Australië 255 voor 4 (Khawaja 104*, Groen 49*, Shami 2-65) tegen Indië

Australië slaagde er alleen in de vierde openingsstand van 50 of meer voor een team dat de afgelopen vijf jaar India heeft bezocht. Usman Khawaja en Steven Smith sloegen in de middelste sessie, de eerste wicketloze sessie van de serie, de meest comfortabele van alle slagteams in een sessie tegen India in India in de afgelopen 10 jaar. Khawaja scoorde een aardige en geduldige honderd, slechts de zesde tegen India in India in de afgelopen vijf jaar.

Toch was het India dat het grootste deel van de wedstrijd controleerde na het gelijkspel op vlakke grond te hebben verloren. Alleen om aan het einde van de dag de weddenschap met de nieuwe bal te verliezen en Australië een klein voordeel te geven. Khawaja eindigde ongeslagen op 104 na het overwinnen van de mijlpaal in de laatste innings van de dag, en Cameron Green genoot van de nieuwe bal en scoorde 49 voor 64 in een stand van 85 punten die begon na het verliezen van twee wickets voor 19 steken.

De grond in Ahmedabad vormde een schril contrast met de eerste drie Tests. De bowlers moesten hard werken om de controle te behouden, te verdedigen met de velden en de stronken aan te vallen. Soms breidde de winst zich uit tot spreuken, zoals toen Umesh Yadav een volledige spreuk gooide met uitsmijters, en Mohammed Shami het wicket pakte met een volle bal in de volgende spreuk, zijn tweede. R Ashwin en Ravindra Jadeja hadden er elk een en Axar Patel verzekerde zich van de controle over zijn 12 overs voor slechts 14 runs.

Een moeilijkheidsgraad voor bowlers is dat India slechts 34 valse antwoorden wist te trekken; er waren 40 in de eerste sessie van de laatste test. Toch zorgde India er het grootste deel van de dag voor dat slagmensen risico’s moesten nemen om zelfs maar voorbij de 2,5 te komen. Wetende dat ze het veld konden vertrouwen, wachtte Australië op de losse ballen, die ook een ongewoon hoog percentage controle vertoonden. De zes fouten in 33 overs in het midden van de sessie waren het hoogste controlerende percentage voor een bezoekend Indiaas team in een Testcricketsessie in India in de afgelopen 10 jaar.

Dit is waar de kwaliteit en diepte van de aanval van Ashwin en Shami schitterden. Lange tijd was Ashwin in staat slagmensen onder controle te houden, ook al sloeg hij de knuppel niet. De aanwezigheid van een vijfde bowler betekende dat India onvermoeibaar kon werken. Het loonde met een focuspauze voor Smith, die Jadeja speelde, en een schoonheid van Shami om Peter Handscomb te ontslaan om Australië terug te brengen tot 170 voor 4.

De spinners stopten toen bijna Khawaja en Green en namen vijf overs voor drie runs toen Rohit Sharma callde voor de reball. Het was een verandering ten opzichte van de manier waarop India tegenwoordig gewoonlijk werkt. Ze zullen de nieuwe bal waarschijnlijk niet pakken met bowlers die een lange dag op het veld hebben gehad. Meestal spelen ze ‘s avonds ongeveer vier overs met de nieuwe bal en hebben ze de volgende ochtend nog een shot.

Hier pakte India de nieuwe bal met nog negen overs te gaan, en Green pakte hem. Vlakke grond, bowlers aan het einde van de dag, en plotseling had Australië 54 runs in negen overs. Green richtte alle schade aan toen Khawaja doorging met het kiezen van singles om de dagfinale op 99 te herstarten. Daarna kreeg hij een halve volley om zijn 15e grens te bereiken nadat hij slechts 41,43 had geslagen, aangezien hij slechts 13 verkeerde antwoorden had gegeven in een 251-bal. verblijf.

Het was een beetje zoals het begin met de eerste nieuwe bal. Shami schopte de eerste bal rechtstreeks naar de tweede glijbaan, bood toen meer vrijstellingen aan, een vangst werd gevangen en Australië liep 56 voor 0 in de eerste 14 overs. Dat is wanneer India zich de Chennai Test van 2020-21 zou hebben herinnerd, een van hun enige drie thuisnederlagen in de laatste 10 overs.

Onder leiding van Ashwin begon India de schroef aan te draaien. Het tweede uur duurde slechts 19.00 uur. Travis Head probeerde de kettingen te verbreken, maar bevond zich halverwege. Er was een tijdje slechts een hint van een tegenslag, en Shami schakelde daarmee Marnus Labuschagne uit.

Australië verwachtte niet veel van hun lagere orde en moest midden in de sessie waakzaam zijn. Het was ook toen alle bowlers Rohit grote controle gaven. Slechts 74 werden gescoord in de tweede sessie uit 33 overs.

Uiteindelijk verdedigde Smith er een losjes en ging voor de zevende keer naar Jadeja, vier van hen bowlen. Niemand heeft zo vaak zijn hout gevonden. Met een bal van meer dan 70 jaar oud slaagde Shami erin de lijn vast te houden om voorbij de rand van Handscomb te komen en de stronk op een radslag te sturen.

Tegen het einde van de dag stijgt de spanning. Virat Kohli wachtte altijd tot de volgende ochtend en versere bowlers om de volgende grote stap te zetten. Rohit koos de avond. Groen kwam als overwinnaar uit de strijd.

Temidden van dit alles sloeg Khawaja gewoon in de puurste zin van het woord. Geen voorbedachte rade, geen poging om het tempo te forceren, alleen een organische reactie op wat hem werd toegeworpen. Hij was streng op de tenen en ook snel om de bal te bewerken wanneer iemand te kort kwam. Zesenveertig van zijn runs waren tussen long leg en midwicket, wat je zou moeten vertellen hoe hij wachtte op losse ballen. Zoals hij aan het einde van de dag zei, het was een mooi slagveld en hij wilde er gewoon niet uit.

Sidharth Monga is associate editor bij ESPNcricinfo