NISAR in de cleanroom van NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië.

NISAR in de cleanroom van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië. | Fotocredit: PTI

Feiten

  • De Indian Space Research Organization (ISRO) ontving op 7 maart de NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR)-satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in Bangalore.

  • NASA en ISRO werken samen aan de all-weather aardobservatiemissie die gepland staat voor lancering in 2024.

De achtergrond

  • NISAR is de eerste satellietmissie die radargegevens zal verzamelen in twee microgolfbandbreedtebereiken: L-band (1-2 GHz, algemeen gebruikt voor satellietcommunicatie en teledetectie) en S-band (2-4 GHz, algemeen gebruikt voor satellietcommunicatie en weermonitoring). ‘

  • “SAR” is een soort teledetectietechnologie die gebruikmaakt van radar in plaats van optische sensoren om beelden met een hoge resolutie van het aardoppervlak te maken. Het kan wolken en vegetatie binnendringen om nauwkeurige gegevens te genereren.

  • NISAR zal vier tot zes keer per maand alle land- en ijsmassa’s van de aarde in beeld brengen. Het resultaat zou enkele dagen na de waarneming en bij een calamiteit enkele uren beschikbaar moeten zijn.

waarom is het belangrijk

NASA en ISRO zijn van plan om via NISAR het volgende te bereiken:

  • Ramp in kaart brengen: Een verzameling pre-rampbeelden zal worden gebruikt om rampen beter te begrijpen en het overheidsbeleid te informeren over de beste handelwijze in de toekomst. Satellietwaarnemingen worden ook niet onderbroken door weersomstandigheden, wat snelle en betrouwbare informatie oplevert voor reddingsoperaties en schattingen van slachtoffers.
  • Veranderingen in permafrost: NISAR zal worden geprogrammeerd om met regelmatige tussenpozen wereldwijde veranderingen in permafrost te observeren en wetenschappers te informeren over de degradatie ervan, met implicaties voor de wereldwijde watervoorraden, aquatische ecosystemen, kustwaterstanden en meer.
  • bossen: Bossen leveren hout, brandstof en een verscheidenheid aan producten, fungeren als koolstofputten (vangen overtollige koolstof uit de atmosfeer), zuiveren lucht- en waterbronnen en zijn leefgebieden voor meerdere plantensoorten en dieren. NISAR zal de wereldwijde bosbestanden, hun omvang en kwaliteit monitoren en informatie verstrekken voor hun duurzame ontwikkeling en beheer.
  • Landbouw en voedselzekerheid: SAR-beelden van vruchtwisseling, groei en oogst kunnen worden gebruikt om de geplande landbouwproductie te stroomlijnen en de gezondheid van gewassen te bewaken.