PLYMOUTH, VK — Vormt de wereldwijde ruimtevaartindustrie een grotere bedreiging voor de mensheid dan plasticvervuiling? Verlaten objecten die in een baan om de aarde zijn achtergebleven en ander desintegrerend ruimteafval kunnen een catastrofale botsing boven onze atmosfeer veroorzaken, zeggen onderzoekers. Ze waarschuwen dat ze communicatiesystemen zouden vernietigen, waardoor de moderne samenleving tientallen jaren achteruit zou gaan.

Wetenschappers roepen op tot een juridisch bindend verdrag om ervoor te zorgen dat de aarde geen onherstelbare schade oploopt door toekomstige uitbreiding van de ruimte.

“Het probleem van plasticvervuiling en vele andere uitdagingen waarmee onze oceanen worden geconfronteerd, trekken nu wereldwijde aandacht. De gezamenlijke acties zijn echter beperkt en de uitvoering verloopt traag. Nu bevinden we ons in een vergelijkbare situatie met de opeenhoping van ruimtepuin”, legt Dr. Imogen Napper, onderzoeker aan de Universiteit van Plymouth, in een persbericht.

“Door rekening te houden met wat we hebben geleerd van de volle zee, kunnen we voorkomen dat we dezelfde fouten maken en kunnen we collectief werken om een ​​tragedie van de commons in de ruimte te voorkomen. Zonder een wereldwijde overeenkomst zouden we op een vergelijkbaar pad terecht kunnen komen.”

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Wetenschapvalt samen met bijna 200 landen die instemmen met een verdrag ter bescherming van de oceanen – het hoogtepunt van een proces van 20 jaar. De samenleving moet de geleerde lessen van het ene deel van onze planeet doorgeven aan het andere, stelt het internationale team.

Het aantal satellieten in een baan om de aarde zal naar verwachting groeien van de huidige 9.000 tot meer dan 60.000 in 2030. Schattingen tonen aan dat er al meer dan 100 biljoen niet-gevolgde oude satellieten rond de planeet cirkelen.

De technologie biedt een breed scala aan sociale en ecologische voordelen. De vrees bestaat echter dat door de verwachte groei van het satellietverkeer grote delen van de baan van de aarde onbruikbaar zullen worden. De auteurs van de studie stellen dat duurzaamheid van satellieten moet worden afgedwongen en overeenkomsten moet bevatten die vergelijkbaar zijn met die voorgesteld in het Global Plastics Treaty.

Grote delen van de directe omgeving van onze planeet riskeren hetzelfde lot als de zeeën, waar slecht bestuur heeft geleid tot overbevissing, vernietiging van habitats, diepzee-exploratie van mineralen en vervuiling.

“Om planetaire problemen aan te pakken, moeten we wetenschappers uit alle disciplines samenbrengen om oplossingen te vinden en te versnellen. Als marien bioloog had ik nooit gedacht dat ik een paper over de ruimte zou schrijven, maar door dit gezamenlijke onderzoek heb ik veel parallellen geïdentificeerd met de uitdagingen van Om milieuproblemen in de oceaan aan te pakken, moeten we gewoon de integratie van wetenschap in management en beleid verbeteren”, zegt Heather Koldewey, Advisor Principal Marine Technician van de Zoological Society of London.

satelliet spacex aarde
(Credit: SpaceX van Pexels)

Vorig jaar werd naar verluidt een Australische schapenboer wakker en vond hij een groot stuk puin van de SpaceX-capsule van Elon Musk in zijn tuin.

“Ancient TEK (Traditional Ecological Knowledge) informeert ons over hoe we rentmeesterschap moeten omarmen, omdat ons leven ervan afhangt. Ik ben verheugd om met anderen samen te werken om de verbindingen en onderlinge afhankelijkheid tussen alle dingen te benadrukken en dat afval in zee en ruimteafval beide te voorkomen zijn door mensen schade toebrengen’, voegt Dr. Moriba Jah toe, universitair hoofddocent lucht- en ruimtevaarttechniek en werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Texas in Austin.

Astrofysici waarschuwen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat mensenlevens in gevaar komen, als het aantal van dergelijke ongevallen toeneemt.

“Als weerspiegeling van het nieuwe oceaaninitiatief van de Verenigde Naties, zal het minimaliseren van vervuiling vanuit een lagere baan om de aarde voortdurende ruimteverkenning, satellietcontinuïteit en de groei van levensveranderende ruimtetechnologieën mogelijk maken”, merkt Dr. Kimberley Miner op, wetenschapper bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

“Satellieten zijn van vitaal belang voor de gezondheid van onze mensen, onze economieën, onze veiligheid en de aarde zelf. Het gebruik van de ruimte ten behoeve van mensen en de planeet loopt echter gevaar. Als we vergelijken hoe we onze zeeën hebben behandeld, kunnen we proactief voordat we het gebruik van de ruimte voor toekomstige generaties schaden. De mensheid moet nu verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag in de ruimte, niet later. Ik moedig alle leiders aan om op te letten, het belang van deze volgende stap te erkennen en gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen, “vervolgde Melissa Quinn , hoofd van ruimtehaven Cornwall.

“Ik heb het grootste deel van mijn carrière gewerkt aan de opeenhoping van plastic afval in het mariene milieu; de schade die het kan aanrichten en de mogelijke oplossingen. Het is heel duidelijk dat veel van de vervuiling die we vandaag aantreffen, voorkomen had kunnen worden”, concludeert Professor Richard Thompson OBE, hoofd van de International Marine Litter Research Unit aan de Universiteit van Plymouth.

“We waren ons tien jaar geleden terdege bewust van het probleem van plasticvervuiling, en als we hadden gehandeld, zou de hoeveelheid plastic in onze oceanen de helft kunnen zijn van wat het nu is. In de toekomst moeten we veel meer proactieve houding om de toekomst van onze planeet te helpen beschermen. Er valt veel te leren van de fouten die in onze oceanen zijn gemaakt als het gaat om de opeenhoping van puin in de ruimte.”

South West News Service-schrijver Mark Waghorn heeft bijgedragen aan dit rapport.

Youtube video