Het volgende begrotingsvoorstel van president Biden heeft tot doel om het komende decennium bijna $ 3 biljoen van het federale tekort te verminderen door de belastingen voor vermogende particulieren en bedrijven te verhogen, zo maakte het Witte Huis woensdag bekend.

De doelstelling van de heer Biden om het tekort te verminderen ligt ruim boven de verlaging van $ 2 biljoen die hij voorstelde in zijn State of the Union-toespraak. Het zal ook dienen als onderhandelingspunt voorafgaand aan zijn botsing met de Republikeinen van het Huis over de dreigende schuldenplafondcrisis.

De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, zei dat de president een reeks belastingverhogingen voor de rijken en bedrijven zal voorstellen om het tekort te verminderen.

“Hij stelt belastinghervormingen voor om ervoor te zorgen dat de rijken en grote bedrijven een eerlijk deel betalen, terwijl verspillende uitgaven aan speciale belangen zoals Big Oil en Big Pharma worden teruggedrongen”, voegde ze eraan toe. Jean-Pierre vertelde verslaggevers.

Ze gaf geen verdere details over de voorgestelde begroting, die donderdag zal worden onthuld.

De heer Biden zal zijn begroting bespreken in Philadelphia, die hij tot de spil van zijn herverkiezingscampagne maakte. Het bezoek van donderdag is het twaalfde bezoek van de president aan de stad.

Als onderdeel van zijn begrotingsplan heeft de heer Biden gezegd dat hij Medicare solvabel wil houden door belasting te heffen op mensen die meer dan $ 400.000 per jaar verdienen en door een belasting te heffen op de bezittingen van miljardairs.

De begroting streeft ook naar een verhoging van 5,2% voor federale werknemers, de grootste loonsverhoging die voor ambtenaren in 43 jaar is voorgesteld. Deze bepaling stuitte al op felle tegenstand van de Republikeinen.

De voorzitter van de House Oversight Committee, James Comer, een Republikein uit Kentucky, beschuldigde de president ervan de federale bureaucratie boven het Amerikaanse volk te stellen terwijl de inflatie hoogtij viert.

“Nu blijft president Biden ervoor zorgen dat de lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden van federale werknemers worden beschermd tegen de prijs van inflatie, maar ze zullen worden betaald door Amerikaanse belastingbetalers die schade blijven ondervinden van het inflatoire beleid van de regering Biden”, zei hij.

Het is onwaarschijnlijk dat de begroting van M. Biden het door de Republikeinen gecontroleerde Huis of de Senaat zal opruimen, waar de Democraten een krappe meerderheid hebben. Republikeinen hebben de heer Biden opgeroepen om zijn begrotingsprioriteiten te financieren door middel van forse bezuinigingen.

Daarentegen heeft de heer Biden erop aangedrongen dat belastingverhogingen voor de rijken en bedrijven zijn budget kunnen dekken, het tekort kunnen verminderen en Medicare en sociale zekerheid kunnen versterken.

SP. Jean-Pierre stond erop dat het Amerikaanse publiek instemde met de belastingverhogingen en merkte op dat meer dan 81 miljoen mensen op Biden stemden bij de presidentsverkiezingen van 2020.

“Het is iets dat Amerikanen geloven. Ze geloven dat de rijken en bedrijven hun eerlijke deel moeten betalen”, zei ze. Laten we eens kijken of daar steun voor is.’

In opmerkingen op maandag zei Biden dat er 680 miljardairs in de Verenigde Staten waren en dat velen van hen lagere belastingtarieven betaalden dan Amerikanen uit de middenklasse. Hij zei dat ze voor het welzijn van het land meer belasting zouden moeten betalen.

“Geen enkele miljardair zou een lager belastingtarief moeten betalen dan een brandweerman – niemand”, zei Biden tegen de International Association of Fire Fighters.

Een van de belastingverhogingen die naar verwachting in de begroting zullen worden opgenomen, is het verhogen van de Medicare-toeslag op verdiende en onverdiende inkomsten van 3,8% naar 5% voor mensen die meer dan $ 400.000 verdienen.

Vorige maand stelde Biden een nieuwe hoge-inkomstenbelasting voor die individuen en gezinnen met een waarde van meer dan $ 100 miljoen zou dwingen om 20% belasting te betalen op inkomen en niet-gerealiseerde winsten op activa, zoals aandelen.

Van Biden wordt ook verwacht dat hij op zijn oorspronkelijke platform oproept tot het terugbrengen van twee voorstellen die later van zijn enorme klimaat-, gezondheids- en belastingrekening werden overboord gegooid. De voorstellen omvatten onder meer een verhoging van de hoogste marginale inkomstenbelasting van 37% naar 39,6% en een verhoging van de vennootschapsbelasting van 21% naar 28%.