De Oekraïense president Volodymyr Zelensky voegt zich bij CNN om te praten over de slag om Bakhmut, het recente bezoek van president Biden aan Kiev en meer. Kijk de volledig exclusief interview vanavond om 21.00 uur ET.CNN

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nodigt House Speaker Kevin McCarthy uit om naar Oekraïne te reizen om de situatie ter plaatse uit de eerste hand te zien – een uitnodiging die komt wanneer de Republikeinse Partij een meningsverschil heeft over de vraag of de Verenigde Staten hulp moeten blijven bieden aan het door Rusland aangevallen land

“Meneer McCarthy, hij moet hierheen komen om te zien hoe we werken, wat hier aan de hand is, wat de oorlog ons heeft aangedaan, welke mensen nu vechten, wie nu vechten. En maak daarna uw aannames,” zei Zelensky tegen CNN’s Wolf Blitzer in een exclusief interview.

Maar toen hij dinsdag op de hoogte werd gebracht van de uitnodiging, vertelde McCarthy aan Manu Raju van CNN dat hij niet van plan was naar Oekraïne te reizen en voerde hij aan dat president Joe Biden niet snel genoeg was verhuisd om het land te helpen. McCarthy, een Republikein uit Californië, zei dat hij Oekraïne steunt, maar geen voorstander is van “een blanco cheque”, een standpunt dat hij dinsdag herhaalde – zelfs als er federaal toezicht is op alle dollars die daar worden uitgegeven.

“Ik denk dat president McCarthy nog nooit in Kiev of Oekraïne is geweest, en ik denk dat dat hem zou helpen in zijn positie”, zei Zelensky.

Als president moet McCarthy omgaan met verschillende meningen binnen zijn partij over het al dan niet sturen van extra hulp. Er is brede tweeledige steun voor Oekraïne in het Congres, maar sommige Republikeinen in het Huis roepen op tot stopzetting van alle extra militaire en financiële hulp aan het land.

“Laten we heel duidelijk zijn over wat ik zei: geen blanco cheques, oké? Dus vanuit dat perspectief hoef ik niet naar Oekraïne om erachter te komen waar er een blanco cheque is of niet,” vertelde McCarthy aan CNN. “Ik zal mijn briefings en dergelijke blijven krijgen, maar ik hoef niet naar Oekraïne of Kiev om het te zien. En mijn argument is altijd geweest dat ik voor niets een blanco cheque zal geven.”

Terwijl het conflict in Oekraïne zich ontvouwt, heeft Zelensky moeite om steun voor zijn land te verzamelen, terwijl hij de noodzaak van hulp blijft benadrukken. De president van Oekraïne zei dat elke wetgever die op bezoek komt, de realiteit kan zien van wat er gebeurt in het door oorlog verscheurde land. Biden bezocht Kiev in februari als onderdeel van een steunbetuiging aan Oekraïne.

“Wanneer Democraten en Republikeinen naar ons toe komen, zien ze de wortels van het aanbod – elke granaat, elke kogel, elke dollar”, zei Zelensky.

Zelensky sprak zijn dankbaarheid uit aan de Verenigde Staten voor de hulp die zij verleenden toen hij namens Oekraïne een beroep deed. Vorig jaar hield hij een historische toespraak vanuit het Capitool, waarin hij zei dat de steun van de Verenigde Staten “cruciaal is, niet alleen om stand te houden in zo’n gevecht, maar om de hoek om te gaan om te winnen op het slagveld”.

Gevraagd door Blitzer of hij vreest dat de terugdringing door sommige Republikeinen de hulpstroom naar het land in gevaar zou kunnen brengen, prees Zelensky het feit dat er tweeledige steun is voor Oekraïne op Capitol Hill.

“Allereerst wil ik de tweeledige steun van Oekraïne bedanken – het is erg belangrijk”, zei Zelensky.

“Onlangs had ik een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Republikeinse Partij en ik ben de leden van het Congres dankbaar die Oekraïne hebben bezocht. Ze vertelden me dat ze Oekraïne heel graag willen steunen, net als de Democraten”, verklaarde hij.

Zelensky vervolgde: “Het maakt ons niet uit wat de ondersteuning is, zolang die maar sterk en consistent is.”

McCarthy vertelde eerder aan CNN dat hij een resolutie van de GOP-vertegenwoordiger niet steunt. Matt Gaetz uit Florida zegt dat het Congres ‘moe’ is over de steun aan Oekraïne, maar McCarthy gaf ook aan dat hij niet automatisch elk hulppakket zal goedkeuren dat door de regering Biden is aangevraagd – teken dat het moeilijker zal zijn om aanvullende financiering voor Oekraïne door te drukken onder een door de GOP geleide Huis.