OWe hebben allemaal vrije dagen waarop dingen niet gaan zoals we willen of we een fout maken die we niet kunnen oplossen. Stel je voor dat je een van die dagen hebt voor honderden of duizenden mensen. Denk na over hoe je je zou voelen als je een fout zou maken, ga dan naar huis en kijk hoe je dezelfde fout opnieuw maakt op tv.

Wat je mening ook is over scheidsrechters en hun assistenten, het is hard werken. Ik wilde weten hoe het is om wedstrijdofficial te zijn, dus nam ik een pauze van het schreeuwen vanaf de tribune en sprak ik met een van hen. Calum Spence is een van de beste assistent-scheidsrechters van Schotland.

Spence dacht niet aan Hampden toen hij voor het eerst een fluitje hoorde; hij wilde gewoon stoppen met zijn krantenrondes. “Ik heb tot mijn 16e jeugdvoetbal gespeeld, toen hield het team waar ik voor speelde op. Ik was op zoek naar een ander team, maar ik was ook op een leeftijd dat ik op zoek was naar iets anders. Iemand had me verteld over de scheidsrechtersopleiding en ik Ik dacht dat als ik elk weekend wat geld kon verdienen door naar het voetbal te gaan, ik mijn papiertrucje kon opgeven.

“Ik begon met het doen van jeugdwedstrijden voor de Under 13s en werkte me op naar de oudere groepen. Ik stapte over naar amateurs en begon uiteindelijk als scheidsrechter in de Highland League, en als je daar bent, kun je de leiding nemen in voetbalcompetitiewedstrijden .

Nadat hij in beide rollen ervaring had opgedaan, besloot Spence dat het leiden van de lijn was waar zijn sterke punten lagen, in plaats van de man in het midden te zijn. “Assistent-scheidsrechter zijn is een heel andere specialiteit dan scheidsrechter zijn en ik realiseerde me na een paar jaar dat ik beter was in het leiden van de lijn. Ik werkte me op in de competities en in 2017 speelde ik mijn eerste Premiership-wedstrijd. Mijn verwachtingen toen ik begonnen waren niets anders dan het als een parttime baan te beschouwen, maar toen ik eenmaal begon, besefte ik dat ik kon proberen om niveau voor niveau vooruit te komen.”

Als fans kennen we de pre-game routines van spelers. Wedstrijdofficials hebben een vergelijkbare aftrapvoorbereiding, hoewel nieuwe technologie een nieuwe laag aan hun voorbereiding heeft toegevoegd. “Het eerste wat je voor de wedstrijd moet doen, is de communicatie met het VAR-centrum controleren. We nemen het tenue het veld op en lopen rond om te controleren of alle communicatielijnen werken. Daarna gaan we terug naar binnen en bereiden we ons voor op de wedstrijd. wedstrijd, inclusief een pre-match briefing tussen het scheidsrechtersteam.

Een official houdt de bal in de gaten terwijl Rossvale Juniors tegen Clydebank speelt.
Een official houdt de bal in de gaten terwijl Rossvale Juniors tegen Clydebank speelt. Foto: Grizzly Bear Media/Alamy

“We zullen praten over hoe we de game gaan benaderen en we zullen praten met de beveiliging en politie die binnenkomen en praten over de mogelijke risico’s die er die dag kunnen zijn. Vanaf daar ziet onze pre-game eruit als waarschijnlijk een veel voor die van de spelers. We zullen een praatje maken en bijpraten, want dat is meestal de enige keer dat we samen zijn.’

Praten officials over individuele spelers en managers – en verandert dat gesprek afhankelijk van de betrokken teams? “Waar spelers misschien tactieken bespreken voordat ze uitgaan, doen wij hetzelfde, maar het gaat meer om verantwoordelijkheidsgebieden. De scheidsrechter leidt het team, dus zij leiden het gesprek over hun verwachtingen en wanneer en hoe ze willen dat we bijdragen. Terwijl wij “We voelen ons over het algemeen allemaal op ons gemak met onze rol, sommige scheidsrechters vinden het leuk om bepaalde dingen anders te doen. We zijn constant in gesprek tijdens de wedstrijd, dus dat soort dingen gaat een stuk makkelijker.”

We hebben allemaal in meer of mindere mate functionarissen bekritiseerd tijdens wedstrijden, en hij komt het dichtst in de buurt van schreeuwen vanaf de tribune, dus hoe gaat Calum om met misbruik? “In het begin was het moeilijker”, zegt hij. “Ik was nog maar een tiener en misbruikt worden door volwassenen in openbare parken wanneer ik alleen speel, kan intimiderend zijn. Scheidsrechters op basisniveau hebben in dit opzicht de moeilijkste taak omdat ze er alleen voor staan. Op hogere niveaus heerst een meer beschermende sfeer.

“Op de grotere elite-velden is het moeilijk te verstaan ​​wat mensen op de tribune zeggen, omdat het een muur van lawaai is. Het stoort me nu niet, maar het was vrij moeilijk om hier als tienerscheidsrechter doorheen te komen, nu ik volwassen ben geworden. tegen me schreeuwen.”

Hoewel er verhoogde beveiliging is rond games op hoog niveau, kunnen dingen nog steeds uit de hand lopen. “Het was september 2018, Livingston tegen Rangers”, zegt hij. “Ik had net een doeltrap genomen en rende naar de middenlijn toen ik iets tegen mijn achterhoofd voelde slaan. Toen ik mijn hand op mijn achterhoofd legde, besefte ik dat ze bloedde. Dit is de enige keer dat ik zo’n fysieke agressie heb meegemaakt. Verbaal geweld en geschreeuw van fans maken deel uit van voetbal en ik zie dat niet snel veranderen, dus we gaan door.

Wedstrijdofficials in Schotland zijn niet volledig professioneel, dus de meesten hebben een dagtaak buiten de wedstrijd. Calum werkt als politieagent, een rol die zijn taken op de wedstrijddag aanvult en vice versa. “Beide banen hebben overdraagbare vaardigheden. Beide vereisen dat je snelle beslissingen neemt in situaties met hoge druk. Dat is het belangrijkste van beide banen: het hoofd koel kunnen houden in dat soort omgevingen. Omgaan met confrontaties is iets anders, omdat de meeste mensen dat niet doen. Ik heb niet te maken met mensen die je agressief aanvallen of je aanvallen en beide rollen maken je gehard om dat te doen. Ik zit al 15 jaar in het voetbal en 10 jaar in het korps. Beide banen helpen elkaar.

Calum Spence krijgt medische behandeling tijdens een wedstrijd nadat hij in het hoofd is geraakt door een voorwerp dat uit de menigte is gegooid.
Calum Spence krijgt medische behandeling nadat hij in het hoofd is geraakt door een voorwerp dat uit de menigte is gegooid. Fotografie: Ian MacNicol/Getty Images

Net zoals spelers op het hoogste niveau willen spelen, willen officials dat ook. “Ik heb nu twee Old Firm-wedstrijden gespeeld, hoewel een daarvan tijdens de lockdown achter gesloten deuren was. Wat unieke ervaringen betreft, was het absoluut een andere sfeer. Ik liep vorig jaar ook in de finale van de Scottish League Cup A binnenlandse finale is iets waar we allemaal naar op zoek zijn, dus het was geweldig om dat te doen. In Europa is het geweldig om betrokken te zijn bij wedstrijden met grote clubs zoals Roma. Het is een groot voorrecht om de beste spelers van dergelijke clubs van dichtbij te zien als ze aan kop gaan Maar als het spel eenmaal begint, is het gewoon rood op blauw en zie je de betrokken teams niet.”

Grotere games gaan meestal gepaard met meer aandacht voor ‘slechte’ beslissingen. Een vaak geuite kritiek op ambtenaren is dat ze geen verantwoording afleggen als ze een fout maken, maar dat is niet het geval. “De meeste mensen denken dat er geen verantwoordelijkheid is en dat het geen effect heeft op een official als ze het bij het verkeerde eind hebben. Op persoonlijk vlak weet ik dat ik rechtstreeks naar huis ga om de wedstrijd te bekijken en te zien of ik gelijk had of niet. hoe ik een slechte beslissing had kunnen nemen.

“We worden bij elke wedstrijd geobserveerd door een scheidsrechter en een assistent-scheidsrechter waarnemer, die al onze beslissingen analyseert. Net zoals de plaats van een spits in het team wordt bedreigd als hij kansen blijft missen, weten we dat onze toekomstige wedstrijden kunnen worden beïnvloed als we fouten blijven maken.Mensen verwachten misschien dat een slechte beslissing leidt tot een soort degradatie, maar net als bij spelers wordt een goede scheidsrechter alleen niet slecht als gevolg van een slechte beslissing of slechte prestatie.

“We voelen de controle en druk om de juiste beslissingen te nemen, maar dat hoort bij spelen op het hoogste niveau en ik probeer die druk te gebruiken om klaar te zijn voor de cruciale momenten in wedstrijden. We voelen allemaal die controle en we staan ​​niet onder druk. om het mis te hebben, ik weet dat de fans gewoon tegen de badge schreeuwen, of bij de politie schreeuwen ze tegen het uniform, maar achter het uniform of de badge zit een mens en in Schotland hebben functionarissen allemaal andere banen waar ze naar terug moeten. hebben allemaal familie en vrienden die de kritiek ook zien of horen.”

Het nieuwe nummer van Nootmuskaat is uit.
Het nieuwe nummer van Nootmuskaat is nu uit.

Calum heeft nog steeds ambities in het spel, een daarvan is om anderen naar de rol te lokken. “Ik wil de grootste wedstrijden arbitreren. Ik zou graag in de Champions League fungeren, want dat heb ik nog niet gedaan. Het toppunt voor elke official zou zijn om in een internationaal toernooi te werken. Het kost jaren van hard werken om geselecteerd te worden. voor een WK of het EK, maar ik denk dat dit het beste is voor een official. Ik weet dat er een probleem is om mensen zich voor de cursussen te laten inschrijven. Je kunt de cursus nu op je gemak online volgen. Het is een geweldige manier om blijf in vorm, verdien wat geld, ontmoet nieuwe mensen en ga voetballen.