Het nieuws dat Julie Su is genomineerd om de volgende minister van Arbeid te worden, heeft geleid tot gejuich van vakbonden en democratische wetgevers, vooral Aziatische Amerikanen. Maar dat betekent niet dat ze een gemakkelijke bevestiging zal hebben.AILSA CHANG, GASTHEER:

Je zou denken dat Beyonce vorige week de kamer binnenkwam tijdens een evenement in het Witte Huis.

(APPLAUS)

CHANG: De echte eregast? – Julie Su, de kandidaat van president Biden om de volgende minister van Arbeid van de Verenigde Staten te worden. Het nieuws over zijn benoeming leidde tot een golf van steun van vakbonden en democratische wetgevers, vooral Aziatische Amerikanen. Maar dat betekent niet dat ze moeite zal hebben om bevestiging door de Senaat te krijgen. Mary Yang van NPR heeft meer.

MARY YANG, BYLINE: De 54-jarige moeder van twee kinderen, dochter van Chinese immigranten, stond voor een kamer vol congresleden, kabinetsfunctionarissen en vakbondsleiders.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

JULIE SU: Zestig jaar geleden kwam mijn moeder met een vrachtschip naar de Verenigde Staten omdat ze geen passagiersticket kon betalen. Onlangs kreeg ze een telefoontje van de president van de Verenigde Staten die haar vertelde dat zijn dochter zou worden benoemd tot minister van Arbeid in de Verenigde Staten.

YANG: Aziatisch-Amerikaanse democraten en andere wetgevers hebben Biden sinds zijn aantreden onder druk gezet om Julie Su te benoemen tot de hoogste arbeidsfunctionaris van het land. Maar in 2021 ging hij met de voormalige burgemeester van Boston, Marty Walsh, en noemde Su zijn plaatsvervanger. Nu Walsh vertrekt om de NHL Players Union te leiden, zouden die wetgevers hun eerste keuze kunnen doorgeven.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

SU: Ik geloof in de transformerende kracht van Amerika en ik ken de transformerende kracht van goed werk.

YANG: Als ze wordt bevestigd, wordt ze het eerste Aziatisch-Amerikaanse lid van het kabinet van Biden op secretarisniveau. Su’s aanhangers zeggen dat er echt geen betere persoon is voor de baan. De kern van zijn carrière was het promoten van de rechten van immigranten en laagbetaalde werknemers, van wie velen afkomstig zijn uit Aziatisch-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse gemeenschappen.

AILEEN LOUIE: Julie geeft veel om individuen.

YANG: Het was Aileen Louie, die met Su werkte in wat toen het Asian Pacific American Legal Center heette. Su was net afgestudeerd aan Harvard Law toen ze een baanbrekende zaak leidde. Elk team won meer dan $ 4 miljoen aan gestolen lonen voor Thaise kledingarbeiders die waren verhandeld door een Californische sweatshop.

LOUIE: Er waren van die enorme vergaderingen, met meerdere vertalers en kleine groepen, waar de arbeiders echt konden deelnemen en proberen uit te zoeken wat er aan de hand was.

YANG: Deze zaak heeft een groot precedent geschapen. Niet alleen sweatshops zijn verantwoordelijk voor het schenden van arbeidersrechten, maar zelfs modemerken zijn verantwoordelijk. Daarna won Su een MacArthur Genius Fellowship en bleef ze mensen in kwetsbare situaties vertegenwoordigen.

Nu is ze klaar om de krachtigste stem te zijn over arbeidskwesties in dit land. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze werd ternauwernood bevestigd door de Senaat als congreslid met slechts 50 ja’s – geen enkele van de Republikeinen. De grootste overval betrof werkloosheidsfraude. Su was de arbeidssecretaris van Californië tijdens de pandemie, toen de staat miljarden aan nep-werkloosheidsverzekeringen betaalde.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

SUSAN COLLINS: Deze frauduleuze betalingen zijn ongelooflijk – $ 21.000 betaling aan onze collega, senator Dianne Feinstein; $ 800 miljoen aan betalingen die – gingen naar gevangenen.

YANG: Dit is senator Susan Collins uit Maine, een Republikein. In totaal kostte de fraude Californië minstens 11,4 miljard dollar. Su, van zijn kant, zei dat de pandemie kortsluiting had veroorzaakt in een reeds kapot systeem.

(GELUIDSECERPT UIT EEN GEARCHIVEERDE OPNAME)

SU: Weet je, toen de pandemie toesloeg, was de financiering van de werkloosheidsverzekering landelijk laag in 50 jaar. Naast technologische uitdagingen of het niet investeren in technologie, heeft fraude opnieuw voor een perfecte storm van uitdagingen gezorgd.

YANG: Su vestigde ook de aandacht op de gig-economie. Ze steunde een controversiële wet, nog steeds in Californië, die sommige contractarbeiders classificeert als werknemers. Dit heeft geleid tot hogere kosten voor sommige bedrijven die meer mensen betaald verlof en secundaire arbeidsvoorwaarden hebben moeten geven. Hij is momenteel gebonden aan een langdurige juridische strijd die nog steeds voor de staatsrechtbank is. De Senaat heeft nog geen datum vastgesteld voor Su’s bevestigingshoorzitting.

Mary Yang, NPR-nieuws.

Copyright © 2023 NPR. Alle rechten voorbehouden. Bezoek de pagina’s met gebruiksvoorwaarden en machtigingen van onze website op www.npr.org voor meer informatie.

NPR-transcripten worden in piekuren gemaakt door een NPR-contractant. Deze tekst is mogelijk niet in zijn definitieve vorm en kan in de toekomst worden bijgewerkt of herzien. Nauwkeurigheid en beschikbaarheid kunnen variëren. De gezaghebbende opname van de programmering van NPR is de audio-opname.