Voormalig procureur-generaal William Barr zei woensdag dat de Verenigde Staten speciale operatie-eenheden moeten gebruiken om drugskartels in Mexico te vernietigen om medewerking van de Mexicaanse regering te krijgen.

“Het zou leuk zijn om de medewerking van de Mexicanen te hebben. En ik denk dat dat alleen zal gebeuren als de Mexicanen weten dat we klaar zijn om dit te doen, met of zonder hun medewerking”, vertelde Barr aan Fox News-host Martha MacCallum. “Het doel hier zou moeten zijn om alles te doen wat nodig is om deze organisaties te vernietigen. Als we duidelijk maken dat we bereid zijn om desnoods alleen op te treden, zullen de Mexicanen zich bij ons aansluiten.” (GERELATEERD: Trump stelde een raketaanval voor om Mexicaanse drugskartels uit te roeien, zegt Mark Esper)

“Niemand heeft het over een conventionele overname van Mexico of de inzet van het leger om Mexico binnen te vallen”, voegde Barr eraan toe. “Ons leger op dit soort dingen met de intelligentie die we hebben, kan met precisie optreden en door speciale operaties, het gebruik van drones, aanvalsfinanciën, waarvan we weten hoe ze zijn gestructureerd en waar ze zijn. We kunnen decimeren – we kunnen vernietigen deze groepen in relatief korte tijd. Het is gewoon een kwestie van wilskracht.”

SHOW:

De opmerkingen van Barr komen nadat twee Amerikanen zijn ontvoerd door een drugskartel na een vuurgevecht in de grensplaats Matamoros. Twee andere Amerikanen die door de schutters van het kartel waren ontvoerd, werden levend teruggevonden.

“We hebben in het verleden kartels vernietigd. Concentreer je gewoon op hen en doe het. In Syrië denk ik dat het met minder kinetische kracht kan worden gedaan dan in Syrië,” zei Barr. “Het was een nauwkeurige operatie. Er waren een paar duizend Amerikaanse speciale operators die erin slaagden en we vernietigden ISIS. We kunnen het.”

De Republikeinse senator Tom Cotton uit Arkansas riep tijdens een optreden op CNBC in november op tot militaire actie tegen drugskartels, daarbij verwijzend naar sterfgevallen door fentanyl en de grenscrisis.

“Mensen zeggen dat dit een invasie van Mexico is. Ten eerste, het zal niet zoveel moeite kosten. En ten tweede, als Mexico jaloers wil zijn op zijn soevereiniteit, heeft soevereiniteit plichten en verantwoordelijkheden”, zei Barr. ,,Als je het territorium niet controleert en voorkomt dat mensen vanuit dat territorium tegen ons opereren, heb je geen soevereine rechten in dat territorium.’

De Mexicaanse ambassade reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van de Daily Caller News Foundation.

Alle inhoud die is gemaakt door de Daily Caller News Foundation, een onafhankelijke, onpartijdige nieuwsdienst, is gratis beschikbaar voor elke legitieme nieuwsuitgever die een groot publiek kan bereiken. Alle opnieuw geposte artikelen moeten ons logo, de naamregel van onze verslaggever en DCNF-lidmaatschap bevatten. Als u vragen heeft over onze richtlijnen of onze samenwerking met ons, neem dan contact op met licensing@dailycallernewsfoundation.org.