JGenoeg redenen waarom Wout Weghorst in januari werd uitgeleend door Burnley. De drie belangrijkste rechtvaardigingen waren dat Erik ten Hag alles wist van zijn landgenoot, dat er beperkte opties op de markt waren en dat hij absoluut alles zou geven om te bewijzen dat hij een speler van Manchester United waard was.

Weghorst is totaal anders dan alle anderen in het aanvallende arsenaal van United. Helaas passen zijn eigenschappen niet altijd bij de speelstijl die Ten Hag voor het WK bijbracht. Tegen Real Betis toonde Weghorst net als zijn collega’s bereidheid om de 7-0 vernedering tegen Liverpool goed te maken, waarbij de Nederlander wat meer vergiffenis eiste voor het trappen tegen het ‘This Is Anfield’-bord.

Na hard werken kreeg Weghorst zijn beloning door een rebound van zes meter binnen te slaan. Scott McTominay schoot en Weghorst stond te wachten toen Claudio Bravo hem in zijn richting gooide. Het betekende alles voor de Nederlander, die op zijn knieën gleed en emotioneel was terwijl hij onmiddellijk omringd werd door zijn teamgenoten en eindelijk een moment van eenzaamheid nam om zijn eerste doelpunt op Old Trafford in zich op te nemen. Hij is relatief verrast dat hij een United-speler is en doet er alles aan om het te laten lijken alsof hij de kans verdient. Het was pas zijn tweede doelpunt in 15 wedstrijden voor United, een teleurstellend record, dus het was een geweldige opluchting om zijn aantal te verdubbelen.

De inspanning en de energie waren er in de beginfase, hoewel het vertrouwen duidelijk een deuk had opgelopen. Weghorst leidde de aanval om de Betis-verdediging bij elke gelegenheid af te sluiten, geflankeerd door Marcus Rashford en Antony. Toen de Engelse spits zijn 26e doelpunt van het seizoen maakte en zijn nu gebruikelijke kopbal gaf om zijn mentale weerbaarheid te vieren, verwachtten velen dat dit de boost zou zijn die nodig was om hun inzet met vertrouwen te evenaren.

Het was echter geen nieuwe dageraad. De discipline die onder Ten Hag zichtbaar was ontbrak. David de Gea speelde verschillende eigenzinnige passes terwijl hij teamgenoten probeerde te vinden. De doelman van United is nieuw leven ingeblazen onder Ten Hag nadat hij de afgelopen jaren onder de loep werd genomen vanwege zijn vorm, maar het scoren van zeven doelpunten in het weekend had hem en de rest van het United-team parten gespeeld.

Met Weghorst voorin heeft het spel van United een statisch karakter, omdat hij niet het tempo heeft om van achteren te dreigen. In plaats daarvan wordt de bal naast gestuurd om voorzetten te produceren die hij kan aanvallen. Dan is hij in zijn element; hij plaatste zelfs een voorzet van Fred in het net, maar werd tegen de Braziliaan afgekeurd wegens buitenspel. Over het algemeen zijn voorzetten niet moeilijk te verdedigen, vooral als de handeling zo voorspelbaar is. Een andere perfecte kans om zijn account op Old Trafford te openen, werd in de grond getrapt als teken van zijn ineffectiviteit voor het doel.

Wout Weghorst lijkt veel comfortabeler als centrale spits dan als nummer 10.
Wout Weghorst lijkt veel comfortabeler als centrale spits dan als nummer 10. Fotografie: Shaun Botterill/Getty Images

Het kostte Antony een moment van genialiteit om United weer aan de leiding te krijgen in een tijd dat ze het moeilijk hadden. Vroeger vochten ze soms om het op te nemen tegen Betis, maar soms, in eigen land en in Europa, is dat de manier om wedstrijden te winnen. United kan er niet op vertrouwen dat teams in een seizoen twee keer per week over de vloer komen. Ze hebben Lisandro Martínez, Casemiro en Weghorst op dit moment als ruggengraat om één reden: om ze door moeilijke tijden te loodsen.

Vrijwel onmiddellijk voordat Bruno Fernandes naar het derde doelpunt van United kopte, kreeg Weghorst een gele kaart na een heftige woordenwisseling met de scheidsrechter over een overtreding op Germán Pezzella. Weghorst zat fout, dat wist hij, en de official ook, maar Ten Hag zou een kleine explosie niet hebben gehinderd om zijn eerste waarschuwing te verdienen. Dit maakte de fans en zijn teamgenoten kwaad.

nieuwsbrief promotie overslaan

Weghorst zou op zijn best een plan B moeten zijn voor Manchester United, maar door de afwezigheid van Anthony Martial is hij een steunpilaar geworden. Door zijn acceptabele schakelspel kon Weghorst soms als nr. 10 fungeren, een rol waarvoor hij zeer ongeschikt is. Hij voelt zich veel comfortabeler als centrale spits.

De huurovereenkomst is tot het einde van het seizoen en elke verlenging zou een verrassing zijn. Het is denkbaar dat hij wegloopt met de League Cup, FA Cup en Europa League-winnaarsmedailles, wat een indrukwekkende prestatie zou zijn voor een man die geen onderscheidingen had toen hij bij de club kwam nadat hij de campagne in Besiktas was begonnen.

Weghorst is misschien niet precies wat United nodig heeft en, eerlijk gezegd, niet wat hun fans bovenaan willen zien, maar de spits doet alles wat zijn manager van hem vraagt, geholpen door het feit dat de Nederlander weet dat hij het geluk heeft de kans te krijgen en te presteren op het niveau dat van hem mag worden verwacht. Weghorst heeft het vermogen om een ​​cultheld in de dop te worden en hij lijkt het graag te omarmen.