Pierre Karl Péladeau is de nieuwe eigenaar van de Montreal Alouettes.

De zakenman uit Montreal werd vrijdag tijdens een persconferentie in het Olympisch Stadion door de CFL onthuld als eigenaar van de franchise. Péladeau, president en CEO van Quebecor Inc., heeft een gerapporteerde nettowaarde van US $ 1,9 miljard.

Péladeau, een voormalig leider van de Parti Québécois, zal de Alouettes vertegenwoordigen als gouverneur-in-Chief in de raad van bestuur van de CFL.

“Ik ben verheugd om de nieuwe eigenaar te zijn van de Montreal Alouettes, een team met een lange geschiedenis dat een grote impact heeft op onze gemeenschap omdat het ons samenbrengt”, zei Péladeau in een verklaring. “Dat team dat ik naar de top van de CFL heb zien stijgen en de Grey Cup heb zien winnen, dat is ons team, dat is het team van de fans.

“Ik wil stabiliteit en een langetermijnvisie brengen, waardoor we Montreal weer aan de top van het Canadese voetbal kunnen plaatsen. Ik wil onze supporters bedanken voor hun niet aflatende loyaliteit.

De verhuizing komt iets meer dan een week nadat de CFL exclusieve onderhandelingen met Péladeau begon over franchise-eigendom.

“Ons doel in dit proces was om de Alouettes op weg te helpen naar succes op de lange termijn, idealiter onder sterk lokaal eigendom”, aldus CFL-commissaris Randy Ambrosie.

“Vandaag is een speciale dag voor deze ongelooflijke franchise, haar supporters in Quebec en de stad Montreal. Pierre Karl en zijn passie voor sport, entertainment en zijn gemeenschap zijn opmerkelijk. Ik weet dat hij geweldig werk zal leveren als steward van de Alouettes. “

Cecchini verhuist naar de QMJHL

De CFL nam vorige maand de teugels van de Alouettes over en benoemde voormalig president Mario Cecchini tot interim-president. Cecchini en Park Lane, de investeringsbankierpartner van de CFL, hielpen bij het zoeken naar een franchise-eigenaar.

Maar Cecchini zal niet bij de Alouettes blijven onder eigendom van Péladeau. Eerder deze week werd hij benoemd tot commissaris van de Quebec Major Junior Hockey League.

De CFL nam op 31 mei 2019 ook de controle over de Alouettes over van Robert en Andrew Wetenhall. De competitie verkocht de franchise in januari 2020 aan de zakenlieden Sid Spiegel en Gary Stern, de schoonzoon van Spiegel, uit Ontario.

Maar Spiegel stierf in juli 2021 nadat hij de club nog nooit had zien spelen, aangezien de CFL in 2020 niet werkte vanwege de wereldwijde pandemie.

Het landgoed van Spiegel had een belang van 75% in de franchise behouden, terwijl Stern de resterende 25% op zich nam. Afgelopen augustus kondigde Stern aan dat hij stopte met de dagelijkse werkzaamheden bij het team en zijn functie in de raad van bestuur van de CFL neerlegde.

Stern deed echter geen afstand van zijn belang in de franchise.

Cecchini werd aanvankelijk aangenomen als president van de Alouettes in 2020 en tekende een contract voor drie jaar. Maar afgelopen december kreeg Cecchini van de nalatenschap van Spiegel te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden.