President Biden daagde donderdag de afwijzing van de door House Speaker Kevin McCarthy van zijn voorgestelde begroting voor 2024 uit door er bij de Californische Republikein op aan te dringen met een plan te komen en te kijken waar ze het over eens zijn.

Tijdens een toespraak in een vakbondsgebouw in Philadelphia, slechts enkele uren na het vrijgeven van zijn begroting voor het fiscale jaar 2024, riep Biden de Republikeinen op om bezuinigingen te eisen, zonder te specificeren waarop ze zouden bezuinigen.

Het is een politieke manoeuvre van de president om Republikeinen onder druk te zetten om bezuinigingen aan te bieden waarvan hij denkt dat de Amerikanen er tegen zullen zijn.

‘Laat me je budget zien. Ik zal je vertellen wat je waard bent”, zei Biden.

De president vertelde over zijn ontmoeting met de heer McCarthy in februari, waarin hij voorstelde dat elke partij een begroting publiceert, vervolgens gaat zitten en de rivaliserende begrotingen regel voor regel doorloopt. Biden zei dat eventuele meningsverschillen door het Congres kunnen worden opgelost. Hij hernieuwde die oproep donderdag.

“Dus ik wil duidelijk zijn: ik ben klaar om de spreker op elk moment te ontmoeten, morgen als hij zijn budget heeft”, zei Biden. ‘Vergeet het, vertel me wat je wilt doen. Ik ga je laten zien wat ik wil doen – kijken waar we het over eens kunnen worden en waar we het niet over eens zijn. Laten we eens kijken waar we op hebben gestemd.

De heer Biden maakte donderdag zijn begroting bekend, op zoek naar een recordbedrag van $ 6,8 biljoen aan uitgaven en een reeks nieuwe belastingen die in tien jaar tijd ongeveer $ 5,5 biljoen in de overheidskas zouden pompen.

De heer McCarthy reageerde niet onmiddellijk op de oproep van de president voor een vergadering, maar eerder op donderdag noemde hij de begroting van de president “volstrekt niet serieus”.

“Hij stelt biljoenen aan nieuwe belastingen voor die u en uw gezin rechtstreeks of via hogere kosten zullen betalen. Meneer de president: Washington heeft een uitgavenprobleem, geen inkomstenprobleem”, zei McCarthy in een tweet.