KYIV, Oekraïne (AP) – Rusland heeft een enorm spervuur ​​van raketten en drones gelanceerd die donderdag residentiële gebouwen en kritieke infrastructuur in heel Oekraïne trof, waarbij zes mensen om het leven kwamen en honderdduizenden zonder verwarming of stroom kwamen te zitten.

De grootste dergelijke aanval in drie weken bracht ook de grootste kerncentrale van Europa in gevaar door hem urenlang van het elektriciteitsnet te halen voordat hij weer werd aangesloten. Kerncentrales hebben constant vermogen nodig om koelsystemen te bedienen en een kernsmelting te voorkomen, en de laatste dreiging voor de kerncentrale van Zaporizhzhia heeft opnieuw het spookbeeld van een nucleaire ramp doen rijzen

Luchtalarmsirenes klonken de hele nacht terwijl aanvallen gericht waren op een groot deel van het land, ook in het westen van Oekraïne, dat ver van de frontlinies ligt. President Volodymyr Zelenskyy zei dat de aanval die plaatsvond terwijl veel mensen sliepen een poging was van Moskou “om Oekraïners opnieuw te intimideren”.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een recente inval in de regio Brjansk in West-Rusland door wat Moskou Oekraïense saboteurs heeft genoemd. Oekraïne ontkende de bewering en waarschuwde dat Moskou de beschuldigingen zou kunnen gebruiken om zijn eigen aanvallen te rechtvaardigen.

De oorlog resulteerde grotendeels in een patstelling op het slagveld gedurende de winter. Kremlin-troepen begonnen afgelopen oktober de stroomvoorziening van Oekraïne aan te vallen in een klaarblijkelijke poging om de burgerbevolking te demoraliseren en Kiev te dwingen tot vredesonderhandelingen op de voorwaarden van Moskou. De aanvallen werden toen minder frequent, waarbij analisten speculeerden dat Rusland mogelijk geen munitie meer had. Het laatste grote bombardement vond plaats op 2 februari. 16

Volgens de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valerii Zaluzhnyi, zijn donderdag in totaal 81 Shahed-raketten van Iraanse makelij en acht hoog-explosieve Shahed-drones van Iraanse makelij gelanceerd door Rusland. Vierendertig raketten werden onderschept, samen met vier drones, zei hij. De munitiemix maakt het voor de luchtverdediging moeilijker om de aanval het hoofd te bieden, zeggen militaire analisten.

Onder de wapens bevonden zich zes Kinzhal hypersonische kruisraketten, die behoren tot de meest geavanceerde wapens in het arsenaal van Rusland, zei de Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yurii Ihnat. Oekraïne zegt dat het geen luchtverdediging heeft die hen kan onderscheppen.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de dam militaire en industriële doelen in Oekraïne heeft geraakt “evenals de energiefaciliteiten die hen bevoorraden”.

De raketaanvallen zullen het gevechtsvermogen van het leger niet aantasten, maar “spelen op de zenuwen van de Oekraïense burgerbevolking”, vertelde de Oekraïense militair analist Oleh Zhdanov aan The Associated Press.

Bijna de helft van de huishoudens in Kiev zat zonder verwarming, zoals velen in Kharkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne, waar ook het water werd afgesloten op een dag dat het minimum naar verwachting rond het vriespunt zou liggen, zeggen lokale autoriteiten.

In de regio Zhytomyr in het noordwesten van Oekraïne zaten ongeveer 150.000 huizen zonder elektriciteit. In de zuidelijke haven van Odessa deden zich noodstroomstoringen voor als gevolg van beschadigde elektriciteitsleidingen.

Viktor Bukhta, een 57-jarige inwoner van het district Sviatoshynsky in Kiev, waar drie mensen gewond raakten, zei dat er vroeg in de ochtend een raket in de buurt was geland.

“We gingen naar de tuin. Mensen raakten gewond’, zei hij. ‘Toen vlogen de auto’s in brand. We hebben geprobeerd ze te blussen met autoblussers. En ik raakte een beetje verbrand.”

Het hoofd van de nucleaire waakhond van de VN zei dat hij “verbaasd was over de zelfgenoegzaamheid” van leden van de organisatie die hij leidt, de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, over de gevaren waarmee de kerncentrale van Zaporizhzhia werd geconfronteerd.

“Wat doen we om dit te voorkomen? Wij zijn de IAEA, we worden geacht om nucleaire veiligheid te geven”, zei directeur-generaal Rafael Mariano Grossi donderdag tegen zijn raad van bestuur tijdens een vergadering, volgens een verklaring van de organisatie.

“Elke keer als we een dobbelsteen gooien,” zei hij. “En als we dit zo maar door laten gaan, zal ons geluk op een dag opraken.”

Het bureau heeft teams van experts geplaatst in de vier kerncentrales van Oekraïne om het risico op ernstige ongevallen te verkleinen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba was vernietigend over de Russische aanval en tweette: “Geen militaire doelen, alleen Russische barbarij.”

Het stadsbestuur van Kiev zei dat de hoofdstad werd aangevallen met zowel raketten als explosieve drones. Velen werden onderschept, maar de energie-infrastructuur werd geraakt.

Rook kon worden gezien uit een faciliteit in de wijk Holosiivskyi in Kiev en de politie had alle wegen die daarheen leidden afgezet.

In de westelijke regio Lviv zijn drie mannen en twee vrouwen om het leven gekomen nadat een raket een woonwijk had geraakt. zei Maksym Kozytskyi. Drie gebouwen werden door brand verwoest en reddingswerkers waren in het puin aan het graven naar andere mogelijke slachtoffers, zei hij.

Een zesde persoon werd gedood en twee anderen raakten gewond bij meerdere aanvallen in de regio Dnipropetrovsk die gericht waren op de energie-infrastructuur en industriële faciliteiten, zei de gouverneur. zei Serhii Lysak.

Naast de regen van raketten, hebben Russische beschietingen van woensdag tot donderdag zes andere burgers gedood, zeiden Oekraïense functionarissen, onder wie drie mensen bij een bushalte in Kherson.

___

Volg AP’s berichtgeving over de oorlog in Oekraïne: