Chronische pijnpatiënten werden geïmplanteerd met ‘dummy’ stukjes plastic en vertelden dat het hun pijn zou verlichten, volgens een aanklacht waarin de voormalige CEO van het bedrijf dat de nep-apparaten maakte van fraude werd beschuldigd.

Laura Perryman, de voormalige CEO van Stimwave LLC, is donderdag gearresteerd in Florida. Volgens een FBI-persbericht, werd Perryman aangeklaagd “in verband met een plan om een ​​niet-functioneel dummy medisch apparaat te maken en te verkopen dat moet worden geïmplanteerd bij patiënten met chronische pijn, resulterend in miljoenen dollars aan verliezen voor federale gezondheidsprogramma’s.”. Volgens de aanklacht ondergingen de patiënten onnodige implantatieprocedures als gevolg van de fraude.

Perryman werd beschuldigd van één aanklacht wegens samenzwering om draadfraude en gezondheidszorgfraude te plegen, en één aanklacht van gezondheidszorgfraude. Stimwave kreeg in 2014 goedkeuring van de FDA, volgens Engadgeten is gepositioneerd als een alternatief voor opioïden voor pijnverlichting.

“Vanuit het perspectief van een patiënt willen ze zeker alternatieven voor pijnverlichting die geen opioïden zijn, maar het lijkt ontmoedigend om van opioïden naar een operatie en een kleine batterij in je lichaam te gaan,” zei hij. Perryman vertelde Engadget in een interview in 2017.

Het Stimwave “Pink Stylet” -systeem bestond uit een reeks implanteerbare elektroden om de doelzenuw te stimuleren, een extern versleten batterij die deze van stroom voorziet, en een afzonderlijke 9-inch lange implanteerbare ontvanger. Toen doktoren Stimwave vertelden dat de lange ontvanger bij sommige patiënten moeilijk te plaatsen was, creëerde Perryman naar verluidt de “witte stilet”, een ontvanger die artsen konden knippen om hem kleiner te maken en gemakkelijker te implanteren, maar die eigenlijk niet zomaar een stuk plastic was dat niets gedaan.

“Om de leugen te bestendigen dat de witte stylus functioneel was, hield Perryman toezicht op de training die doktoren suggereerde dat de witte stylus een ‘ontvanger’ was, terwijl hij in feite allemaal van plastic was, geen koper bevatte en daarom geen geleidbaarheid had. zei de FBI. “Bovendien vroeg Perryman andere Stimwave-medewerkers om in te staan ​​voor de effectiviteit van de witte stylus, terwijl ze wist dat de witte stylus in feite niet werkte.”

Stimwave rekende artsen en medische zorgverleners ongeveer $ 16.000 aan voor het apparaat, dat medische zorgverzekeraars, waaronder Medicare, medische praktijken zouden vergoeden.

“Zoals wordt beweerd, heeft Stimwave onder leiding van de oprichter en CEO Laura Perryman een dummy medisch apparaat gemaakt – volledig gemaakt van plastic – ontworpen om te worden geïmplanteerd in patiënten met als enig doel artsen te misleiden om zonder het te weten Medicare en particuliere verzekeringsmaatschappijen te factureren plus meer dan $ 16.000 voor elke implantatie van het stuk plastic”, zei de Amerikaanse advocaat Damian Williams in een persbericht. “Verdachte en Stimwave hebben dit gedaan zodat ze medische zorgverleners enkele duizenden dollars konden factureren voor de aankoop van hun medische apparaat.”

“Vanwege zijn illegale acties ondergingen patiënten niet alleen onnodige implantatieprocedures, maar werd Medicare ook voor miljoenen dollars opgelicht”, zei FBI-adjunct-directeur Michael J. Driscoll.

Perryman zal donderdag verschijnen voor de United States District Court voor het zuidelijke district van Florida.