Opmerking

Even nadat Michael Fanone Tucker Carlson had bekritiseerd vanwege zijn hervertelling op 1 januari. Bij de aanslag op het Capitool van 6 februari 2021 vertelde Anderson Cooper de voormalige DC-politieagent wat er volgens hem zou zijn gebeurd als Carlson bij de opstand was geweest.

“Het idee dat Tucker Carlson die dag in die menigte zou staan ​​en niet in zijn broek zou plassen, is moeilijk voor te stellen”, zei de CNN-presentator dinsdagavond. “Ik vind het moeilijk om iemand te begrijpen die zichzelf nooit in gevaar heeft gebracht in welke hoedanigheid dan ook voor iemand anders of door een verhaal te vertellen en toch het lef heeft om te proberen de geschiedenis te herschrijven. Ik bedoel, het is wat het is.”

Cooper sloot zich aan bij senaatsrepublikeinen, waaronder minderheidsleider Mitch McConnell (Ky.), in het uitschelden van Carlson voor het verdraaien van details van de opstand in het Capitool in een door samenzwering aangewakkerde visie die de dodelijke opstand afbeeldde als een overwegend vreedzaam protest dat weinig geweld met zich meebracht. Carlson heeft op 29 januari fragmenten vrijgegeven van grotendeels nooit eerder vertoonde videobeelden van beveiligingscamera’s van de politie van Capitol. 6 december 2021, in zijn show deze week nadat House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.) de Fox News-presentator exclusieve toegang had verleend tot 41.000 uur aan beeldmateriaal.

‘Gewoon een leugen’: Senaatsrepublikeinen vernietigen de verklaring van Tucker Carlson in januari. 6 verhalen

Onder die critici bevond zich Stephen Colbert, die Carlson aan de kaak stelde omdat hij afbeeldingen had uitgekozen om de relschoppers af te schilderen als toeristen en “toeristen”.

“Sommige toeristen? Toeristen, echt? » Colbert gezegd. De nachtelijke presentator van CBS stelde zich toen een relschoppergesprek voor: “Pak een kiezelsteen, schat, we gaan naar het Louvre. Ik wil mijn stront vreedzaam op de Mona Lisa smeren. Kijken of ze daarna blijft glimlachen.”

De kritiek op Carlsons valse verslag van de opstand in het Capitool komt op een moment dat dinsdag een cache met interne communicatie werd vrijgegeven als onderdeel van een rechtszaak wegens laster van $ 1,6 miljard die door Dominion Voting Systems tegen Fox News was aangespannen. Het verkiezingstechnologiebedrijf stelt dat Fox News zijn economische toekomst ernstig schaadt door toe te staan ​​dat bondgenoten van Donald Trump in Fox-programma’s ten onrechte beweren dat hij de verkiezingen heeft vervalst ten gunste van Joe Biden.

Inbegrepen in de grote selectie van exposities die dinsdag werd vrijgegeven, waren sms-berichten van Carlson, die Trump in de uitzending verdedigde maar collega’s had verteld dat hij “er erg naar uitkeek” om Trump meestal te kunnen negeren.

“Ik haat hem hartstochtelijk”, schreef Carlson aan een collega, volgens de exposities. “Wat hij weet hoe hij dingen moet vernietigen. Hij is de onbetwiste wereldkampioen van hen. Hij zou ons gemakkelijk kunnen vernietigen als we slecht spelen.”

De presentator van Fox News wordt ook geconfronteerd met terugslag van enkele senaatsrepublikeinen die de rangen hebben gebroken met hun House GOP-collega’s en kritiek hebben geuit op Carlson’s weergave van de Capitol-rel in zijn show deze week.

“Het was naar mijn mening een fout van Fox News om dit te portretteren op een manier die totaal niet strookt met wat onze wetshandhavingsfunctionaris hier op Capitol Hill denkt”, zei McConnell tegen verslaggevers. senator toegevoegd. Kevin Cramer (RN.D.): “Om het zo maar te zeggen [Jan. 6] in dezelfde categorie vallen als een geautoriseerd vreedzaam protest is gewoon een leugen.”

Carlson haalde dinsdagavond uit naar McConnell en andere Republikeinen en vond steun bij de senator. Josh Hawley nadat Carlson beweerde dat de video van de senator uit Missouri die het Capitool ontvlucht een “leugen” was.

“Ik vind het geweldig”, Hawley vertelde verslaggevers. “Ik ben blij dat hij doet wat hij doet.”

Kabelnieuws en presentatoren van de late avond dachten echter dat het niet zo goed ging met Carlson.

“Het is een poging om geschiedenis te herschrijven over wat een van de belangrijkste, zeker een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Amerikaanse democratie is, de grootste bedreiging voor de Amerikaanse democratie”, zei Cooper over CNN in zijn segment met Fanone.

Op CBS bekritiseerde Colbert McCarthy omdat hij beloften had gedaan aan de extreemrechtse House Freedom Caucus zodat hij spreker kon worden, inclusief een belofte om Carlson exclusieve toegang te geven tot politiebeelden van het Capitool.

“Ze hadden dringend iemand nodig, wie dan ook, om propaganda te maken om het te laten lijken [Jan. 6, 2021] Het was geen probleem, zodat ze aan de macht konden blijven en het de volgende keer misschien beter zouden doen”, zei Colbert op CBS. “En McCarthy kwam zijn belofte na.”

Nadat Colbert grapte dat de relschoppers “netjes in de rij stonden om die ruiten te breken”, organiseerde de gastheer een video van hoe de film “Jaws” eruit zou hebben gezien als Carlson de fictiefilm had gecoverd. In plaats van een angstaanjagende grote witte haai die onschuldige zwemmers opeet, grapte de gastheer van “The Late Show”, zou Carlsons vertolking van de haai een schattig kind hebben gemaakt dat “Baby Shark” zingt.

Komiek Marlon Wayans maakte grapjes over het nieuwe verhaal van Carlson in “The Daily Show” van Comedy Central en zei “volgens Fox News hadden we de foto’s gewoon verkeerd.” Net als Colbert was Wayans, die de show van dinsdag presenteerde, het er niet mee eens dat Carlson de relschoppers ‘toeristen’ noemde.

“Als je onderweg een agent moet raken, ben je niet aan het rondkijken, maar aan het vechten”, zei Wayans.

Seth Meyers pakte zijn NBC-show anders aan. De gastheer plaatste de hele sage waarbij McCarthy betrokken was en gaf Carlson de beelden in termen die “The Simpsons” -fans gemakkelijk konden begrijpen.

“Weet je, we kunnen zien wat je doet, nietwaar? Kevin McCarthy, die Waylon Smithers van Trump is, geeft Tucker alle beelden, Tucker toont alleen de tamme delen, en vervolgens zegt Trump dat de relschoppers erin geluisd zijn,” Meyers gezegd. “Het is alsof je naar een goochelshow kijkt waar de goochelaar doorzichtige mouwen draagt.”

Aan het einde van een dag waarop democratische en republikeinse wetgevers Carlson en Fox uitdaagden voor het uitzenden van de beelden en het afbeelden van de rel als overwegend vreedzaam, waren de gastheren het erover eens dat de show deze week belangrijke context miste van de Fox-presentator.

“Het enige dat Tucker Carson heeft bewezen, is dat je iets beter kunt maken door de slechte kant niet te laten zien”, zei Wayans.

Sarah Ellison, Paul Kane, Marianna Sotomayor, Liz Goodwin en Tom Jackman hebben bijgedragen aan dit rapport.