Het ministerie van Visserij, Bosbouw en Landbouw heeft zijn eerste ijsbeerwaarschuwing voor de winter afgegeven en de inwoners van de zuidkust van Labrador en het noordelijke schiereiland van Newfoundland verteld weg te blijven als ze een van de mooie maar gevaarlijke dieren zien.

De provincie zegt dat er meldingen zijn van ijsberen rond de gemeenschappen St. Anthony, Port Hope Simpson, St. Lewis en Black Tickle.

Een van deze beren werd gespot in St. Carols, een gemeenschap van ongeveer 20 huizen net ten noorden van St. Antoine.

Sybil Rose lag dinsdagochtend warm in haar bed toen haar man de slaapkamer binnen rende en zei dat er een ijsbeer buiten hun huis was. Ze stond meteen op uit bed en kon niet geloven wat ze zag toen ze naar buiten keek.

Er was net een ijsbeer uit het water geland.

Rose rende naar haar camera en begon foto’s te maken van de ijsbeer die landinwaarts liep terwijl hij haar huis naderde. Terwijl ze nog in haar pyjama zat, opende ze de deur en zette een voet op de veranda van haar huis om de beste hoek te krijgen.

“Ik was niet bang voor hem, en ik zei hallo, en toen draaide hij zich om”, vertelde Rose aan CBC News. Het dier rende weg van zijn huis nadat hij het had gehoord. ‘Hij nam nooit de tijd. Hij was bang, denk ik.’

Rose zegt dat ze nooit bang was voor dieren die opgroeiden, maar erkende dat mensen bang zouden moeten zijn voor deze grote roofdieren. Hoewel het mooi kan zijn om een ​​ijsbeer te zien, waarschuwt de provincie dat het belangrijk is om te onthouden dat het wilde dieren zijn en niet benaderd mogen worden.

Een ijsbeer loopt weg met een blauw voorwerp op de achtergrond.
Het dier naderde de voordeur van het huis van Sybil Rose. Nadat hij bang was om zijn stem te horen, begon de beer weg te lopen. (Ingezonden door Sybil Rose)

De grootte van het dier verraste Rose en ze verwonderde zich over de grootte van zijn poten.

Ze zegt dat het niet ongewoon is om in de lente ijsberen op het ijs rond de gemeenschap te zien drijven, maar ze was verrast om er zo vroeg een te zien.

Het eerste wat Rose deed nadat ze de foto had gemaakt, was haar zoon bellen en hem de foto laten zien die ze had gemaakt.

“De beste foto die ik ooit van een dier heb gemaakt, denk ik,” zei ze.

Volgens Rose ging de ijsbeer na de ontmoeting in de algemene richting van St. Anthony.

Wat te doen als je een ijsbeer ziet

Het ministerie van Visserij, Bosbouw en Landbouw zegt dat elke ontmoeting met een ijsbeer anders kan zijn en dat mensen moeten letten op het gedrag van de beer als ze in de buurt zijn.

Als het lijkt alsof de beer je niet heeft gezien, moet je:

  • Rijd langzaam achteruit en verlaat het gebied
  • Probeer benedenwinds van het dier te blijven
  • Houd de beer in de gaten
  • Kom nooit tussen een beer en zijn welpen

Als het lijkt alsof de beer je heeft gezien:

  • Blijf kalm
  • Geef de beer de ruimte en een route om te ontsnappen
  • Maak een back-up, maar ren niet
  • Als je moet spreken, doe het dan kalm en vastberaden
  • Vermijd direct oogcontact met de beer

Inwoners van het Northern Peninsula wordt gevraagd om eventuele waarnemingen te melden aan het Roddickton Forestry Office, terwijl inwoners van Labrador worden gevraagd om ze te melden aan het Port Hope Simpson-kantoor.

“Bewoners moeten huisdieren binnen houden of onder streng toezicht houden, indien mogelijk in groepen naar buiten reizen en nooit een verse prooi of karkas naderen”, luidt de waarschuwing. “Zorg ervoor dat je afval op de juiste manier opslaat en afvoert om te voorkomen dat beren naar gemeenschappen worden gelokt waar ze een risico vormen voor de openbare veiligheid.”

Meer informatie over CBC Newfoundland en Labrador