In januari vorig jaar kreeg een 17-jarig meisje in Florida van een districtsrechter te horen dat hij haar verzoek om abortus afwees. “Jane Doe” was een junior op de middelbare school en werkte drie banen die haar vader haar bracht. Ze vertelde de rechtbank dat ze zich te jong en financieel onstabiel voelde om moeder te zijn, en dat het krijgen van een kind een einde zou maken aan haar droom om in het leger te gaan. Maar mede omdat haar cumulatieve puntengemiddelde te laag was, oordeelde de rechter dat ze blijk gaf van een “gebrek aan intelligentie” en dus niet volwassen genoeg was om de beslissing te nemen.

Ze werd in deze situatie gedwongen vanwege een wet in Florida, aangenomen in 2020, die vereist dat iedereen onder de 18 jaar de toestemming van een ouder of wettelijke voogd heeft voordat ze een abortus kunnen ondergaan. Als een ouder of wettelijke voogd niet beschikbaar is – of als de jongere denkt dat het betrekken van hen ernstige gevolgen zal hebben zoals misbruik, verlies van huisvesting of gezinsvervreemding – kunnen ze naar een rechter gaan om een ​​afwijking te vragen, in een stressvolle en traumatische situatie. proces dat “wettelijke omzeiling” wordt genoemd. Ruim één op de tien jongeren die abortussen in Florida hebben ondergaan dit proces.

Wanneer een rechter een jongere een verzoek om abortus afwijst, oordeelt hij dat ze te onvolwassen zijn om een ​​abortus te ondergaan, maar volwassen genoeg om ouder te worden.

Ik was woedend toen ik ontdekte dat de rechter zijn verzoek afwees. Ik was niet alleen. Toen ik de zaak onder de aandacht bracht onlinehonderden mensen reageerden geschokt.

Maar een nieuwe Human Rights Watch rapport laat zien dat deze zaak geen anomalie was. Volgens het rapport hebben rechters in Florida in 2020 en 2021 meer dan 12% van de jeugdverzoekschriften afgewezen, waardoor de toegang van jongeren tot basisgezondheidszorg routinematig werd geblokkeerd vanwege factoren zoals hun scores en de indruk van de rechter van hun gedrag. Texas heeft zich vaak onderscheiden van andere staten vanwege de extreme wreedheid van zijn abortusbeleid, maar a recente post in de Amerikaans tijdschrift voor volksgezondheid ontdekte dat het aantal dergelijke weigeringen hoger was in Florida dan in Texas van 2018 tot 2021.

Rechters zouden geen veto mogen hebben over iemands abortusbeslissing. Wat ze doen maakt deel uit van een groter systeem dat ontworpen is om abortus in de staat zo zwaar, verwarrend en vernederend mogelijk te maken. Hoewel abortus momenteel legaal is tot een zwangerschapsduur van 15 weken in Florida, heeft de door de Republikeinen geleide wetgevende macht een reeks wetten aangenomen om het steeds moeilijker te maken om zorg te krijgen. Een persoon moet een echografie ondergaan en minstens 24 uur wachten na een eerste adviesafspraak om een ​​abortus te ondergaan, waarvoor meerdere bezoeken aan de kliniek nodig zijn. Vorig jaar gouverneur Ron DeSantis ondertekend in de wet het huidige verbod van 15 weken zonder uitzondering voor slachtoffers van verkrachting, incest of mensenhandel. De staat geeft meer dan $ 4 miljoen per jaar aan valse kliniekenook wel crisiszwangerschapscentra genoemd, die verkeerde informatie gebruiken om mensen ervan te weerhouden abortus te plegen.