President Biden prees vrijdag een bloeiend banenrapport van februari als rechtvaardiging van zijn economische agenda.

De opmerkingen van de president kwamen slechts enkele uren nadat het Arbeidsdepartement had onthuld dat werkgevers in februari 311.000 banen hadden toegevoegd, waarmee ze de voorspelling van Wall Street-analisten van 205.000 nieuwe banen ruimschoots overtroffen. Het was ook de tweede maand op rij met beter dan verwachte banenrapporten, waarbij de economie in januari 504.000 werknemers aantrok.

Het werkloosheidspercentage van het land liep in februari op tot 3,6%, tegen 3,4% in januari.

In opmerkingen van het Witte Huis zei Biden dat het rapport van het Labour Department bewijst dat de arbeidsmarkt van het land sterk blijft. Hij zei dat werknemers die sinds de pandemie van het coronavirus aan de zijlijn stonden, weer op de arbeidsmarkt zijn gekomen.

“Het nieuws van vandaag vertelt ons dat dankzij onze inspanningen 12 miljoen Amerikanen meer een baan hebben”, zei Biden. “Het is een beetje meer waardigheid voor 12 miljoen Amerikanen. Het gaat niet alleen om goede cijfers; mensen kunnen het voelen.

Republikeinen verzetten zich tegen de beweringen van de heer Biden. Ze wezen erop dat aanhoudende inflatie de lonen van arbeiders verlaagde, en zeiden dat de president meer moest doen om de stijgende prijzen in toom te houden.

Het Arbeidsdepartement wees erop dat het gemiddelde uurloon in februari met slechts 0,2% steeg tot $ 33,09, de laagste maandelijkse stijging in meer dan een jaar.

Ondertussen bekritiseerde de voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité, Ronna McDaniel, Biden’s voorgestelde recordbudget van $ 6,9 biljoen, dat donderdag werd vrijgegeven.

“Biden’s economie werkt niet, maar hij wil het allemaal nog erger maken met zijn 6,9 biljoen dollar aan belasting en uitgaven”, zei ze. “De lonen zijn gedaald, de kosten zijn gestegen en Amerikaanse families worden achtergelaten door de mislukkingen van Joe Biden.”

De president zei dat de inflatie sinds afgelopen zomer gestaag is gedaald, waarbij hij opmerkte dat de benzineprijzen sinds hun hoogtepunt vorig jaar met ongeveer $ 1,50 per gallon zijn gedaald. Volgens gegevens van de AAA blijven de benzineprijzen echter meer dan $ 1 per gallon hoger dan toen de heer Biden in januari 2021 aantrad.

Biden erkende dat er meer werk nodig was om de inflatie aan te pakken, maar hield vol dat het de goede kant op ging.

“Hoewel we nog veel te doen hebben en er onderweg tegenslagen kunnen zijn, is de inflatie 30% gedaald ten opzichte van waar ze was. [last] zomer”, zei hij.

De banengroei in februari laat zien dat werkgevers het tempo opvoeren nadat het aantal banen eind 2022 daalde. Gemiddeld kwamen er tussen oktober en december 284.000 nieuwe banen bij.

Deze cijfers omvatten kleine herzieningen die in het rapport van februari werden gepubliceerd en die het aantal aanwervingen in december en januari verminderden. Het aantal niet-agrarische loonlijsten voor deze maanden werd verminderd met 34.000 ten opzichte van wat eerder werd gerapporteerd.

De rekruteringsgolf zou de Federal Reserve ertoe kunnen aanzetten om renteverhogingen te versnellen om de inflatie onder controle te houden.

Een sterke arbeidsmarkt leidt er doorgaans toe dat bedrijven meer betalen voor werknemers en die kosten doorberekenen aan de consument via hogere prijzen. Stijgende rentetarieven zouden het voor bedrijven moeilijk maken om te lenen, wat zowel de uitgaven als het inhuren zou verminderen.

• Dit verhaal was gedeeltelijk gebaseerd op telegraafdiensten.