Volgens dia’s die Swagel wetgevers liet zien, zijn de cumulatieve tekorten van 2017 tot 2027 met bijna $ 8 biljoen gestegen, of bijna 80%, sinds de onpartijdige voorspelling van januari 2017. Dit is te wijten aan kostbare wetswijzigingen, van de kredietwetten tot de belastingverlagingen van 2017 tot verschillende pandemiehulpprogramma’s, enigszins gecompenseerd door andere factoren, zoals een snellere economische groei.

En de fiscale situatie wordt steeds nijpender: trustfondsen die snelwegprogramma’s financieren, Medicare-ziekenhuisbetalingen en socialezekerheidsuitkeringen zullen binnen tien jaar opraken. En de rentebetalingen op schulden alleen al zullen in die tijd naar verwachting meer dan $ 10 biljoen bedragen.

Ways and Means-voorzitter Jason Smith, R-Mo., zei na de briefing dat de statistiek van $ 10 biljoen een bijzonder effect had op wetgevers. “Je zou mensen eigenlijk kunnen horen zeggen: ‘Wow, dus het gemiddelde is ongeveer … $ 1 biljoen per jaar, alleen de rente op onze schuld’,” zei hij.

House Budget-ranger Brendan F. Boyle, D-Pa., Zei dat wetgevers een “goede tweeledige discussie” hadden met de CBO-directeur, maar de negatieve begrotingsvooruitzichten betekenen niet dat de schuldlimiet de oorzaak van verandering zou moeten zijn.

“Laten we duidelijk zijn als we het hebben over het schuldenplafond: het gaat om uitgaven in het verleden, niet om toekomstige uitgaven”, zei Boyle. “Ik heb gestemd toen Donald Trump president was om het schuldenplafond te verhogen. Ik heb niets gehoord van dat gesprek van mijn mede-Republikeinen toen er een Republikein in het Witte Huis zat.”