Opmerking

De Democraat van het Huis van Pennsylvania, Mike Zabel, kondigde woensdag aan dat hij zijn zetel zou neerleggen, in navolging van het publiek beschuldigingen van seksuele intimidatie door een collega-wetgever, een lobbyist en zijn eigen voormalige campagneleider.

In een brief van drie zinnen aan State House Speaker Joanna McClinton (D) en geverifieerd door The Washington Post, zei Zabel dat hij zich wilde concentreren op mijn gezin en mijn gezondheid. Zijn ontslag gaat in op 16 maart.

Het nieuws komt een week nadat arbeidslobbyist Andi Perez naar de beurs ging beschuldigd de wetgever ervan haar seksueel te hebben lastiggevallen, en dezelfde dag nog de vertegenwoordiger van de staat. Abby Major (rechts) beweerde dat Zabel tijdens een evenement ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag haar rug aanraakte en haar volgde naar haar auto.

Zijn beslissing om af te treden komt ook dagen nadat de kamer voorbij was nieuwe regels waardoor iedereen een klacht over intimidatie kan indienen bij hun ethische commissie. De regelwijziging kwam nadat Perez zei dat haar was verteld dat ze geen klacht kon indienen omdat ze geen House-medewerker was, volgens Schijnwerper PAeen onafhankelijke redactiekamer ondersteund door de Philadelphia Inquirer.

Zabel, die een paar dagen geleden neemt af om af te treden ondanks verzoeken van meerdere wetgevers, reageerde niet onmiddellijk op de meerdere verzoeken om commentaar van The Post. Zabel, een advocaat en voormalig aanklager, werd in 2018 voor het eerst gekozen uit een district in een buitenwijk van Philadelphia.

In een verklaring die met The Post werd gedeeld, zeiden de leiders van de House Democratic Caucus dat Zabel de beste keuze had gemaakt na deelname aan verschillende gesprekken met de leiders.

“Rep. Zabel heeft ervoor gekozen om te doen wat het beste is voor zijn familie, de mensen die hij vertegenwoordigt en het staatshuis van Afgevaardigden”, aldus de verklaring. “De House Democratic Caucus bevestigt opnieuw zijn inzet voor een veilige werkomgeving die mensen aanmoedigt om naar voren te komen om hun zorgen op verantwoorde en grondige wijze aan te pakken.”

Door de verhuizing hebben de Democraten in Pennsylvania een meerderheid van één zetel in de vergadering.

Zabel werd ook aangeklaagd van seksuele intimidatie door Colleen Kennedy, zijn voormalige campagneleider, meldde SpotlightPA.

Kennedy publiceerde een essay eerder deze maand waarin ze schreef dat Zabel naar verluidt onprofessioneel zijn handen op haar rug legde, “me vastpakte en haar hand op en neer bewoog zoals mensen die een relatie hebben verliefd zouden zijn”.

Het incident zou hebben plaatsgevonden tijdens een geldinzamelingsevenement georganiseerd door familieleden van Zabel’s vrouw, schreef Kennedy, die zijn bezorgdheid uitte over Zabel’s drankgebruik.

Tijdens een persconferentie op woensdag beschuldigde Major Zabel ervan zijn arm om haar heen te slaan en haar rug aan te raken terwijl hij in november 2022 in een bar probeerde haar rekening te betalen. Philadelphia eiser gemeld. De majoor zei dat Zabel haar had gevraagd of ze naar boven wilde gaan, wat ze weigerde. Ze kon weglopen van de situatie nadat een andere mannelijke collega het had opgemerkt, zei Major.

‘Ik heb hem verteld dat Rep. Zabel mij een aanzoek deed en dat hij een slechterik was’, zei Major.

Later die avond zou Zabel haar naar haar auto zijn gevolgd toen ze de bar probeerde te verlaten. Het is alleen Major verstopte zich in het toilet en vroeg een andere collega om haar naar haar auto te brengen, die ze kon verlaten, zei Major.

Vorige week zei Perez, een lobbyist voor Service Employees International Union 32BJ, ging naar buiten met haar eigen beschuldigingen en beschuldigde Zabel ervan haar seksueel lastig te vallen in september 2019. In een interview met Schijnwerper PAPerez zei dat Zabel haar lastig viel terwijl ze buiten het Statehouse een wetsvoorstel besprak.

Zabel “besloot mijn been te aaien terwijl ik een rok droeg terwijl hij me vertelde dat hij onder de indruk was van mijn passie en kennis van de kwesties die we bespraken”, vertelde Perez aan SpotlightPA. “Ik liep bij hem weg in de hoop dat hij zou stoppen – dat deed hij niet.”