De leider van de meerderheid in de senaat, Chuck Schumer, spreekt op een persconferentie na een lunch achter gesloten deuren met senaatsdemocraten op 7 maart. Schumer zei dat hij ja zou stemmen over een resolutie om een ​​recente misdaadwet van het District of Columbia te blokkeren.

Drew Angerer/Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Drew Angerer/Getty Images


De leider van de meerderheid in de senaat, Chuck Schumer, spreekt op een persconferentie na een lunch achter gesloten deuren met senaatsdemocraten op 7 maart. Schumer zei dat hij ja zou stemmen over een resolutie om een ​​recente misdaadwet van het District of Columbia te blokkeren.

Drew Angerer/Getty Images

De Democratische Senaat heeft een door de GOP geleide resolutie goedgekeurd die de liberale herschrijving door de gemeenteraad van Washington, D.C. van het wetboek van strafrecht van de hoofdstad zal ongedaan maken. De wetgeving gaat nu naar het kantoor van president Biden, die de Democraten in het Congres verraste toen hij vorige week aankondigde geen veto uit te spreken over de maatregel.

De stemming bracht verdeeldheid binnen de Democratische rangen aan het licht over hoe om te gaan met wijdverbreide zorgen over misdaad en openbare veiligheid, die de partij historisch gezien achterbleef bij de Republikeinen in het vertrouwen van de kiezers.

De maatregel werd goedgekeurd door de Senaat 81-14. Democraten – waaronder leider van de senaatsmeerderheid Chuck Schumer – stemden met de Republikeinen om het goed te keuren. Een senator stemde aanwezig. De maatregel had slechts een gewone meerderheid nodig om aangenomen te worden. Vorige maand stemden 31 Huisdemocraten samen met alle Republikeinen om de maatregel goed te keuren nog voordat de president zijn standpunt bekend maakte.

“Wat we hebben is een gemeenteraad van DC die volledig toegewijd lijkt te zijn aan het uitvoeren van een soort wakkere boodschap over de hervorming van het strafrecht, in plaats van zich zorgen te maken over de veiligheid van mensen die op bezoek komen en degenen die in deze stad wonen”, senator Bill Hagerty, R-Tenn., De hoofdsponsor van de resolutie, vertelde NPR.

De DC Bill is het product van een jarenlange evaluatie waarbij verschillende belanghebbenden in het strafrechtsysteem betrokken waren. Het werd unaniem aangenomen door de DC-raad, maar werd geweigerd door burgemeester Muriel Bowser, een democraat. Zijn veto werd verworpen, maar zijn oppositie hielp GOP-argumenten aan te wakkeren – en de bezorgdheid van Biden – dat het wetsvoorstel als te mild zou kunnen worden beschouwd voor misdaad in een tijd waarin moordcijfers en autodiefstallen in de stad toenemen, volgens politiegegevens.

Aan de orde in wat een ingrijpende maar onomstreden poging was om de strafwetten van DC te herzien, zijn bepalingen om de maximumstraffen voor misdaden zoals gewapende carjacking te verlagen van 40 jaar naar 24 jaar, wat volgens aanhangers consistent is met de daadwerkelijke straffen die door de rechtbank zijn uitgesproken in de afgelopen jaren.

Er is ook bezwaar gemaakt tegen een bepaling om het recht op juryrechtspraak voor bepaalde strafbare feiten uit te breiden, wat volgens critici het belaste rechtssysteem van DC zou overbelasten en aanklagers zou dwingen meer zaken te laten vallen.

Die argumenten – en Bidens steun voor het GOP-standpunt – waren genoeg voor democraten zoals Virginia Sen. Mark Warner, die de kant van de Republikeinen koos. Hij merkte op dat honderdduizenden Virginians dagelijks naar Washington D.C. reizen

“Als we op de een of andere manier een bericht zouden sturen dat, oké, we de boete voor carjacking gaan verlagen? Het doorstaat de reuktest niet”, zei hij tegen NPR. Warner erkende dat zijn partij het moeilijker had om kiezers voor zich te winnen wanneer misdaad een groot probleem was.

“Ik denk dat er een Democratisch Huis zou kunnen zijn als mensen misdaad anders hadden behandeld. [in 2022]” hij zei.

De splitsing heeft democraten als Maryland Sen gefrustreerd. Ben Cardin, die tegen de GOP-resolutie stemde. Hij zei dat het debat verloren ging in het feit dat de herziene code ook de straffen voor misdaden die met wapens worden gepleegd, zou verzwaren – een topprioriteit voor democraten.

“Ik denk niet dat het uit de mainstream is, maar ik denk niet dat het de manier is waarop de Republikeinen het hebben gepresenteerd, en ik denk niet dat we er effectief in zijn geweest om dat tegen te gaan, omdat we ernaar kijken vanuit de procesperspectief”, zegt hij.

De resolutie kreeg ook steun van democraten uit de rode staat, zoals Jon Tester uit Montana en Joe Manchin uit West Virginia, die volgend jaar herverkiezing tegemoet gaan. Tester heeft zijn voornemen om weer te rennen al aangekondigd, maar Manchin heeft zijn plannen niet bekendgemaakt. Tester vertelde NPR dat hij het steunt omdat “vanuit het oogpunt van wetshandhaving het juiste is om te doen.”

Minderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, hekelde de Democraten in een lange toespraak in de Senaat

De toespraak van McConnell op dinsdag verhulde nauwelijks het voornemen van de partij om misdaadproblemen tegen de Democraten te gebruiken in 2024, wanneer de Republikeinen een gunstige kans hebben om een ​​meerderheid te herwinnen.

“We kunnen in dit land niet alleen in uitzonderlijke gevallen openbare veiligheid hebben, wanneer een Republikeins Huis en een sterk verdeelde Senaat de Democraten tegen hun wil kunnen dwingen om het juiste te doen”, zei McConnell.

Het lot van de misdaadwet van DC zal nu berusten bij de DC-raad, waar voorzitter Phil Mendelson al met tegenzin heeft gezegd dat ambtenaren zullen proberen de rekening te herwerken om de twee te sussen Biden en het Congres.

Mendelson probeerde de stemming in de Senaat vooruit te lopen door senatoren eerder deze week te laten weten dat het bestuur breng wijzigingen aan in het wetsvoorstel, maar de stemming in de Senaat ging hoe dan ook door om wetgevers ertoe te brengen zich te registreren.

“Ik denk dat de positie van het Witte Huis is om de Democraten in het Congres te beschermen, ik denk het wel”, zei Mendelson. “Het is de campagne van volgend jaar, daar gaat het om. Het gaat om het maken van video’s die zeggen ‘senator die-en-zo heeft gestemd om zacht te zijn tegen de misdaad in het district Columbia’, en niemand wil dat dat een boodschap tegen hen is.”