Opmerking

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verzette zich donderdag tegen Republikeinse wetgevers die er bij de regering Biden op aandrongen om militaire actie tegen drugskartels over de grens na de moord op twee Amerikanen in Matamoros. Hij zei dat dergelijke eisen de Mexicaanse soevereiniteit bedreigen.

“We staan ​​niet toe dat een buitenlandse regering tussenbeide komt, laat staan ​​dat buitenlandse strijdkrachten tussenbeide komen op ons grondgebied”, zei López Obrador op een persconferentie, eraan toevoegend dat hij de Amerikanen van Mexicaanse en Spaanse afkomst zou vragen niet op de Republikeinen te stemmen. als hun “agressie” aanhield.

López Obrador heeft ook geprobeerd de rol van Mexico in de fentanyl-epidemie af te wenden. Hij omschreef het als een Amerikaans probleem en beweerde dat zijn land de stof niet produceert, die verantwoordelijk is voor de meerderheid van de sterfgevallen door een overdosis drugs in de Verenigde Staten. De Amerikaanse politie zei dat het fentanyl was massa geproduceerd door Mexicaanse drugskartels vervolgens verspreid door Amerikaanse criminele netwerken.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention stierven in 2021 meer dan 107.000 mensen in de Verenigde Staten aan een overdosis drugs, het hoogste aantal ooit geregistreerd. Tweederde van de sterfgevallen werd veroorzaakt door fentanyl, dat door doktoren kan worden voorgeschreven om hevige pijn te behandelen, maar dat ook illegaal de Mexicaanse grens oversteekt in gesmokkelde ladingen krachtige tabletten, meldde de Washington Post.

Ze noemen het de adelaar: hoe de VS een belangrijke bondgenoot in Mexico verloren toen fentanyl van de grond kwam

López Obrador heeft vaak Amerikaanse functionarissen bekritiseerd, waaronder de toenmalige president Donald Trump en, meer recentelijk, staatssecretaris Antony Blinken. De Mexicaanse leider staat onder enorme binnenlandse druk vanwege zijn poging om een ​​electoraal instituut te hervormen dat wordt gezien als een integraal onderdeel van zijn prille democratie.

De verbale botsing met GOP-functionarissen volgde op de ontvoering van vier Amerikaanse burgers vorige week, van wie er twee werden gedood. (Donderdag ontdekten de Mexicaanse autoriteiten vijf mannen vastgebonden en een verontschuldigingsbriefje, naar verluidt van een factie van het Golfkartel die de vermeende daders wilde uitleveren.)

Hoewel de ontvoeringen en moorden niet direct verband houden met het fentanylprobleem, hebben ze de Republikeinen ertoe aangezet om opnieuw druk uit te oefenen op de regering-Biden over wat zij zien als lakse handhaving van grens- en drugscontroles, evenals op López Obrador. Liz Sherwood-Randall, een van de beste adviseurs voor binnenlandse veiligheid van president Biden, leidde deze week een Amerikaanse delegatie naar Mexico om de inspanningen “tegen de plaag van fentanyl” te coördineren, aldus de Amerikaanse ambassadeur Ken Salazar.

vertegenwoordigt deze week Dan Crenshaw (Texas). nogmaals aangedrongen aan de regering-Biden militaire actie ondernemen tegen kartels, terwijl Sen. Lindsey O. Graham (SC) eiste dat Amerikaanse troepen “vernietig de drugslabs”, hoewel hij eraan toevoegde dat het leger niet met geweld Mexico binnen moest dringen.

Minstens twee Republikeinse senatoren hebben daar ook wetgeving voor ingevoerd wijzen drugskartels aan als buitenlandse terroristische groeperingen, die volgens voorstanders hun manoeuvreerruimte verder zouden verkleinen. DE Het Witte Huis zei dat de federale regering al de bevoegdheden heeft die ze nodig heeft en “niet bang is geweest om ze te gebruiken”.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze geloven dat Mexico China heeft ingehaald als de grootste producent van fentanyl voor de Verenigde Staten in 2019, na een hardhandig optreden in Peking tegen de productie van de opioïde. Volgens Amerikaanse functionarissen blijven Chinese bedrijven chemicaliën die worden gebruikt om fentanyl te maken naar Mexico sturen.

Doodsoorzaak: Washington wankelde toen fentanyl Amerika in zijn greep hield

Terwijl de inbeslagnames van fentanyl aan de Amerikaanse grens omhoog zijn geschoten, hebben Mexicaanse functionarissen weinig productielaboratoria gevonden. Amerikaanse functionarissen denken dat Chinese producenten mogelijk fentanylpoeder sturen, dat in Mexico eenvoudigweg tot pillen wordt geperst en vaak wordt gecombineerd met andere stoffen.

De Republikeinse eis om de kartels aan te merken als terroristische groeperingen is niet nieuw. De regering-Trump heeft het voorstel in 2019 ook herzien, wat leidde tot een sterke reactie van de Mexicaanse autoriteiten, die vreesden dat de stap de intergouvernementele samenwerking zou beperken, wat een catastrofale impact zou hebben op de economie en de handel.

López Obrador kwam in 2018 aan de macht en beloofde een einde te maken aan de door de VS gesteunde ‘oorlog tegen drugs’, die hij de schuld gaf van geweld dat de afgelopen jaren tienduizenden levens heeft geëist. Hij gaf het leger een grotere rol in de strijd tegen verdovende middelen en zette de marine buitenspel, die nauw had samengewerkt met de Drug Enforcement Administration om de drugsbaronnen neer te halen. Hij nam ook een “knuffels, geen kogels” -beleid aan, gericht op het gebruik van sociale programma’s om jongeren van de kartels aan te trekken.

Meer recentelijk hebben Amerikaanse functionarissen echter de druk op López Obrador opgevoerd om hard op te treden tegen fentanyl – en de Mexicaanse regering heeft haar inspanningen opgevoerd. Medio februari kondigde de Mexicaanse regering een majoor aan verpesten in een laboratorium waar soldaten meer dan 600.000 pillen vonden waarvan werd vermoed dat ze fentanyl bevatten.

Sheridan meldde zich vanuit Mexico City.