President Biden zal later deze maand het Canadese parlement toespreken, zo maakte het Witte Huis donderdag bekend.

In een verklaring zei het Witte Huis dat de heer Biden en First Lady Jill Biden van 23-24 maart naar Ottawa, Canada zullen reizen.

De reis omvat een ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau om de modernisering van het North American Aerospace Defense Command, de versterking van de toeleveringsketen en de ondersteuning van Oekraïne te bespreken.

Canada is een van de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten en een belangrijke bondgenoot op defensiegebied. De relatie werd onlangs onderstreept toen het North American Aerospace Defense Command een vermoedelijke Chinese spionageballon volgde die de twee landen passeerde voordat hij werd neergeschoten bij South Carolina.

Een Amerikaanse straaljager schoot toen een onbekend vliegend object neer in het Canadese luchtruim.

De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, zei dat de reis “gedeelde veiligheid, gedeelde welvaart en gedeelde waarden” zal benadrukken.

De heer Trudeau bracht een verklaring uit waarin hij het bezoek van de heer Biden bevestigde.

“Terwijl we geconfronteerd worden met toenemende wereldwijde onzekerheid, zullen we blijven samenwerken om ons continent en onze gedeelde waarden te verdedigen, meer kansen te creëren voor mensen en bedrijven aan beide zijden van de grens, en sterke economieën op te bouwen als enige betrouwbare dienstverleners terwijl we op weg zijn naar een netwerk-nul wereld,” zei Mr. Trudeau.

De laatste Amerikaanse president die het Canadese parlement toesprak, was president Obama, die een vriendelijke toespraak hield waarin hij er bij Ottawa op aandrong meer te doen om de NAVO te steunen.

Voormalig president Trump heeft Canada slechts één keer bezocht tijdens zijn presidentschap toen hij aankwam op de G-7-top in Quebec City. Na de top tweette de heer Trump een reeks persoonlijke beledigingen gericht aan de heer Trudeau.

De Canadese leider heeft de heer Biden lang aangespoord voor een presidentieel bezoek om de kracht van de relatie tussen de twee naties te onderstrepen. In januari vertelde Biden zijn Canadese tegenhanger dat hij het land in maart zou bezoeken, maar er zijn nog geen concrete plannen gemaakt.