Opmerking

Het Witte Huis heeft scherpe kritiek geuit op de misleidende berichtgeving van Fox News-presentator Tucker Carlson over de gewelddadige aanval op het Amerikaanse Capitool in 2021 door een menigte aanhangers van president Donald Trump, nadat de primetime-presentator selectief bewerkte beveiligingsbeelden van die dag had vrijgegeven en het vrij vreedzaam noemde. evenement

“We zijn het eens met de politiechef van het Capitool en het brede spectrum van tweeledige wetgevers die deze verkeerde voorstelling van de ongekende en gewelddadige aanval op onze grondwet en de rechtsstaat – die levens heeft gekost aan politieagenten – hebben veroordeeld”, zei Andrew J. Bates. . , zei een woordvoerder van het Witte Huis woensdag in een verklaring.

Bates verwees naar opmerkingen van de politiechef van Capitol, Tom Manger, die zei dat de maandagavondshow van Carlson op 10 januari plaatsvond. Op 6 februari 2021 was de aanval als vreedzaam “gevuld met aanstootgevende en misleidende conclusies”.

Wetgevers aan beide kanten van het gangpad hadden ook kritiek op Carlsons weergave van de aanval, waaronder Mitch McConnell (R-Ky.), leider van de minderheid in de senaat, die de opmerkingen van Manger herhaalde. McConnell zei dat hij er niet bezwaar tegen had dat Carlson toegang had tot de beveiligingsvideo, maar dat Carlson de gebeurtenissen van 1 januari in beeld had gebracht. 6.

“Het was naar mijn mening een fout van Fox News om dit neer te zetten op een manier die totaal niet strookte met wat onze wetshandhavingsfunctionaris hier op Capitol Hill denkt”, zei McConnell dinsdag tegen verslaggevers.

In de verklaring van woensdag zei Bates verder: “We zijn het ook eens met wat de eigen advocaten en leidinggevenden van Fox News nu herhaaldelijk hebben benadrukt in meerdere rechtbanken: dat Tucker Carlson niet geloofwaardig is”, verwijzend naar een argument dat Fox News-advocaten Carlson vervolgens lieten verdedigen. in een proces in 2020 in New York.

Analyse: hoe Tucker Carlson ongelijk heeft over Jan. 6

Later, tijdens de dagelijkse briefing van het Witte Huis, werd perssecretaris Karine Jean-Pierre gevraagd naar Carlson, en ze wees op de juridische argumenten van Fox News dat Carlson geen geloofwaardige bron van informatie is.

“Je kunt de ‘feiten’ die Tucker Carlson je vertelt letterlijk niet geloven,” zei Jean-Pierre. ‘Dat zeggen de advocaten van Fox.’

Carlson, die het dodelijke geweld dat die dag plaatsvond bagatelliseerde en beweerde dat het een “valse vlag”-operatie was, begon op 1 januari met het uitzenden van een fractie van de 41.000 uur. 6 Capitol-beveiligingsbeelden, waartoe hij exclusieve toegang kreeg van House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.). Andere nieuwsuitzendingen, waaronder de Washington Post, lobbyden voor toegang tot de beelden.

Tijdens zijn shows op maandag en dinsdag zei Carlson dat de beelden bewijzen dat Trump-aanhangers die die dag het Capitool binnenkwamen, overwegend vreedzaam waren, met velen van hen gewoon toeristen die hun omgeving vereerden. Vijf mensen stierven die dag of onmiddellijk daarna, en 140 politieagenten raakten gewond.

‘Honderden en honderden mensen, misschien wel duizenden’, kwamen het Capitool binnen, zei Carlson. “Een klein percentage van hen waren hooligans. Ze pleegden vandalisme. Je hebt hun foto’s keer op keer gezien. Maar de overgrote meerderheid niet. Ze waren vreedzaam. Ze waren ordelijk en zachtaardig. Dit waren geen opstandelingen. Ze waren toeristen.”

“Ze vernietigen het Capitool niet”, voegde hij er later aan toe. ‘Ze vereren duidelijk het Capitool.’

Carlson liet ook video’s zien waarvan hij zei dat Capitol-politieagenten Jacob Chansley, bekend als “QAnon Shaman”, rond het gebouw begeleidden nadat hij was doorboord.

‘Gewoon een leugen’: Senaatsrepublikeinen vernietigen de verklaring van Tucker Carlson in januari. 6 verhalen

Carlson voerde aan dat Capitol-politieagent Brian D. Sicknick – die tijdens de rel werd besproeid met een chemisch irriterend middel en later twee beroertes kreeg en stierf op 28 januari. 7 — was niet het slachtoffer van een gewelddadige aanval.

“Hier zijn bewakingsbeelden van Sicknick die door het Capitool liep nadat hij naar verluidt door de menigte buiten was vermoord”, zei Carlson. “Naar alle schijn is Sicknick gezond en vitaal.”

De misleidende en controversiële afleveringen van Carlson kwamen toen Fox News wordt geconfronteerd met een rechtszaak wegens laster van $ 1,6 miljard, aangespannen door Dominion Voting Systems, waarin wordt beweerd dat het netwerk willens en wetens leugens verspreidde waarin werd beweerd dat Dominion-machines werden gebruikt om Joe Biden te helpen Trump te verslaan. Als onderdeel van de rechtszaak heeft Dominion openbare berichten verkregen en vrijgegeven die Carlson en andere leidinggevenden van Fox en on-air talent privé naar elkaar stuurden, waaruit bleek dat ze de meeste beschuldigingen van fraude die ze in de ether promootten niet geloofden.