Lionel Messi
Het staat Lionel Messi vrij om met andere clubs te praten over een voorcontract als hij dat wil

Paris St-Germain blijft de favoriete club van Lionel Messi voor volgend seizoen, maar moet hem ervan overtuigen dat ze kunnen blijven meedraaien in de top van het Europese voetbal, zegt de Spaanse voetbaljournalist Guillem Balague.

De 35-jarige Argentijnse spits loopt deze zomer af, maar is vastbesloten om door te gaan in het Europese elitevoetbal en is in gesprek om zijn verblijf in Parijs met nog een jaar te verlengen.

De Barcelona-legende heeft 29 goals gescoord in 64 wedstrijden voor PSG sinds hij Camp Nou twee zomers geleden verliet en gelooft dat hij nog steeds kan strijden om de hoogste eer, waardoor een terugkeer naar de club uitgesloten is.

Messi maakte deel uit van het PSG-team dat was uitgeschakeld in de Champions League Laatste 16 door Bayern München op woensdagavond, en de winnaar van de Wereldbeker wil volgend seizoen opnieuw een realistische kans om het voor de vijfde keer te winnen.

Jorge Messi, de vader en zaakwaarnemer van Lionel, en PSG-manager Luis Campos hebben een principeakkoord, zegt Balague, en de gesprekken gaan door.

“Op dit moment zijn we in gesprek”, bevestigde Campos. “Ik zou hem graag in dit project willen houden, ik kan het niet verbergen. Ik zou heel blij zijn als hij doorgaat. We zijn momenteel in gesprek om te proberen het doel te bereiken en hem bij ons te houden.”

Balague is ook van mening dat het budget van PSG volgend seizoen beperkt kan worden om te voldoen aan de Financial Fair Play-regels, waardoor de kwaliteit van zijn ploeg in gevaar komt.

Maar Campos is ervan overtuigd dat alle uitdagingen overwonnen kunnen worden. Hij vertelde Le Parisien: “We hebben geprobeerd creatief om te gaan met de financiële beperkingen. We moeten de UEFA en de FIFA respecteren. Maar we zijn er klaar voor.”

“We hebben een goed plan gemaakt, namelijk om het aantal professionele spelers in de selectie te verminderen om plaats te maken voor de jonge talenten van de club en ze niet te verliezen aan andere grote Europese clubs.”

Balague voegde eraan toe: “Het principeakkoord voor Messi moet nu schriftelijk en in detail worden bevestigd – salaris, contractduur. Hij luistert en zou doorgaan als de voorwaarden goed waren.

“Zoals gewoonlijk stel ik me voor dat er verzoeken zullen zijn, vooral één in het bijzonder, dat PSG een competitief team moet blijven.

“Dingen die hierop van invloed kunnen zijn, zijn als Kylian Mbappé vertrekt, als Qatar zijn interesse in de club verliest, als financiële limieten PSG dwingen spelers te verkopen of als PSG niet in staat is om aan het financiële minimum te voldoen om Messi te behouden.”

Messi is de favoriet om de Ballon d’Or te winnen, die in oktober zal worden uitgereikt, nadat hij in december het WK won met Argentinië. Hij scoorde dit seizoen 18 doelpunten in 30 wedstrijden voor PSG. In 36 wedstrijden voor club en land dit seizoen scoorde Messi 30 goals en 20 assists.

Het zou zijn achtste Ballon d’Or zijn – drie meer dan wie dan ook – en dat is een van zijn overwegingen, zegt Balague.

Hij zal waarschijnlijk zijn tweede Ligue 1-titel winnen met de club – ze hebben acht punten voorsprong op nummer twee Marseille.

“Het is voor hem totaal onmogelijk om deze zomer naar Newell’s Old Boys te gaan, ondanks de geruchten”, zegt Balague.

“Hij wil doorgaan in het elitevoetbal. Hij dacht er niet aan om in de zomer naar Newell te gaan en er is geen kans dat dat volgend seizoen gebeurt.”

“Messi’s kamp houdt vol dat er nog geen officieel bod is van Major League Soccer-kant Inter Miami, maar bronnen bij Inter hebben er alle vertrouwen in dat ze alles op tafel hebben gezet voor Messi en zijn beslissing zullen afwachten.”

Messi verliet Barcelona in 2021 omdat ze door financiële problemen het zich niet konden veroorloven hem te houden.

Hij scoorde een recordaantal van 672 doelpunten in 778 wedstrijden voor Barca – de club waar hij op 13-jarige leeftijd lid van werd – en won 35 trofeeën met de club.

Balague zei: “Barcelona-president Joan Laporta heeft onlangs een ontmoeting gehad met Jorge Messi, maar alleen om een ​​mogelijk eerbetoon in de toekomst te bespreken.

“Er is geen aanbod [from Barcelona] Alles wat nu voor hem op tafel ligt. Niemand verwacht dat er een comeback komt.

“La Liga zou zich verzetten tegen de verkoop van nog een deel van de club om een ​​eventuele verhuizing van Messi te financieren, met als prioriteit het terugdringen van de schuld van Barcelona van 200 miljoen euro.”