Terran 1 op het lanceerplatform.

Terran 1 op het lanceerplatform.
Foto:: Relativiteitsruimte:

Update: 15:38 uur ET: Relativity Space deed vandaag een koninklijke try-out, maar koos er uiteindelijk voor om de poging te vergeten. Er werd geen reden gegeven voor de scrub van vandaag, en we weten ook niet wanneer het bedrijf het opnieuw zou kunnen proberen.

Bijgewerkt: 15:04 uur ET: Relativity Space richt zich nu op 15:45 uur ET voor lancering. Een automatische uitschakeling stopte het aftellen omdat de zuurstoftemperatuur van de tweede trap te hoog was, een probleem dat grondpersoneel momenteel aan het oplossen is.

Update: 13:50 uur ET: De lancering is nu gepland om 14:40 uur ET, omdat de relativiteitstheorie wat meer tijd nodig heeft voor het conditioneren van het drijfgas, namelijk om ervoor te zorgen dat de vloeibare methaan en vloeibare zuurstof-drijfgassen op de juiste temperatuur zijn.

Bijgewerkt: 13.00 uur ET: Relativity Space richt zich nu op 14:00 uur ET voor lancering. Het startvenster van vandaag sluit om 16:00 ET.

Update: 12:22 uur ET:: De live webcast van Relativity is begonnen, en met een bijgewerkte T-0 gepland voor 13:19 uur ET.

Bijgewerkt: 12:09 uur ET: In een: Tweeters: gepost om 11:48 uur ET, zei Relativity Space dat het “werkt aan een nieuw T-0-uur en binnenkort een update zal delen over de start van onze live webprogrammering.”

Het originele artikel volgt.

Dit is een van de meest verwachte lanceringen van het jaar. de eerste vlucht van een 3D-geprinte methaan-aangedreven raket. We hebben hier de live webcast voor je in een experimentele ruimtemissie die je niet wilt missen.

Het in Californië gevestigde bedrijf Relativity Space noemde het de missie “Good Luck, Have Fun”, wat passend lijkt voor deze innovatieve lancering. Als de 110 voet hoge (33,5 meter) Terran 1-raket in een baan om de aarde komt, zal hij twee mijlpalen bereiken. de eerste 3D-geprinte raket die een baan om de aarde bereikt en de eerste methaanaangedreven raket die een baan om de aarde bereikt.

Terran 1: Lancering van ‘s werelds eerste 3D-geprinte raket

De volledig vervangbare tweetrapsraket zal naar verwachting op woensdag 8 maart om 13.00 uur ET worden gelanceerd vanaf lanceercomplex 16 in Cape Canaveral, Florida, waarbij het lanceervenster drie uur later sluit. De livestream van Relativity, die hierboven beschikbaar is, begint om 12:00 uur ET.

De missie “Veel geluk, veel plezier” markeert de eerste orbitale poging van Relativity, en als demonstratiemissie bevat Terran 1 geen payload van een klant. “Moeilijk te geloven dat de dag bijna aanbreekt om Terran 1, onze eerste raket, te lanceren”, zei Tim Ellis, CEO van Relativity Space. getweet: Dinsdag. “7 jaar geleden was ik mede-oprichter van @relativityspace, wat voelt als een eeuwigheid, maar het is een ongelooflijk korte tijd in de ruimtevaartwereld.”

Grafische uitleg van de raket.

Grafische uitleg van de raket.
Grafiek:: Relativiteitsruimte:

De opstart, die: zeker : een lanceervergunning van de Federal Aviation Administration op 21 februari, koos ervoor om geen laatste statische brandtest uit te voeren op de pad, gezegde hij wilde onnodige slijtage aan de raket voorkomen.

Terran 1 wordt het “grootste 3D-geprinte object dat een orbitale vlucht zal proberen”, beweert het bedrijf. De raket is massaal voor 85% 3D-geprint, wat onmiskenbaar indrukwekkend is, maar Relativity werkt eraan om hem voor 95% 3D-geprint te maken. De volledig geassembleerde raket, zonder brandstof of lading, weegt ongeveer 9,3 ton of 20.500 pond. volgens in de Relativity-persmap. Om de raket te maken, gebruikt het bedrijf een eigen printproces dat gebruikmaakt van AI en autonome robotica.

De raket wordt aangedreven door negen Aeon-motoren in de eerste trap en een enkele Aeon Vac-motor in de tweede trap. Het zou in staat moeten zijn om 1,2 ton (2.756 pond) in een lage baan om de aarde te brengen, en het bedrijf zegt dat zijn metalox-aangedreven Aeon-motoren meer dan 2.000 testbranden hebben doorstaan.

De raket draait op een mengsel van vloeibare zuurstof en vloeibaar aardgas, “die niet alleen het beste zijn voor raketaandrijving, maar ook voor hergebruik, en het gemakkelijkst om uiteindelijk op methaan over te schakelen op Mars”, Relativiteitstheorie klachten:. Methaan, het hoofdbestanddeel van aardgas, wordt beschouwd als de volgende generatie raketbrandstof. december 2022, De Chinese Zhuque-2-raket is de eerste methaan-aangedreven raket die een orbitale lancering heeft geprobeerd; de raket steeg op, maar bereikte de baan niet en leverde zijn lading van 14 satellieten niet af. Dus als Terran 1 vandaag slaagt en in een baan om de aarde komt, wordt het de eerste methaanaangedreven raket die deze prestatie volbrengt.

Lanceringsschema.

Lanceringsschema.
Grafiek:: Relativiteitsruimte:

Of Terran 1 de ruimtevaart zal overleven, is niet gegarandeerd. Het is een experimentele raket gebouwd met behulp van experimentele additive manufacturing-technieken. Een belangrijk lanceringsmoment zal Max-Q zijn, wanneer de raket de meest intense aerodynamische spanningen ervaart. Als de raket faalt en instort, zou dit heel goed kunnen gebeuren (op T+1:20).

“Het passeren van Max-Q zou een groot keerpunt zijn”, Relativity uitleggen: in een tweet van 6 maart, omdat “het passeren van dit punt tijdens de vlucht onze hypothese bewijst. 3D-geprinte raketten zijn structureel levensvatbaar.” Naast Max-Q zei het bedrijf dat een andere “grote prestatie” zou zijn dat Terran 1 fase één scheiding zou bereiken. De taal van het bedrijf is eigenlijk een beetje verfrissend, omdat het duidelijk redelijke verwachtingen schept voor zijn eerste orbitale lanceringspoging.

Inderdaad, Relativity Space gaat moedig waar nog nooit iemand is geweest. Ongeacht wat er vandaag gebeurt, het is een historisch lanceringsmoment, aangezien een andere particuliere lanceringsverkoper de grenzen probeert te verleggen.

Meer:: De nieuwe H3-raket van Japan moet zichzelf vernietigen bij de eerste lancering