NASA-ingenieurs inspecteren het hitteschild van Orion kort na de Artemis 1-missie.

NASA-ingenieurs inspecteren het hitteschild van Orion kort na de Artemis 1-missie.
Foto:: NASA:

Orion-set verschillende records tijdens de Artemis 1-missie naar de maan, naast het overleven van temperaturen van 5000 graden Fahrenheit tijdens atmosferische terugkeer. Het innovatieve hitteschild van het ruimtevaartuig maakte dit mogelijk, maar NASA’s tracking-analyse van de beschermende laag bracht niveaus van slijtage aan het licht die niet door de modellen waren voorspeld.

“Orion heeft alle prestatieverwachtingen overtroffen”, vertelde Orion-programmamanager Howard Hu gisteren aan verslaggevers tijdens een NASA-briefing om de nieuwste bevindingen van Artemis 1 te bespreken. Meer dan 160 testdoelen tijdens de vlucht werden bereikt, waarvan er 21 tijdens de missie werden toegevoegd. met ambtenaren die “beter presteren dan verwacht”, zei hij. DE: bespatte losgeschroefde Orion-capsule in de Stille Oceaan op 11 december 2022, na een reis van 26 dagen naar de maan en terug.

Tijdens inspecties en scans merkten onderzoekers echter onvoorziene variaties op het hitteschild van Orion op. “Een deel van het verkoolde materiaal kwam er anders uit dan onze computermodellen en onze grondtesten voorspelden,” zei Hu. “Er is meer van dit verkoolde materiaal vrijgekomen tijdens de terugkeer dan we hadden verwacht.”

Er is een speciaal onderzoek gestart naar de zaak, en hoewel NASA “er hard aan werkt om hier meer over te weten te komen”, is er over het algemeen “veel werk aan de winkel in dit onderzoek”, legde hij uit, eraan toevoegend dat het is een grote taak om de bijbehorende gegevens te correleren. Het is niet meteen duidelijk hoeveel verkoold materiaal er meer uitkwam dan verwacht – “dat is de analyse die we moeten doen”, zei Hu. Onderzoekers zullen elk thermisch beveiligingsblok afzonderlijk moeten onderzoeken, waarvan er meer dan 180 zijn.

Orion is bedoeld om astronauten te vervoeren, maar de onverwachte prestatie is volgens Hu geen veiligheidsrisico. Hij zei dat er “een aanzienlijke hoeveelheid marge” over was en dat hij “niet denkt dat we enige limiet hebben bereikt in termen van margeperspectief.” Het beschermende hitteschild deed zijn werk en meer, maar aangezien dit gedrag niet door de modellen was voorspeld, moet NASA het nu onderzoeken. NASA wil ervoor zorgen dat het het best mogelijke hitteschild heeft om menselijke passagiers op toekomstige missies te beschermen, zei Hu.

Engineering werkt aan Orion's Artemis 2 hitteschild.

Engineering werkt aan Orion’s Artemis 2 hitteschild.
Foto:: NASA:

Bij terugkeer van de maan sloeg Orion in de atmosfeer van de aarde met snelheden van 24.600 mijl per uur (39.590 kilometer per uur). Dit veroorzaakte temperaturen van meer dan 5000 graden Fahrenheit, waartegen het hitteschild bestand bleek te zijn. Het hitteschild maakt gebruik van tegels gemaakt van een ablatief materiaal genaamd Avcoat om de capsule en bemanning te beschermen tijdens atmosferische terugkeer. Een ablator “brandt op een gecontroleerde manier tijdens terugkeer, waarbij warmte wordt afgevoerd van het ruimtevaartuig”, legde NASA uit in een verklaring van 8 december. Persbericht:. De nieuwe Avcoat-tegels zijn tussen de 1 en 3 inch dik en bedekken het buitenoppervlak van het hitteschild.

Ingenieurs verwachtten enige verkoling van het ablatieve materiaal, zei Hu, maar kleine stukjes die afbreken in plaats van afpellen (d.w.z. op een gecontroleerde manier verbranden) kwamen als een verrassing. Dat willen we ‘uitvinden’, zei hij.

Ondanks dit probleem zeiden NASA-functionarissen dat het ruimteagentschap doorgaat met de geplande Artemis 2-missie, waarbij een bemanning van astronauten betrokken zal zijn. Er worden reparaties uitgevoerd aan het lanceerplatform, de nieuwe Space Launch System (SLS)-raket wordt gebouwd en de volgende Orion-capsule is klaar om te worden getest, aangezien het meeste al in elkaar is gezet. Net als Artemis 1 zal de Artemis 2-missie een Orion-capsule rond de maan en terug zien reizen, het grote verschil is de opname van een echte bemanning.

Tijdens de briefing van dinsdag zei Jim Free, associate administrator van NASA’s Exploration Systems Development Mission Directorate tegen verslaggevers, dat de voorbereidingen voor Artemis 2 “vooruitgaan” en dat “het nu tijd is om door te gaan met onze waakzaamheid”, zodat “we begrijpen de risico’s die we nemen.’ Het is bemoedigend dat niets in de analyse na de vlucht van Artemis 1 NASA een reden geeft om de lanceringsdatum van Artemis 2, die gepland staat voor eind november 2024, te wijzigen, zei Free.

Artemis 3 – een bemande missie naar het maanoppervlak – staat gepland voor eind 2025, maar Free waarschuwde dat hiervoor belangrijke mijlpalen moeten worden bereikt, namelijk de certificering van SpaceX’s Starship-megaraketzowel als draagraket als als maanlander, naast het ontvangen van het ruimteagentschap: Axiom Space vereiste maanpakken.

Meer:: SpaceX is dichter dan ooit bij de eerste orbitale vlucht van Starship