Nachtvlinder Mimeusemia ceylonica, die in 2020 na 127 jaar door twee onderzoekers werd herontdekt in het district Tirunelveli.

Vlinder Mimeusemia ceylonica, dat in 2020 na 127 jaar door twee onderzoekers werd herontdekt in het district Tirunelveli. | Fotocredit: SPECIALE ARRANGEMENT

Twee onderzoekers uit Tamil Nadu hebben voor het eerst in India een zeldzame mottensoort gespot in de bufferzone van het Kalakkad-Mundanthurai Tiger Reserve (KMTR) nadat deze 127 jaar geleden voor het laatst was waargenomen – in Trincomalee in Sri Lanka in 1893.

Interessant is dat de onderzoekers, Thalavaipandi Subbaiah van Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment (ATREE) en Prashanth Prakhalathan van Tamil Nadu Wetland Mission, de eersten ter wereld zijn die de mottensoort fotograferen. Mimeusemia ceylonica, als de enige illustratie van het insect dat eerder bestond. Ter erkenning van deze prestatie, peer-reviewed internationaal tijdschrift voor dierenwetenschappen Soort publiceerde in februari van dit jaar een artikel over hun werk.

Mimeusemia ceylonica is een soort mot die behoort tot de onderfamilie Agaristinae en de familie Noctuidae. Het werd voor het eerst geïllustreerd en beschreven door de Engelse entomoloog George Hampson in 1893. De soort werd herontdekt tijdens een mottenonderzoek uitgevoerd op 11 oktober 2020 in het Agasthyamalai Community Conservation Centre (ACCC) in de KMTR-bufferzone, district Tirunelveli door de heer Thalavaipandi en Meneer Prashant.

Nadat hij de mot op 5 november 2021 in hetzelfde gebied had gezien, zag de heer Thalavaipandi hem op 5 november 2022 opnieuw in het Vallanaadu Blackbuck Sanctuary in het Thoothukudi-district.

“Na het eerste rapport in Trincomalee zag niemand de mot totdat we hem in 2020 in India zagen. Gegevens over de geschiedenis van deze soort ontbreken. We hebben bij al deze gelegenheden slechts één mot kunnen zien en niet in paren. en dus hebben we niet geprobeerd een dissectie van de geslachtsdelen uit te voeren om het verder te bestuderen, ‘zei Thalavaipandi.

Over het belang van identificeren Mimeusemia ceylonica in de districten Tirunelveli en Thoothukudi zei de heer Thalavaipandi dat het “een bewijs was van de rijke biodiversiteit van deze regio”.

“We hebben alleen al op het terrein van ATREE in de buurt van de Manimuthar-dam ongeveer 300 soorten motten geregistreerd en daarom zouden er veel soorten motten om ons heen moeten zijn. Overheden zouden studies van motten ‘s nachts moeten aanmoedigen, omdat er maar heel weinig studies over zijn in vergelijking met soorten zoals vlinders’, zegt hij.