers op sociale media heeft, staat voor een dilemma. Een waarnemer zei dat hij moest kiezen tussen de BBC en een social media influencer zijn.

De multimiljonair, de best betaalde presentator van het bedrijf met een deal van £ 6,75 miljoen die loopt tot 2025, heeft niet het profiel of inkomen nodig dat de BBC-rol hem biedt.

“Het is nu een kwestie van sociaal geweten”, zegt PR-expert Mark Borkowski. “Blijft hij trouw aan het merk Lineker? Als hij ermee instemt gemuilkorfd te worden, schaadt hij zijn merk ernstig.”

Voor de BBC lijkt de terugtrekking van Lineker geen stap in de richting van het oplossen van de woede. Als blijk van solidariteit twitterden experts Ian Wright en Alan Shearer vrijdag dat ze zaterdag niet op Match of the Day zouden verschijnen.

“De BBC is verdomd als ze dat doen en verdomd als ze dit niet doen”, zei Borkowski. “De BBC zal op de een of andere manier een eigen doelpunt scoren, wat ze ook doen.”