Norfolk Southern Railway-voorzitter Alan Shaw, die donderdag voor een senaatspanel getuigde, weigerde zijn steun te betuigen aan tweeledige wetgeving van de twee senatoren uit Ohio die nieuwe regels zouden opleggen aan de spoorwegindustrie, waaronder nieuwe procedures voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Bill of Sens. Sherrod Brown, een democraat, en JD Vance, een republikein, reageerden op de gruwelijke treinontsporing in Oost-Palestina, Ohio, waarbij giftige chemicaliën in de stad werden gedumpt en bewoners bang en gefrustreerd achterbleven.

De heer Shaw zei dat hij ‘diepe spijt’ had van het ongeluk en ‘toegewijd was om het goed te maken’. Maar hij was nog niet klaar om de rekening van Brown-Vance te accepteren.

In zijn getuigenis voor de jury zei de heer Vance dat de wetgeving ‘redelijke verbeteringen van de openbare veiligheid’ omvatte en verzette hij zich tegen de critici van zijn partij die het zien als een teveel aan overheidsmacht.

“We hebben een keuze: zijn we voor grote bedrijven en grote regeringen of zijn we voor de mensen in Oost-Palestina? Meneer zegt Vance. “Dit is het moment om te kiezen – laten we het goed doen.”

op febr. De ontsporing van trein nr. 3 leidde tot een intense reeks schuld- en schuldverschuivingen over wie verantwoordelijk is voor de puinhoop, wat had kunnen worden gedaan om het ongeval te voorkomen en wat er moet worden gedaan om de spoorwegveiligheid in de toekomst te verbeteren.

De heer Shaw pauzeerde voordat hij uiteenzette hoe ver het bedrijf bereid is te gaan als het gaat om het dekken van de kosten van de gezondheidszorg van bewoners en het compenseren van burgers voor de waarde van verloren eigendommen en het verlies van mensenlevens.

In een toespraak tot de Senaatscommissie voor Milieu en Openbare Werken zei de heer Shaw: ‘U hebt mijn persoonlijke toezegging’ dat Norfolk Southern ‘de klus zal klaren en Oost-Palestina zal helpen bloeien’.

“Ik ben vastbesloten om te doen wat juist is”, zei hij. “We zullen er vandaag zijn, morgen, over een jaar, over vijf jaar, over tien jaar.”

Het opruimen en de politieke gevolgen gaan door.

Transportsecretaris Pete Buttigieg ligt onder vuur van zowel liberalen als conservatieven omdat hij bijna drie weken heeft gewacht om naar Oost-Palestina te reizen en niet meer energie heeft gestoken in het verbeteren van de veiligheid op het spoor vóór de crash.

sen. De Republikeinse Lindsey Graham uit South Carolina zei tijdens de hoorzitting dat het de hoogste tijd was voor president Biden om de crashlocatie te bezoeken.

“Wat is de keerzijde van mensen vertellen over grote trauma’s,” zei meneer Graham. “Dat hij daarheen gaat, lost niet alle problemen op, maar ik denk dat het een stap in de goede richting is, en ik zou graag willen dat hij daarheen gaat, zodat we allemaal kunnen werken om het probleem op te lossen.”

Volgens het eerste rapport van de National Transportation Safety Board leken oververhitte wiellagers tot de ontsporing te hebben geleid.

De NTSB kondigde eerder deze week aan een speciaal onderzoek te starten naar de “veiligheidsorganisatie en -cultuur” van Norfolk Southern.

De getuigenis van de heer Shaw voor de commissie kwam uren nadat een andere Norfolk Southern-trein ontspoorde in Calhoun County, Alabama. Er werden geen gewonden of chemische lekkages gemeld.

Tijdens de hoorzitting van donderdag zeiden de Democraten in het panel dat ze vreesden dat de crash in Oost-Palestina te voorkomen was en dat Norfolk Southern verkeerde prioriteiten had gesteld.

In plaats van meer van de winst van het bedrijf te investeren in veiligheid en arbeid op het spoor, zeiden de Democraten dat het bedrijf miljarden dollars heeft gesluisd voor het terugkopen van aandelen voor aandeelhouders en tientallen miljoenen voor lobbyen tegen voorgestelde veiligheidsvoorschriften.

sen. Jeff Merkley uit Oregon vroeg: “Gaat u zich er vandaag toe verbinden om geen aandelen meer terug te kopen totdat er een reeks voorzorgsmaatregelen is getroffen om het risico op ontsporingen en ongelukken in de toekomst te verminderen?

Meneer Shaw dekte. Hij zei dat het bedrijf $ 1 miljard per jaar uitgeeft aan veiligheidsmaatregelen op het spoor die hebben geleid tot minder ontsporingen, minder lekkages van gevaarlijk materiaal en minder verwondingen.

sen. Bernard Sanders, een onafhankelijke uit Vermont, probeerde tevergeefs om de heer Shaw zover te krijgen dat hij zich zou verplichten om gegarandeerde betaalde ziektedagen aan zijn hele personeelsbestand te bieden, of om ‘alle zorgbehoeften’ van de bevolking van Oost-Palestina te dekken.

“Ik denk dat we allemaal vastbesloten zijn om het juiste te doen, maar de duivel zit in de details”, zei Sanders.

sen. Edward Markey, Democraat van Massachusetts, zei dat het bedrijf ook de kosten moet dekken van alle waarde die gezinnen in hun huizen en bedrijven hebben verloren.

Republikeinen hebben hun bezorgdheid geuit over het gebrek aan transparantie van het bedrijf.

sen. Shelley Moore Capito uit West Virginia, de leidende Republikein in de commissie, zei dat er gevaarlijke fouten waren in de communicatie met de staats- en federale autoriteiten in de onmiddellijke nasleep van de ontsporing in Oost-Palestina.

“Ik maak me nog steeds grote zorgen over het communicatieprobleem”, zei mevrouw Capito, erop wijzend dat het nog steeds onduidelijk is waar de gevaarlijke stoffen naartoe worden vervoerd.