Foto door Sam Altman:

OpenAI-oprichter Sam Altman heeft als het ware een vinger in meer dan één technische taart. DE: omstreden voormalig voorzitter van startup accelerator Y Combinatoren de huidige kingpin van ChatGPT is niet alleen geïnteresseerd in het verkrijgen van de AI-aangedreven chatbot in klaslokalen. Hij is ook geïnteresseerd in eeuwig leven – of in ieder geval langer dan dat. huidige onderzoekers van de menselijke levensduur suggereren dat het mogelijk is.

Altman verdiende veel geld met een biotech-startup, Retro biowetenschappenzoals voor het eerst getoond Woensdag door MIT Technology Review. De tech-ondernemer zou in het geheim 180 miljoen dollar in het bedrijf hebben geïnvesteerd, wat het verheven doel aanprijst om “de gezonde menselijke levensduur met tien jaar te verlengen”. Volgens de strategieverklaring van Retro wil het dit doen door anti-verouderingsmechanismen bij niet-menselijke zoogdieren te vinden en te demonstreren en die wetenschappelijke strategieën vervolgens te vertalen naar mensen.

Retro: publiekelijk gelanceerd in april 2022onder leiding van de CEO Joe Betts-LaCroix, een andere Y Combinator-alumnus en startende ondernemer in de gezondheidszorg. Bij de lancering, het bedrijf: kondigde aan dat het $ 180 miljoen had opgehaald tijdens de eerste financieringsronde, die blijkbaar allemaal kwam in de vorm van een vertrouwelijke cheque uit 2021 van Altman, volgens Tech Review. In eerste instantie koos Retro ervoor om de betrokkenheid van Altman te verbergen. Maar nu heeft het bedrijf zijn financieringsbron openbaar gemaakt – na aanvankelijke zorgen zou de naam van Altman “een afleiding kunnen blijken te zijn”, schreef de outlet.

Gizmodo nam contact op met Altman en Retro om de details van het MIT Tech Review-rapport te bevestigen, maar noch de man, noch het bedrijf reageerden onmiddellijk.

Al heeft de oprichter van OpenAI het vermoedelijk erg druk met managen de virale opkomst van zijn ChatGPT en de latere AI-wapenwedloop hij inspireerde – hij vond zeker de tijd om geld uit te geven aan de dingen die belangrijk voor hem zijn, zoals het terugdringen van de koude afgrond van onvermijdelijke (?) vergetelheid en andere ongrijpbare, baanbrekende technologieën.

Naast de grote investering in Retro in 2021, heeft Altman een nog groter bedrag gestort ($ 375 miljoen) In: Helion energie, een opstart van een kernfusie-energie op de maan, in hetzelfde jaar. Helion streeft ernaar een “onbeperkte bron van schone energie” te creëren door middel van de tot nu toe onopgeloste vraagtekentechnologie om atomen tegen elkaar te slaan. Opmerking: hoewel natuurkundigen en het ministerie van Energie kondigde eind 2022 een grote doorbraak in fusie-energie aanwe zijn nog heel, heel ver van een toekomst aangedreven door fusiereactoren, ongeacht hoe vaak bedrijven kunnen doen alsof het “10 jaar verwijderd” is.

En net als fusie, is het verlengen van onze levensduur onderzoekers lang ontgaan. Of er al dan niet een harde grens is aan de menselijke levensduur is het onderwerp van wetenschap (en mythologie) sinds we aan wetenschap (en fabricagemythen) doen. Echter, een aantal recente – zij het zeer controversiële –onderzoek heeft gesuggereerd dat mensen mogelijk veel langer zouden kunnen leven dan we nu doen, met specifieke interventies. Altmann, tenminste Alles is binnen.

Door de gecombineerde $ 555 miljoen uit te geven aan een wetenschappelijk bod op een fontein van de jeugd en een mogelijke verre hernieuwbare energiebron, zou Altman zijn spaargeld hebben leeggemaakt. “Dat is veel. Kortom, ik heb gewoon al mijn liquide nettowaarde genomen en in deze twee bedrijven gestopt,” hij vertelde Tech Review. Altijd in het zicht, de investering is het waard. Om te beginnen is hij ‘super zelfverzekerd’. [fusion] aan het werk,” vertelde Altman aan TR. Aan de andere kant zou hij op een dag graag de vruchten van zijn financiële steun willen kunnen plukken. “Ik hoop op een dag retrotherapie te gebruiken”, vertelde hij aan Tech Review.

Het kennelijke verlangen van Altman om langer te leven is nauwelijks een verrassing. De oprichter is al lang bevriend met: Peter Thiel, beruchte en vurige voorstander van de afschaffing van de dood. En: onsterfelijkheid is een populaire niche onder Silicon Valley-types die zich de wereld niet zonder zichzelf kunnen voorstellen.

Altman vertelde Tech Review dat hij ongeveer acht jaar geleden gefascineerd raakte door “jong bloed”-onderzoek, waarbij oude muizen hun vocht lieten vervangen door verser sap (wederom: Herinner je je Peter Thiel nog?). Het kwam door deze ontluikende interesse en een gesprek over een studie met plasmamuizen uit 2020, dat hij naar verluidt eerst de wens uitsprak om geld te geven aan Betts-LaCroix om zijn antiverouderingswerk voort te zetten. Uit deze eerste gesprekken is een zakelijke samenwerking ontstaan.

Hoewel Altman misschien graag langer wil leven, wil nog niet zeggen dat de wetenschap er is, alleen omdat het geld er is. “Honderd miljoen is een getal, geen doorbraak”, vertelde UC Berkeley-wetenschapper Irina Conboy, die het muisplasma-onderzoek publiceerde, aan Tech Review. “Ik heb de naam Sam Altman nog nooit gehoord”, voegde ze eraan toe.