Gary Lineker werd geschorst als Match of the Day-presentator nadat het bedrijf had gezegd dat zijn kritiek op het asielbeleid van de regering in strijd was met de onpartijdigheidsrichtlijnen.

In een dramatische en onverwachte escalatie van een crisis die de hele week aan het sudderen was, heeft het bedrijf de beslissing genomen om zijn best betaalde presentator te verwijderen uit zijn vlaggenschip voetbalshow nadat het onder vuur kwam te liggen van Tory-parlementsleden en rechtse media.

De beslissing van de BBC bracht andere bekende omroepen – waaronder Lineker’s co-presentatoren van het programma – ertoe om hem te steunen.

Ministers hebben de BBC onder druk gezet nadat Lineker deze week een reeks tweets plaatste waarin hij kritiek uitte op het nieuwe asielbeleid van Rishi Sunak. Hij vergeleek het taalgebruik van ministers over asielzoekers met “het taalgebruik van Duitsland in de jaren dertig”, een vergelijking die door de minister van Binnenlandse Zaken als “beledigend” werd omschreven.

Een BBC-woordvoerder zei dat hij niet in de uitzending zou zijn totdat er overeenstemming is bereikt over zijn toekomstig gebruik van sociale media. Als Lineker, die nog twee jaar contract heeft om de wedstrijd van de dag te presenteren, weigert zich terug te trekken, ontstaat de mogelijkheid dat hij het bedrijf verlaat.

Lineker werd vrijdagmiddag uit de lucht gehaald nadat hij duidelijk had gemaakt dat hij dit weekend gastheer wilde zijn van de Premier League-hoogtepuntenprogramma.

Een BBC-woordvoerder zei: “De BBC heeft de afgelopen dagen uitgebreide gesprekken gevoerd met Gary en zijn team. We hebben gezegd dat we zijn recente activiteiten op sociale media beschouwen als een schending van onze richtlijnen.

“De BBC heeft besloten dat hij zal stoppen met het presenteren van Match of the Day totdat we een duidelijk en overeengekomen standpunt hebben over zijn gebruik van sociale media.

“Als het gaat om het regisseren van onze berichtgeving over voetbal en sport, is Gary ongeëvenaard. We hebben nooit gezegd dat Gary een opinieloze zone zou moeten zijn, of dat hij geen mening mag hebben over zaken die hem aangaan, maar we hebben gezegd dat hij zich ervan moet onthouden.” partij kiezen in politieke kwesties of politieke controverses.”

Channel 5 News-presentator Dan Walker was live terwijl hij sms-berichten uitwisselde met Lineker. Volgens Walker wees Lineker erop dat het de beslissing van de BBC was om hem van het scherm te halen en zei: “Ze vertelden me dat ik een stap terug moest doen.”

De voormalige Engelse voetballer Ian Wright zei dat hij niet zal werken op de wedstrijd van de dag van zaterdag na de schorsing van Lineker: “Iedereen weet wat de wedstrijd van de dag voor mij betekent, maar ik heb de BBC verteld dat ik het morgen niet zal doen. Solidariteit.”

Alan Shearer, die ook was geboekt voor de show van zaterdag, heeft bevestigd dat hij niet zal rapporteren voor werk – waardoor de BBC zonder mainstream presentatoren komt te zitten voor een van de bekendste programma’s.

Terwijl Lineker werd geschorst wegens het schenden van onpartijdigheidsrichtlijnen, werd BBC-voorzitter Richard Sharp de afgelopen weken opgeroepen af ​​te treden. Onlangs werd onthuld dat Sharp, een voormalige Tory-donor, de introducties deed tussen Boris Johnson en een van de verre neven van de voormalige premier, die garant stond voor een substantiële lening. Sharp beweerde later dat hij “te goeder trouw” handelde als “tussenpersoon”. Labour noemde zijn positie “steeds onhoudbaarder”.

Journalist Jon Sopel, die verschillende hogere functies bij de BBC heeft bekleed, gezegd: ‘Gelukkig zijn er geen richtlijnen voor producenten over de vraag of je het faciliteren van een lening van £ 800.000 aan een premier moet melden terwijl je solliciteert naar een baan als voorzitter van een omroep.’

Voormalig Manchester United en Engeland-verdediger Gary Neville, commentator voor Sky Sports, zei dat de beslissing was wat er gebeurde als “je het opneemt tegen de Tories en het systeem”.

De opmerkingen van Lineker domineerden de berichtgeving over het nieuwe asielbeleid van de regering en werden publiekelijk bekritiseerd door een aantal ministers. BBC-bronnen suggereerden zijn beslissing om commentaar in andere tweets te verdubbelen, waardoor het verhaal werd aangewakkerd en het senior management van de BBC woedend werd.

Een probleem voor de BBC is of Lineker graag zou stoppen met het presenteren van Match of the Day, gezien het feit dat hij uitgebreide zakelijke belangen heeft buiten het bedrijf en er geen indicatie is dat hij zijn opmerkingen zal intrekken.

De BBC kan namens de regering worden beschuldigd van censuur als Lineker wordt hersteld met een overeenkomst om zijn gebruik van sociale media te beperken. Als Lineker echter vertrekt, verliest hij een van zijn meest bekende presentatoren, terwijl hij wordt beschuldigd van censuur.

Lucy Powell, de secretaris van de schaduwcultuur, beschuldigde de BBC ervan toe te geven aan haar haters: “Het lijkt op een overdreven reactie veroorzaakt door een rechtse media-razernij die geobsedeerd is door het ondermijnen van de BBC. Ik merk op dat dezelfde kreten van onpartijdigheid geheel afwezig waren toen de BBC-voorzitter heeft aspecten van zijn hechte vriendschap met de toenmalige premier niet bekendgemaakt.

De BBC worstelt al lang met hoe onpartijdigheid eruit zou moeten zien in een tijd waarin veel van haar toppresentatoren enorme volgers op sociale media hebben en moeite hebben om te begrijpen waarom het hen verboden zou moeten worden hun persoonlijke mening te delen.

Te midden van bedreigingen voor BBC-financiering door de conservatieve regering, introduceerde CEO Tim Davie in 2020 regels die beperken wat personeel in het openbaar kan zeggen en welke meningen ze kunnen delen. De strengste regels zijn van toepassing op personeel dat werkt in de nieuwsafdeling van de BBC, met minder beperkende voorwaarden voor personeel in andere delen van de organisatie.

Lineker, die herhaaldelijk zijn politieke opvattingen op zijn persoonlijke sociale media-account heeft gedeeld, is al lang het doelwit van rechtse media en Tory-parlementsleden vanwege zijn mening en zijn salaris van £ 1,35 miljoen. De presentator werd persoonlijk uitgekozen toen de BBC hardhandig optrad tegen berichten op sociale media.

Een probleem voor Davie was dat Lineker een vast contract heeft, wat betekent dat hij geen BBC-personeel is. Als gevolg hiervan valt het onder een specifieke regel in de onpartijdigheidsrichtlijnen – door BBC-personeel de ‘Lineker Clause’ genoemd – die stelt dat bepaalde mensen een extra verantwoordelijkheid hebben tegenover de BBC vanwege hun bekendheid.

In de regels staat: “We verwachten dat dergelijke personen geen partij kiezen in partijpolitieke kwesties of politieke controverses en voorzichtig zijn bij het aanpakken van kwesties van openbare orde.”

Donderdag zei Lineker dat hij niet van plan was zijn functie neer te leggen.

Omroepkringen blijven speculeren dat Lineker zou kunnen worden gepocheerd door een commerciële rivaal, waarbij omroepen en streamingdiensten momenteel hun biedingen voorbereiden op de rechten om Premier League-wedstrijden vanaf 2025 uit te zenden.

Lineker heeft ook uitgebreide zakelijke belangen, waaronder het bezit van een aanzienlijk belang in Goalhanger Podcasts, waardoor de podcasts The Rest Is History en The Rest Is Politics populair zijn.