Hib-fans op Easter Road
SPFL-topman Neil Doncaster zegt dat de ‘passie’ van het Schotse voetbal kan liggen in het promoten van het spel

SPFL-topman Neil Doncaster gelooft dat de “gekke” aard van het Schotse spel kan helpen om de jaarlijkse uitkeerbare inkomensdoelstelling van de Schotse Premiership van £ 50 miljoen tegen 2029 te halen.

De Schotse FA, SPFL en SWPL hebben woensdag de oprichting aangekondigd van Scottish Football Marketing, dat “een van de belangrijkste pijlers was” van de SPFL strategische herziening die vorig jaar werd goedgekeurd.

Ze hopen dat het ‘one-stop-winkelcentrum’ een revolutie teweeg zal brengen in de promotie en marketing van het Schotse voetbal.

Hibernian-eigenaar Ron Gordon, die vorige maand stierf, speelde een cruciale rol bij het tot stand brengen van de recensie.

Doncaster en zijn SFA-tegenhanger Ian Maxwell geloven dat de unieke aantrekkingskracht van het Schotse spel een belangrijk verkoopargument zal zijn.

“Het is gek,” zei Doncaster. “Het is passie, het is drama, het is opwinding – bij elke draai zijn er verhalen. Ik denk dat we door samen te werken die verhalen effectiever kunnen vertellen en kunnen communiceren met een jonger publiek.

“Het is absoluut gek,” voegde Maxwell eraan toe. “Het wordt geconsumeerd op een niveau dat ongeëvenaard is in Europa. Het gaat erom op de juiste manier betrokken te zijn en dingen op een positieve manier aan te sturen, en dat bereik te gebruiken dat we nodig hebben om het maximale uit clubs te halen. “

Doncaster en Maxwell werden ook ondervraagd over het aanhoudende probleem van vuurwerk in het Schotse voetbal, waarbij een aantal clubs de afgelopen weken verklaringen aflegden na incidenten.

De politie van Schotland heeft ook benadrukt dat clubs fans eraan moeten herinneren dat het strafbaar is om vuurwerk op het terrein mee te nemen.

“Er is werk aan de winkel op het gebied van gedrag bij het spelen van games”, zei Doncaster. “Maar vandaag is het voornamelijk Schots voetbal dat samenwerkt voor het commerciële voordeel van iedereen.”