De Philadelphia Flyers hebben algemeen directeur Chuck Fletcher ontslagen en franchisegever Danny Briere gepromoveerd tot interim, de nieuwste frontoffice-shuffle voor een organisatie die sinds 1975 geen Stanley Cup meer heeft gewonnen.

Fletcher, die ook president van hockeyoperaties was, werd een week ontslagen nadat hij geen grote stappen had gezet binnen de handelsdeadline.

De Flyers, die slechts één playoff-ligplaats hadden tijdens Fletcher’s 4 1/2 jaar op het werk, spelen zaterdag in Pittsburgh. Philadelphia is dit seizoen 24-30-11 onder eerstejaars coach John Tortorella en ver buiten de play-offs.

“De Philadelphia Flyers-organisatie is altijd gedefinieerd door lef, vastberadenheid en een standaard van uitmuntendheid. In de afgelopen paar seizoenen heeft ons team die standaard gewoon niet waargemaakt, dus vandaag zullen we beginnen met het uitzetten van een nieuwe koers onder een nieuwe leiderschapsstructuur voor hockeyoperaties, ‘zei Flyers-president Dave Scott.

Briere, die de Flyers hielp bij hun laatste optreden in de Stanley Cup in 2010 toen ze verloren van Chicago, wordt beschouwd als een rijzende ster in de frontoffice van de organisatie en werd vorig jaar gepromoveerd van spelerontwikkeling tot speciale assistent van de algemeen manager.

De Flyers hebben de Stanley Cup niet meer gewonnen sinds de opeenvolgende kampioenschappen in 1974 en 1975, en zijn sinds die run in 2010 slechts drie keer door naar de tweede ronde.

“Flyers-fans verdienen een beter team dan ze de afgelopen seizoenen op het ijs hebben gezien, en een duidelijk plan om dit team terug naar de Stanley Cup te krijgen”, zei Scott. “We weten dat dit een meerjarig proces zal zijn en we zijn vastbesloten om het goed te doen, omdat we deze franchise op weg willen helpen naar het winnen van de Stanley Cup, punt uit.”

Mislukte verplaatsingen van gratis bureau

Fletcher ging in 2021 voluit met een reeks bewegingen die niet echt loonden. Zijn handel met verdediger Ryan Ellis en het contracteren van aanvaller Cam Atkinson liepen op niets uit vanwege blessures, en hetzelfde gebeurde met de rijke contractverlengingen van Joel Farabee en Sean Dressmaker.

Scott merkte dit op en zei dat Fletcher voor grote uitdagingen stond, “waaronder enkele die hij niet in de hand had”.

“Maar we hebben een punt bereikt waarop we een andere richting moeten inslaan en onder nieuw leiderschap naar de toekomst moeten kijken”, zei hij.

Scott zei dat de Flyers zullen proberen het frontoffice te herstructureren en dat begint met het opsplitsen van de rollen van algemeen directeur en president in twee banen.

“We zien dit als een cruciale kans om niet alleen het niveau van uitmuntendheid te herstellen dat onze fans gewend zijn, maar ook om onze organisatie nieuwe energie, verantwoordelijkheid en strategische visie te geven”, zei hij.