Gary Lineker zei dat hij achter zijn tweets stond waarin hij kritiek had op het asielbeleid van de regering en niet bang was geschorst te worden voor zijn baan van £ 1,35 miljoen per jaar bij de BBC.

De druk blijft toenemen op Lineker, met de minister van Cultuur en twee voormalige BBC-directeuren die bijdragen aan de kritiek op de commentaren van de presentator van de Match of the Day op sociale media, waarin hij de taal die wordt gebruikt om plannen voor immigratie door de overheid uiteen te zetten, vergeleek met “de een gebruikt door Duitsland in de jaren 1930”.

Ondersteuning voor Lineker is echter afkomstig van mediafiguren zoals Piers Morgan en Sky News-commentator Adam Boulton.

Lineker, die wordt geconfronteerd met een ‘openhartig gesprek’ van BBC-bazen over het onpartijdigheidsbeleid van het bedrijf op sociale media, antwoordde met een ‘nee’ toen verslaggevers hem donderdag vroegen of hij bang was geschorst te worden.

Toen hij donderdagochtend buiten zijn huis sprak, zei hij “natuurlijk” nadat hem was gevraagd of hij vasthield aan wat hij in zijn tweets had gezegd.

Vervolgens werd hem gevraagd of hij bang was geschorst te worden. Lineker zei nee.

De minister van Cultuur, Lucy Frazer, zei eerder op donderdag in het Lagerhuis dat het belangrijk was voor de BBC om haar onpartijdigheid te behouden als ze het vertrouwen wilde behouden van het publiek dat de licentievergoeding betaalde.

Ze voegde eraan toe: “Als iemand wiens grootmoeder in de jaren dertig uit nazi-Duitsland ontsnapte, denk ik dat het echt teleurstellend en ongepast is om het overheidsbeleid inzake immigratie te vergelijken met gebeurtenissen in Duitsland in de jaren dertig.”

“De BBC is operationeel onafhankelijk en ik ben verheugd dat de BBC contact zoekt met Gary Lineker om hem te herinneren aan zijn verantwoordelijkheden op sociale media.”

Vorig jaar werd hij voor het vijfde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het best verdienende on-air talent van de BBC en ontving hij in 2021/2022 tussen £ 1.350.000 en £ 1.354.999 voor Match of the Day en sportpersoonlijkheid van het jaar.

nieuwsbrief promotie overslaan

BBC-directeur-generaal Tim Davie waarschuwde het personeel voor zijn gebruik van sociale media toen hij eind 2020 aantrad. De richtlijnen voor het gebruik van sociale media zijn inmiddels bijgewerkt.

Het personeel kreeg te horen dat ze redactionele richtlijnen en redactioneel toezicht op dezelfde manier moesten volgen als BBC-inhoud.

Lineker is een onafhankelijke BBC-omroeporganisatie, geen vast personeelslid, en is niet verantwoordelijk voor nieuws of politieke inhoud, dus hij hoeft zich niet aan dezelfde regels van onpartijdigheid te houden.

Een vertegenwoordiger van Lineker weigerde verder commentaar te geven.