Op basis van ongefundeerde samenzweringstheorieën over kiezersfraude heeft een provincie in Noord-Californië Dominion Voting Systems verlaten.AILSA CHANG, GASTHEER:

Een provincie in Noord-Californië heeft een kiesstelsel verlaten dat te maken heeft gehad met een spervuur ​​van samenzweringstheorieën over kiezersfraude. Het systeem is afkomstig van Dominion, dat zegt dat de verhuizing, tussen aanhalingstekens, “een ander voorbeeld” is van hoe leugens het bedrijf pijn hebben gedaan. Zoals Roman Battaglia van Jefferson Public Radio meldt, heeft de controversiële beslissing het graafschap nu geen mogelijkheid meer geboden om verkiezingen uit te voeren.

ROMAN BATTAGLIA, BYLINE: Shasta County is klein en landelijk en beslaat het noordelijke uiteinde van de Sacramento-vallei. Deze dieprode hoek van een blauwe staat is verwikkeld in onbewezen beschuldigingen van fraude sinds de verkiezingen van 2020. De provinciale raad van toezichthouders is de afgelopen jaren conservatiever geworden en openbare gevechten tussen toezichthouders en ambtenaren Verkiezingen zijn niet ongebruikelijk.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

MARY RICKERT: De toon en de teneur van dit gesprek vernietigen het vertrouwen verder.

PATRICK JONES: Nee.

RICKERT: Ja, dat is het.

JONES: Nee, dat is het niet.

RICKERT: U draagt ​​bij aan dit probleem.

BATTAGLIA: Eind januari zegden de provinciale toezichthouders hun contract met Dominion op. Aan het hoofd van deze leiding stond de voorzitter van de raad van bestuur, Patrick Jones. Jones was zeer kritisch over elk type elektronische stemmachine.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

JONES: En dat mensen zeggen dat we vrije en eerlijke verkiezingen hebben zonder echt alles te weten wat er is gebeurd en wat we weten, dat is gewoon niet waar.

BATTAGLIA: Jones richtte zijn woede op Dominion, in navolging van de aanvallen die het bedrijf heeft ondergaan van rechtse complottheoretici sinds de verkiezingen van 2020. Aanhangers van Donald Trump hebben herhaaldelijk en ten onrechte beweerd dat de Dominion-machines werden gebruikt om stemmen over te dragen van Trump naar Joe Biden, en Dominion heeft aanklachten wegens smaad ingediend, waaronder een spraakmakende zaak tegen Fox News die momenteel voor de rechtbank wordt bepleit. Terug in Shasta County stemde de raad met 3-2 om van Dominion af te komen. In plaats daarvan onderzoeken ze een systeem waarbij de stembiljetten handmatig worden geteld. Mary Rickert is een van de twee toezichthouders die tegen het besluit hebben gestemd.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

RICKERT: Ik zeg alleen dat het een slechte financiële beslissing van ons is om het contract met Dominion te beëindigen. Ik denk dat we onszelf mogelijk blootstellen aan rechtszaken voor Shasta County. Ik ben erg risicomijdend. Ik vind het een totale verspilling van geld.

BATTAGLIA: De rechtszaak waar ze het over heeft, is een federale wet die kiezers met een handicap verplicht om onafhankelijk te kunnen stemmen, wat een vorm van mechanische of elektronische stemmachine vereist. Bestuursvoorzitter Patrick Jones is van mening dat het verwijderen van alle machines uit de verkiezing het vertrouwen in de resultaten zal vergroten. Maar uit onderzoek is gebleken dat het handmatig tellen van stembiljetten duurder is, langer duurt en minder nauwkeurig is dan het gebruik van een machine. Een supervisor die met Jones stemde, Kevin Crye, denkt de oplossing te hebben voor mogelijke rechtszaken over toegankelijkheid. Hij zegt dat hij externe financiering heeft gezocht bij de prominente samenzweringstheoreticus voor kiezersfraude, Mike Lindell.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

KEVIN CRYE: En ik ben niet van plan om ergens geld aan te verspillen, zeker niet aan dit. Dus ik heb het geld en ik zal het steunen om bij mijn beslissing te blijven omdat we Shasta County geld niet zullen gebruiken om in die richting te gaan.

BATTAGLIA: Crye zegt dat Lindell geld op een geblokkeerde rekening zal zetten om de juridische kosten te betalen waarmee de provincie te maken kan krijgen als gevolg van rechtszaken. Dit aanbod kreeg veel kritiek van de twee supervisors die de veranderingen niet steunden, waaronder Tim Garman.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

TIM GARMAN: Nogmaals, ik waardeer wat je probeert te doen.

CRYE: Wat probeer ik te doen, supervisor Garman?

GARMAN: Je probeert de provincie geld te besparen door het te koop aan te bieden.

BATTAGLIA: Lindell zelf is het doelwit van een smaadzaak van $ 1,3 miljard van Dominion. Als het graafschap wil proberen de stembiljetten met de hand te tellen, moet het eerst toestemming krijgen van de staatssecretaris, wat minstens negen maanden kan duren. Tot die tijd kan Shasta County, zonder een andere verkoper te kiezen, geen verkiezingen houden. Hierdoor raakten duizenden inwoners van de provincie nog meer in de war over de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Voor NPR News ben ik Roman Battaglia in Shasta County, Californië.

(MUZIEKGELUID EXTRACTIE)

Auteursrecht © 2023 NRP. Alle rechten voorbehouden. Bezoek de pagina’s met gebruiksvoorwaarden en machtigingen van onze website op www.npr.org voor meer informatie.

NPR-transcripten worden in piekuren gemaakt door een NPR-contractant. Deze tekst is mogelijk niet in zijn definitieve vorm en kan in de toekomst worden bijgewerkt of herzien. Nauwkeurigheid en beschikbaarheid kunnen variëren. De gezaghebbende opname van de programmering van NPR is de audio-opname.