De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het nieuwste medicijn van Pfizer goedgekeurd migraine market, Zavzpret (zavegepant) – de eerste en enige migrainebehandeling in zijn soort die wordt aangeboden als neusspray.

In gegevens van klinische onderzoeken is aangetoond dat het medicijn snelle pijnverlichting biedt in slechts 15 minuten voor migrainepatiënten, met een verlichting die tot 48 uur aanhoudt, zei Pfizer.

Migraine is een van de meest voorkomende slopende medische aandoeningen, zei dr. Leah Croll, een gecertificeerde neuroloog aan de Lewis Katz School of Medicine van Temple University. Volgens de National Headache Foundation lijden bijna 40 miljoen Amerikanen aan migraine.

“Ze verstoren vaak het dagelijks functioneren, nemen patiënten weg van hun baan en voorkomen dat ze tijd doorbrengen met dierbaren. Hoe eerder we hulp kunnen bieden aan mensen die lijden aan een migraineaanval, hoe sneller we ze die verloren tijd kunnen teruggeven.” “, vertelde Croll aan ABC News.

Selon l’Institut national des troubles neurologiques et des accidents vasculaires cérébraux, les migraines sont un type de mal de tête causé par l’activation des fibres nerveuses dans la paroi des vaisseaux sanguins cérébraux qui provoquent des crises récurrentes de douleur lancinante et pulsatile modérée à ernstig. CGRP, een afkorting van calcitonine-gen-gerelateerd peptide, is een chemische boodschapper in de hersenen die een rol speelt bij het moduleren van pijn en ontsteking.

FOTO: Een Pfizer-logo is te zien in Krakau, Polen, 19 december.  8, 2022.

Een Pfizer-logo is te zien in Krakau, Polen, 15 december 2019. 8, 2022.

NurPhoto via Getty Images

Zavzpret werkt door CGRP-signalen te blokkeren, aldus Pfizer.

Minstens 60% van de migrainepatiënten ervaart ook misselijkheid, waardoor pillen moeilijk te slikken zijn. Tegen de tijd dat je een pil neemt, is het vaak te laat om een ​​migraine om te keren, omdat het spijsverteringsstelsel wordt afgesloten, zegt Dr. Kate Mullin, een gecertificeerde neuroloog aan het New England Institute for Neurology and Headache, die hielp bij het uitvoeren van de proef voor Zavzpret.

“Je kunt geen orale medicatie opnemen als je migraine-gastroparese hebt. Je darm gaat in feite slapen en is niet in staat om medicatie effectief te absorberen voor veel migrainepatiënten. Een neusspray helpt de darm volledig te omzeilen om de absorptie te optimaliseren, ” vertelde ABC News.

Momenteel zijn de andere pilvrije medicijnen voor snelle verlichting van migraine op de markt in injectie- en neussprayvorm, maar deze bevinden zich in een klasse van medicijnen die triptanen worden genoemd.

“Als je de keuze krijgt tussen een neusspray of een injectie om je hoofdpijn te stoppen en je voelt je al ellendig, is een injectie geven het laatste wat je wilt doen. Neusspray is veel aantrekkelijker,” zei Mullin. .

In tegenstelling tot triptanen is er volgens Mullin momenteel geen bewijs dat CGRP-gerelateerde medicijnen niet kunnen worden gebruikt bij mensen die problemen hebben met hun bloedvaten, inclusief mensen met coronaire hartziekten.

De proefgegevens tonen geen bewijs van rebound-hoofdpijn of hoofdpijn door overmatig gebruik van medicatie – hoofdpijn die ironisch genoeg wordt veroorzaakt door te vaak gebruik van migrainemedicatie – nog een bijkomend voordeel van deze formulering, zei Mullin.

De meest voorkomende bijwerking onder proefpersonen was een tijdelijke smaakverandering die bekend staat als dysgeusie, ervaren door ongeveer 20% van de neusspraygebruikers, zei ze.

Als u last heeft van frequente of ongewoon pijnlijke hoofdpijn, adviseren experts om met uw arts te praten.

Volgens Dr. Croll: “Elke keer dat iemand hoofdpijn ervaart die zijn vermogen om normaal te functioneren in zijn dagelijks leven verstoort, moeten ze met een neuroloog praten over behandelingsopties.”

Mallory Rowley is een vierdejaars geneeskundestudent en lid van de medische afdeling van ABC News.