Het voorstel van president Biden om het vennootschapsbelastingtarief te verhogen tot 28% zou de Amerikaanse economie doen krimpen en meer dan 138.000 banen elimineren in het komende decennium, volgens analyse van de onpartijdige Tax Foundation.

Naast banenverlies bleek uit de studie uit 2021 dat de impact van het verhogen van het vennootschapsbelastingtarief van 21% naar 28% ervoor zou zorgen dat het bruto binnenlands product van het land de komende tien jaar met 720 miljard dollar zou krimpen.

“Met een vennootschapsbelastingtarief van 28% zal Biden de Verenigde Staten terugbrengen naar een tijd waarin bedrijven banen naar het buitenland stuurden naar landen met gunstigere tarieven”, zei Sen. Marsha Blackburn, Republikein van Tennessee. “Amerikaanse banen moeten hier blijven.”

De heer Biden herleefde deze week zijn pogingen om het tarief van de vennootschapsbelasting te verhogen toen hij het budget van $ 6,8 biljoen van de regering vrijgaf. Het plan stelt voor om de belastingen met meer dan $ 5,5 biljoen te verhogen, terwijl de binnenlandse en defensie-uitgaven worden verhoogd.

“Geen enkele miljardair zou minder belasting moeten betalen dan een leraar of een brandweerman”, zei Biden in Philadelphia toen hij het bestedingsplan aankondigde. “Mijn plan is ervoor te zorgen dat bedrijven hun eerlijke aandeel betalen.”

De hogere verhoging van de vennootschapsbelasting zou volgens de Tax Foundation ook de lonen en inkomens over de hele linie voor Amerikaanse werknemers verlagen. De studie schatte dat werknemers die minder dan $ 19.500 per jaar verdienen, hun inkomen na belastingen met $ 550 zouden zien dalen.

Degenen die tussen $ 19.500 en $ 33.100 verdienen, zien een gemiddelde korting van $ 1.120. Maar de belastingverhoging van de heer Biden zou de meest negatieve impact hebben op gezinnen uit de midden- en hogere klasse. Belastingbetalers die tussen $ 33.100 en $ 50.229 verdienen, zouden hun inkomen na belastingen met meer dan $ 2.000 zien dalen.

Ondertussen zouden mensen die tussen $ 50.229 en $ 80.150 verdienen een daling van $ 3.340 zien. Degenen die meer dan $ 80.150 verdienen, zien hun inkomen na belasting met meer dan $ 16.400 dalen.

De studie van de Tax Foundation werd uitgebracht in 2021 toen de heer Biden voor het eerst aandrong op een verhoging van het vennootschapsbelastingtarief. Sindsdien heeft het Witte Huis het voorstel verschillende keren nieuw leven ingeblazen, maar kreeg het geen goedkeuring van het Congres gezien de oppositie van de GOP in het Huis en de Senaat.

“Het ‘budget’ van president Biden is dood bij aankomst”, zei de senator. Republikein Mike Brown uit Indiana. “Het is een campagneverlanglijstje van belastingverhogingen en vage wiskunde die Hoosiers niet zou helpen worstelen met de inflatiecrisis van Biden.”