SoFi Bank klaagde de regering-Biden aan bij de federale rechtbank, met het argument dat de pauze in de terugbetaling van studieleningen onwettig is en de particuliere bank miljoenen dollars heeft gekost.

SoFi Bank NA heeft de rechtszaak vrijdag aangespannen bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het District of Columbia en een rechter gevraagd om president Biden’s laatste verlenging van de pauze voor studieleningen die voor het eerst door de voormalige president was ingesteld, stop te zetten. Donald Trump tijdens de COVID-19-pandemie in 2020.

De surseance van betaling is meer dan een half dozijn keer verlengd – met terugbetalingen als gevolg van terugkeer deze zomer.

SoFi zegt dat leners niet herfinancieren terwijl betalingen en rente worden gepauzeerd, wat de activiteiten van de bank schaadt en het bedrijf ziet ten minste $ 6 miljoen aan winstderving sinds de laatste verlenging in november.

SoFi stelt ook dat de enige leners die een pauze zouden moeten nemen op hun leningen, degenen zijn die in aanmerking komen voor het schuldverlichtingsplan van de president, dat het Hooggerechtshof aan het herzien is. Een beslissing in dit geschil wordt in juni verwacht.

“De achtste verlenging is niet eens een poging om de door de pandemie veroorzaakte schade te herstellen, maar eerder om de ‘onzekerheid’ als gevolg van de schuldkwijtscheldingsprocedure te verminderen’, betoogde de bank in haar 32 pagina’s tellende klacht. .

De bank heeft de rechtbank gevraagd om de laatste verlenging – de achtste sinds de pandemie toesloeg – stop te zetten, zodat de terugbetalingen kunnen worden hervat.

Het ministerie van Onderwijs zei dat de rechtszaak “een poging was van een miljardenbedrijf om geld te verdienen en tegelijkertijd 45 miljoen leners tot terugbetaling dwong”.

“De afdeling zal blijven vechten om leners verlichting te bieden, een soepel terugbetalingstraject te bieden en leners te beschermen tegen industrie en speciale belangen”, zei hij in een verklaring, volgens The Associated Press.

De zaak werd toegewezen aan rechter Tanya S. Chutkan, een door Obama aangestelde.

Josh Blackman, een professor aan het South Texas College of Law, zei dat een uitspraak van het Hooggerechtshof tegen het kwijtscheldingsplan van de president voor studentenleningen SoFi een snelle overwinning zou kunnen opleveren.

In augustus maakte de president plannen bekend om tot $ 20.000 aan studentenschuld per lener kwijt te schelden voor degenen die minder dan $ 125.000 per jaar verdienen – of $ 250.000 voor gehuwde paren.

De president haalde ter ondersteuning van zijn beslissing de HEROES-wet aan, die na 1 september werd aangenomen. 11 december 2001, terroristische aanslagen en gaf de uitvoerende macht de macht om in geval van nood bepaalde schulden aan het leger kwijt te schelden.

De regering-Biden zegt dat de COVID-19-pandemie volgens de wet als een noodsituatie wordt beschouwd, en past deze toe op studentenleners.

Een vraag die de rechters vorige maand tijdens pleidooien onderzochten in de zaak, die was aangespannen door een groep rode staten en leners, was of ze status – of juridische vooroordelen – hadden om te vervolgen. De heer Blackman zei dat als de rechtbank beslist dat dit niet het geval is, SoFi de entiteit zou kunnen zijn om de administratie met succes aan te vechten.

“Als het Hooggerechtshof het beleid van Biden onwettig acht, zou het SoFi op een snelle weg kunnen zetten om later een vonnis te krijgen. Maar als het Hooggerechtshof vindt dat er geen proces is, kan SoFi procederen”, zei hij.

— Dit artikel is gedeeltelijk gebaseerd op rapporten over telegraafdiensten.