Volgens een niet-gepubliceerde studie kunnen meer dan 10 miljoen mensen van 60 jaar of ouder in India dementie hebben, wat vergelijkbaar is met de prevalentiecijfers in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.  Afbeelding voor weergave.

Volgens een niet-gepubliceerde studie kunnen meer dan 10 miljoen mensen van 60 jaar of ouder in India dementie hebben, wat vergelijkbaar is met de prevalentiecijfers in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Afbeelding voor weergave. | Fotocredit: K Murali Kumar

Volgens een niet-gepubliceerde studie kunnen meer dan 10 miljoen mensen van 60 jaar of ouder in India dementie hebben, wat vergelijkbaar is met de prevalentiecijfers in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

DE zoekengepubliceerd in het journaal Neuro-epidemiologiegebruikte een techniek van kunstmatige intelligentie (AI) die bekend staat als semi-supervised machine learning om gegevens van 31.477 oudere volwassenen te analyseren.

Het internationale team van onderzoekers ontdekte dat de prevalentie van dementie onder volwassenen van 60 jaar of ouder in India 8,44% zou kunnen zijn, wat neerkomt op 10,08 miljoen oudere volwassenen in het land.

Dit in vergelijking met de prevalentiecijfers geregistreerd in vergelijkbare leeftijdsgroepen van 8,8% in de Verenigde Staten, 9% in het Verenigd Koninkrijk en tussen 8,5 en 9% in Duitsland en Frankrijk, zeiden ze.

De prevalentie van dementie was hoger bij oudere mensen, vrouwen, zonder opleiding en woonachtig in landelijke gebieden, vonden de onderzoekers.

“Ons onderzoek was gebaseerd op de eerste en enige nationaal representatieve verouderingsstudie in India met meer dan 30.000 oudere deelnemers in het land”, zegt Haomiao Jin, co-auteur en hoofddocent in Health Data Science aan de Universiteit van Surrey. VERENIGD KONINKRIJK.

“AI heeft een unieke kracht in het interpreteren van grote en complexe gegevens zoals deze, en uit ons onderzoek is gebleken dat de prevalentie van dementie mogelijk hoger is dan eerdere schattingen van lokale steekproeven”, zei Jin in een verklaring.

Het onderzoeksteam van de University of Surrey, de University of Southern California, de University of Michigan, beide in de Verenigde Staten, en het Indian Institute of Medical Sciences in New Delhi hebben een AI-leermodel ontwikkeld.

Het model is getraind op data, die voor 70% bestond uit een gelabelde dataset met dementiediagnoses van een nieuwe online consensus.

De resterende 30% van de gegevens werd gereserveerd als testset om de voorspellende nauwkeurigheid van de AI te beoordelen.

De AI trainde zichzelf om de dementiestatus te voorspellen voor niet-gelabelde observaties zonder dementiediagnoses in de dataset.

“Zoals we met dit onderzoek zien, heeft AI een enorm potentieel voor het blootleggen van patronen in complexe gegevens, waardoor we meer inzicht krijgen in de impact van ziekten op mensen in zeer verschillende gemeenschappen om de ontwikkeling van medische interventies te ondersteunen. Precisie om levens te redden,” Professor Adrian Hilton , directeur van het People-Centered AI Institute van de Universiteit van Surrey, toegevoegd.