Prominente senatoren hebben de Verenigde Staten opgeroepen om de Mexicaanse kartels de oorlog te verklaren, en zeiden woensdag dat de moord op twee Amerikanen door toedoen van de bendes een krachtig antwoord van het Amerikaanse leger zou moeten verdienen.

Republikeinse betekenis. Lindsey Graham en John Kennedy kondigden wetgeving aan om negen kartels tot buitenlandse terroristische organisaties te verklaren en om het gebruik van militair geweld – hetzelfde mechanisme dat troepen naar Afghanistan en Irak heeft ingezet – tegen de bendes toe te staan.

“We zullen de woede en macht van de Verenigde Staten tegen deze kartels ontketenen”, zei dhr. Graham, de hoogste Republikein in de Senaatscommissie voor Rechtspraak. “We gaan hun economisch model en hun levensstijl vernietigen, omdat onze nationale veiligheid en de veiligheid van de Verenigde Staten als geheel afhangt van onze beslissende actie.”

Wetgevers aan beide zijden van het gangpad hebben alarm geslagen over de hoeveelheid fentanyl die de zuidelijke grens overschrijdt. Deze handel, gecontroleerd door de kartels, leidt tot een recordsterftecijfer door overdoses in de Verenigde Staten

Maar de ontvoering afgelopen weekend van vier Amerikanen – van wie er twee werden gedood en de anderen werden gered – voegde nieuwe urgentie toe aan de eisen voor actie.

De Mexicaanse autoriteiten hebben het motief voor de ontvoering niet bevestigd, maar hebben gesuggereerd dat de groep van vier vrienden, die een busje over de grens naar Matamoros reden, mogelijk is aangezien voor de rivaal van bendeleden.

De angst voor de kartels was al groot, gezien hun rol bij de handel in fentanyl en het uitbuiten van lakse grenscontroles om miljoenen illegale immigranten de Verenigde Staten binnen te drijven. Grensexperts zeggen dat dit een enorme zegen is geweest voor de kartels.

De Washington Times schatte dat de economie van migrantensmokkel over de zuidelijke grens meer dan $ 20 miljard waard was.

Graham zei dat hij het Amerikaanse leger Mexico niet zag binnenvallen, maar dat hij wilde dat de troepen een actieve rol konden spelen in het tegengaan van de opgebouwde vuurkracht van de kartels.

Juridische experts zeggen dat het aanwijzen van de kartels als buitenlandse terroristische organisaties openbare aanklagers nieuwe instrumenten zou kunnen geven om bendeleiders te vervolgen.

Maar de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, kwam woensdag op dat idee terug.

“Het aanwijzen van deze kartels als FTO zou ons geen extra autoriteit geven die we nu niet echt hebben,” zei ze.

Ze zei dat het ministerie van Financiën al aanduidingen heeft opgelegd waardoor kartelgelden kunnen worden geblokkeerd – wanneer ze kunnen worden opgespoord.

“De Verenigde Staten hebben krachtige sanctieautoriteiten die speciaal zijn aangewezen om drugshandelorganisaties en de individuen en entiteiten die hen machtigen aan te pakken, dus we zijn niet bang geweest om ze te gebruiken”, zei ze.

Het Pentagon heeft zijn bezorgdheid geuit dat elk voorstel om het leger ten zuiden van de grens in te zetten, op felle tegenstand van Mexico zou stuiten, wat een bedreiging zou vormen voor toekomstige samenwerking bij inspanningen om de kartels op afstand te houden.

“Ik maak me zorgen, op basis van de zeer sterke signalen die we in het verleden van de Mexicanen hebben gekregen – zorgen over hun soevereiniteit, zorgen over mogelijke wederzijdse stappen – die ze zouden kunnen nemen om ons af te sluiten. we zouden enkele van de stappen ondernemen die overwogen worden’, vertelde Melissa G. Dalton, adjunct-secretaris van Defensie voor Binnenlandse Defensie en Hemispheric Affairs, woensdag aan het House Armed Services Committee.

Voormalig president Trump had gezworen de aanwijzing af te geven nadat schutters in 2019 het vuur openden op een karavaan Amerikanen die naar Mexico reisden.

Nadat hij door Mexico was teruggedrongen, schortte hij die plannen op.

De heer Graham vroeg vorige week procureur-generaal Merrick Garland naar het idee. Garland zei dat hij ‘geen bezwaar zou maken’, maar uitte ook ‘diplomatieke zorgen’ bij Mexico.

De heer Garland wees er ook op dat de kartels al op andere aanwijzingslijsten staan ​​waardoor het ministerie van Financiën fondsen kan bevriezen.

Gevraagd specifiek naar Mexico’s aanpak van de handel in fentanyl, zei dhr. Garland: ‘Ze helpen ons, maar ze zouden nog veel meer kunnen doen. Er is geen twijfel over mogelijk.

In de afgelopen vier maanden heeft Customs and Border Protection bijna 9.000 pond fentanyl in beslag genomen. Daarentegen werden in dezelfde vier maanden in 2021 en 2022 ongeveer 3.300 boeken in beslag genomen.

Grensexperts zeggen dat dit slecht nieuws is. Slechts een klein deel van het verkeer wordt gedetecteerd, dus wanneer de inbeslagnames toenemen, denken ze dat dit ook een signaal is dat er meer producten passeren.

Geweld heeft Mexico ook geteisterd nu kartelbazen hun greep op het land verstevigen.

Volgens de meest recente gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen in 2021 75 Amerikanen om het leven in Mexico. Hoewel dit een klein percentage blijft van de 28,8 miljoen mensen die dat jaar het land bezochten, stierven er in Mexico meer Amerikanen door moord dan in alle andere landen samen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn hoogste reisadvies afgegeven voor zes Mexicaanse staten en waarschuwde voor ongebreidelde misdaad en ontvoeringen.

Het landelijke reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ook voor wijdverbreide gewelddadige misdaad, waaronder moorden, ontvoeringen, carjackings en overvallen in heel Mexico.

Die risico’s zijn maar al te reëel geworden voor de vier Amerikaanse burgers die vorige week uit een Mexicaanse grensstad werden ontvoerd door een plaatselijk drugskartel.

De vier Amerikanen waren vrijdag Mexico binnengekomen zodat een van de bandleden cosmetische chirurgie kon ondergaan.

Hun busje kwam in het kruisvuur terecht tijdens een schijnbaar gevecht tussen rivaliserende bendes in de straten van Matamoros, net over de grens van Brownsville, Texas. Een 33-jarige Mexicaanse vrouw kwam ook om het leven, zei de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Ken Salazar, maandag in een verklaring.

“Deze drugskartels zijn gevaarlijk,” zei dhr. Graham. “Ze zijn wetteloos. De Amerikaanse wet moet veranderen om ervoor te zorgen dat we ze op de juiste manier behandelen.

De heer Trump richt zich ook op kartels tijdens zijn presidentiële campagne van 2024.

In januari schetste hij een plan om het leiderschap van het kartel te ontmantelen en stelde hij voor “alle noodzakelijke militaire middelen in te zetten”, inclusief speciale troepen en capaciteiten voor cyberoorlogvoering. Hij zei ook dat hij een “alomvattend zee-embargo zou opleggen aan de kartels, om ervoor te zorgen dat ze de wateren van onze regio niet kunnen gebruiken om illegale drugs naar de Verenigde Staten te smokkelen”.

Hij zei dat hij ook het plan zou herlanceren om de kartels aan te wijzen als buitenlandse terroristische organisaties en beloofde “volledige medewerking te verkrijgen” van de buurlanden om de kartels te ontmantelen “als omkoping en corruptie die deze criminele netwerken beschermen niet volledig aan het licht komen”.

Zijn plan roept het Congres ook op om de doodstraf op te leggen aan degenen die zijn veroordeeld voor drugshandel.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft een aanval gelanceerd op degenen die aandringen op Amerikaanse militaire interventie in zijn land.

Hij gaf de Verenigde Staten de schuld van wapens die de grens naar het zuiden overstaken om de kartels te bewapenen.

De heer Graham was niet onder de indruk van de aanvallen van de Mexicaanse president.

“Aan de president van Mexico: u laat uw land in handen vallen van narco-terroristen”, zei hij woensdag. “Uw vermogen of uw wil bestaat niet om te stoppen met wat, geloof ik, de vergiftiging van Amerika is. U laat ons geen andere keuze.