Spaanse aanklagers hebben een klacht ingediend tegen Barcelona en twee voormalige presidenten van de La Liga-club wegens vermeende betalingen aan een bedrijf dat eigendom is van een senior scheidsrechter om de resultaten te beïnvloeden, zei de aanklager vrijdag. Een rechter moet nog beslissen of de zaak wordt behandeld.

De club zou tussen 2001 en 2018 ruim 7,3 miljoen euro hebben betaald aan bedrijven van José María Enríquez Negreira, die van 1993 tot 2018 vicevoorzitter was van de arbitragecommissie van de Spaanse voetbalbond.

Aanklagers beweren dat Negreira op grond van een geheime overeenkomst en ‘in ruil voor geld’ Barcelona bevoordeelde ‘in beslissingen van scheidsrechters in wedstrijden die door de club worden gespeeld, evenals in de resultaten van competities’.

 • Download de Guardian app van de iOS App Store op iPhone of de Google Play store op Android door te zoeken naar “The Guardian”.
 • Als je de Guardian-app al hebt, zorg er dan voor dat je de nieuwste versie gebruikt.
 • Tik in de Guardian-app op de menuknop rechtsonder, ga vervolgens naar Instellingen (het tandwielpictogram) en vervolgens naar Meldingen.
 • Schakel sportmeldingen in.
 • “,”tegoed”:””,”pijler”:2}”>

  Snelgids

  Hoe meld ik me aan voor sportnieuwswaarschuwingen?

  Laten zien

  • Download de Guardian app van de iOS App Store op iPhone of de Google Play store op Android door te zoeken naar “The Guardian”.
  • Als je de Guardian-app al hebt, zorg er dan voor dat je de nieuwste versie gebruikt.
  • Tik in de Guardian-app op de menuknop rechtsonder, ga vervolgens naar Instellingen (het tandwielpictogram) en vervolgens naar Meldingen.
  • Schakel sportmeldingen in.

  Bedankt voor jouw mening.

  Barcelona reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. De club ontkende vorige maand elk wangedrag in een verklaring en zei dat het gewoon een externe adviseur had betaald die hem “technische rapporten met betrekking tot professionele scheidsrechters” had verstrekt, en noemde het “gebruikelijk bij clubs in het profvoetbal”.

  De klacht heeft betrekking op de 2,9 miljoen euro die tussen 2014 en 2018 is betaald en beweert dat Barcelona – met de hulp van hun voormalige presidenten Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu – een ‘vertrouwelijke mondelinge overeenkomst’ met Negreira heeft bereikt.

  Hij beschuldigt de club, Rosell, Bartomeu, Negreira en twee andere voormalige Barcelona-functionarissen van corruptie in de sport, oneerlijk bestuur en liegen in commerciële documenten.

  Het onderzoek kwam er na een belastingcontrole. Negreira vertelde de Spaanse belastingdienst dat het doel van Barcelona met de betalingen was om “neutrale” scheidsrechters in hun wedstrijden te hebben, aldus de krant El País.