Een nieuwe golf van massaprotesten tegen een regering gerechtelijk beperkingsplan Donderdag overspoelde Israël de onafhankelijkheid, met demonstranten die de toegang tot de belangrijkste luchthaven van het land beperkten uren voordat premier Benjamin Netanyahu later op de dag naar Italië zou reizen.

Duizenden demonstranten, sommigen in een konvooi van tractoren, verstoorden het verkeer in verschillende steden, en anderen voeren een vloot boten over een scheepvaartroute in de buurt van een grote haven.

Volgens Kan, de Israëlische publieke omroep, waren tegen het einde van de ochtend minstens 25 demonstranten vastgehouden of gearresteerd. Sommige demonstranten parkeerden hun auto’s op een toegangsweg naar Ben Gurion International Airport nabij Tel Aviv, waardoor de binnenkomst van passagiers werd vertraagd en de politie werd gewaarschuwd dat de auto’s zouden worden weggesleept.

De verstoring viel samen met een bezoek aan het land door Lloyd J. Austin III, de Amerikaanse minister van Defensie, die het Midden-Oosten bezoekt, en het zette Israëlische functionarissen ertoe aan ontmoetingen tussen hem, de heer Netanyahu en Yoav Gallant, de Israëlische minister van Defensie, op de luchthaven om deelnemers per helikopter het terrein te laten betreden en verlaten.

De heer Austin was in Israël om met Israëlische functionarissen te spreken over de noodzaak om de spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever te verminderen een bijzonder gewelddadige start van het jaarevenals om de inspanningen om te beperken te bespreken Irans nucleaire verrijkingsprogramma.

Als reactie hierop vinden al wekenlang protesten plaats in steden in het hele land wijdverspreide volkswoede over het controversiële voorstel van de regering om de invloed van de rechterlijke macht te verminderen. De kwestie heeft de Israëlische samenleving verdeeld, heeft geleid tot angst voor de toekomst van de democratie in het land en heeft geleid tot waarschuwingen voor politiek geweld en zelfs burgeroorlog.

De extreemrechtse regering wil het parlement toestaan ​​beslissingen van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven, de mogelijkheden van de rechtbank om wetten die door het parlement zijn aangenomen te blokkeren, beperken en de regering zeggenschap geven over de commissie die nieuwe rechters benoemt.

Tegenstanders stellen dat deze maatregelen zouden leiden tot een autoritair bewind met een meerderheid die de rechten van minderheden zou inperken. Wetgevers die deel uitmaken van de regerende coalitie zeggen dat Israël geen echte democratie kan zijn zonder gekozen wetgevers voorrang te geven op niet-gekozen rechters.

De impasse is een van de ernstigste binnenlandse crises sinds de oprichting van Israël in 1948, en doet de vrees ontstaan ​​dat het de economie zou kunnen schaden, vooral het land. hightech sectoren veroorzaakt onrust in het leger.

Maar ondanks het giftige en dramatische gepraat, zijn er tekenen dat een compromis is mogelijk. Academici, bedrijfsleiders en juridische experts hebben de afgelopen dagen een ontmoeting gehad met wetgevers van de regering die de revisie leidden, waarbij ze verschillende plannen uiteenzetten die zouden kunnen leiden tot een middenweg die aanvaardbaar is voor zowel de regering als haar kiezers.

Woensdag suggereerde een hoge ambtenaar, Yossi Fuchs, dat een van deze plannen – voorgesteld door een prominente professor in de rechten, een voormalige minister van Justitie en een voormalige generaal – de “onderhandelingsbasis” zou kunnen vormen.

Maar meneer Fuchs, de kabinetssecretaris, gezegd het voorstel zou “niet worden geaccepteerd ‘zoals het is'”, eraan toevoegend dat er nog steeds grote verschillen waren tussen de partijen. Afzonderlijk verwierpen oppositieleiders het omdat het te veel leek op het oorspronkelijke voorstel van de regering.

Het plan zou het voor het parlement iets moeilijker hebben gemaakt om rechterlijke uitspraken te herroepen en de regering iets minder controle te geven over de benoeming van nieuwe rechters.

Eveneens donderdag werden drie Palestijnse schutters gedood tijdens een vuurgevecht met Israëlische soldaten in een dorp op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar opstandelingen geweld door Palestijnse gewapende groepen, invallen door Israëlische soldaten en aanvallen op Palestijnen door extremistische Israëlische kolonisten heeft geleid tot een van de meest explosieve situaties in jaren in het gebied.

Palestijnse functionarissen hebben de eerste twee maanden van het jaar, waarin meer dan 60 Palestijnen werden gedood, meestal in vuurgevechten met Israëlische soldaten, beschreven als de dodelijkste voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever sinds 2000.

Het Israëlische leger zei in een verklaring dat de gedode mannen werden beschuldigd van schieten op de noordelijke Westelijke Jordaanoever en dat twee van hen lid waren van de Islamitische Jihad, een grote gewapende groepering in de Gazastrook.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad vertelde de Palestijnse media dat de groep voorbereidingen trof om te reageren, zonder te specificeren hoe of wanneer, maar de mogelijkheid opperde dat de groep van de ene op de andere dag raketten zou afvuren vanuit de Gazastrook. Gewapende groepen in Gaza reageren vaak met raketten op geweld op de Westelijke Jordaanoever, en om de paar jaar hebben deze uitwisselingen geleid tot een grootschalige luchtoorlog.

Het postkantoor Massale protesten tegen de plannen van de regering voor gerechtigheid overspoelen Israël verscheen als eerste op New York Times.