Cameron Green heeft zijn opluchting toegegeven toen hij voor het eerst drievoudige cijfers kruiste in Test cricket, aangezien hij door R Ashwin werd geprezen als een ‘once in a generation’ cricketspeler.

Green was in zijn embryonale testcarrière vijf keer tussen de 74 en 84 gevallen, maar kort na de lunch op de tweede dag in Ahmedabad – na een ietwat moeilijke pauze op 95 – kon hij een mijlpaal vieren.

“Je voelt je meer een crickettester als je die aap op je rug hebt, dus het is goed om dat op een bepaalde manier af te vinken,” zei hij. “Het is zo speciaal.”

Green werd uiteindelijk ontslagen toen hij een zijbeenzwaai tegen Ashwin maakte. Het duo stond voor het eerst tegenover elkaar in Green’s eerste reeks tegen India in 2020-21. Ashwin grapte dat je alleen maar naar de IPL-veiling hoefde te kijken om te weten wat de Indiase cricket van Green vond en herinnerde zich zijn eerste ervaring tegen hem toen Green een eeuw scoorde voor Australia A.

“Ik vind hem een ​​fantastische speler”, zei Ashwin. “Alleen de grondstoffen voor een persoon die zo lang is als hij, mooie hefbomen, goed stokgevoel, kan heel goed bowlen en het dek raken, beweegt zich redelijk goed over het veld. Dit zijn cricketspelers die je één keer per generatie spreekt.

“Ik speelde een oefenwedstrijd tegen hem in Drummoyne Oval in Sydney [on the 2020-21 tour]. Van daaruit zag ik hoe hij sloeg, hoe goed hij naar buitenballen beweegt, hoe ver hij over het veld gaat, hoe hij de bal veegt wanneer hij naar het subcontinent komt. Als bowler is het mijn taak om op al die dingen te letten en ook een plan te maken om het ongemakkelijk te maken.”

Ondertussen prees Green het wijze advies van Usman Khawaja met wie hij een gigantische stand deelde van 208 in 60 voor het zesde wicket. Khawaja veranderde zijn eeuw van de ene op de andere dag in 180 voordat hij een film miste tegen Axar Patel, de eerste bal na de thee. Het betekende dat hij voor de tweede keer in iets meer dan twee maanden een dubbele eeuw tekort kwam nadat hij op de 195 was geblokkeerd toen Pat Cummins in Sydney tegen Zuid-Afrika verklaarde.

Het waren Khawaja’s vroege reacties die Green hielpen zo heerszuchtig te rijden tijdens zijn heats, aangezien hij bijzonder zwaar woog op de twee stroomversnellingen van India.

“Ik denk dat praten met Uzzy waarschijnlijk de bal was die terugkwam waar je been vast kon komen te zitten en misschien is dat de uitweg,” zei Green. “Met een ervaren hoofd aan de andere kant van de lijn kun je hele diepe gesprekken voeren en geeft hij je onwerkelijke feedback.

“Dus sprak hem al vrij vroeg aan, hij zei dat hij aanraadde om op de beenstomp te slaan en je knuppel te gebruiken en elke bal te spelen, of deze nu naar binnen of naar buiten zwaait.

“Hij is een ervaren baas die al meer dan 10 jaar Testcricket speelt. Hij is zo waardevol voor jongens zoals ik en sommige van de jongere jongens in het team zoals hij het doet.”

Na een eerste run van vijf wicket tegen Zuid-Afrika bij de MCG, brak hij in de wedstrijd zijn vinger. Deze eeuw is weer een hoogtepunt in een carrière die blijft stijgen, maar Green wilde de zaken graag in perspectief houden.

“Het is mijn 20e test, dus ik had een goede kans om de ups en downs van Test cricket te zien, om het te zien voor wat het is”, zei hij. “Het is een ongelooflijk moeilijke wedstrijd, en als je zulke momenten hebt, koester je ze echt. Ik heb gezien hoe zwaar Testcricket is en ik geniet er elke seconde van.”