Ziekenhuizen en doktoren botsen over een voorstel van de regering van Biden dat non-concurrentiebedingen zou verbieden – gebruikelijke contractclausules in de gezondheidszorg die werknemers verbieden om voor een bepaalde tijd na het verlaten van een bedrijf voor een concurrent te werken.

Lobbyreuzen zoals de American Hospital Association en de American Chamber of Commerce beweren dat een verbod op concurrentiebedingen het voor werkgevers moeilijk zou maken om werknemers te behouden en hun investeringen in werving en opleiding te beschermen.

Maar dokters zeggen dat de clausules zo gewoon zijn dat ze geen andere keuze hebben dan ze te ondertekenen, wat hun loopbaanontwikkeling beperkt, bijdraagt ​​aan burn-out en hen dwingt hun gemeenschap te verlaten voor ander werk.

De regel die in januari door de Federal Trade Commission is voorgesteld, zou werkgevers verbieden om concurrentiebeding in contracten met werknemers te gebruiken, hen verplichten bestaande clausules nietig te verklaren en werknemers ervan op de hoogte te stellen dat ze niet langer van kracht zijn. De FTC schatte dat de voorgestelde regel de uitgaven voor gezondheidszorg met $ 148 miljard per jaar zou kunnen verminderen, met het argument dat niet-concurrentiebedingen de kosten en consolidatie in de branche verhogen.

Honderden artsen dienden opmerkingen in bij de FTC ter ondersteuning van de regel, met gedetailleerde verhalen over vastzitten in banen die ze niet langer wilden doen omdat ze voor een bepaald bedrag niet bij ‘concurrenten’ in dezelfde stad, provincie of zelfs staat mochten werken tijd nadat ze zijn vertrokken.