Fox News zit in de problemen. Het netwerk werd door Dominion Voting Systems aangeklaagd voor $ 1,6 miljard wegens valse verklaringen die het had uitgezonden over de presidentsverkiezingen van 2020. De Fox-hosts, en veel van de gasten die ze presenteerden, beweerden dat de technologie van Dominion de stemmen van de verslagen president Donald Trump had “gestolen” en, een van hun meest bizarre beweringen was dat de machines van Dominion in Venezuela waren ontworpen met de hulp van Hugo Chávez (overleden in 2013) om de verkiezingen te manipuleren.

De meeste aanklachten wegens smaad tegen mediabedrijven worden afgewezen op grond van het eerste amendement, maar deze rechtszaak, ingediend in maart 2021, heeft al een motie tot afwijzing overleefd. De meeste rechtszaken die zo lang voortbestaan, worden beslecht (zoals de rechtszaak die is aangespannen door Nicholas Sandman’s ouders tegen De Washington Post), maar in dit geval heeft Dominion weinig reden om zich te vestigen. Het hele bedrijfsmodel vereist vertrouwen van het publiek, en een duidelijke verklaring dat Fox met opzet loog, is waarschijnlijk meer waard dan alles wat Fox zou bieden via een ‘no-fault’-schikking. Bovendien wil Fox deze zaak misschien niet schikken: Smartmatic, een ander stemmachinebedrijf, heeft ook een rechtszaak aangespannen van $ 2,7 miljard tegen Fox, en die zaak overleefde ook een motie tot verwerping. . Als Fox het met de ene goed vond, moest hij het bijna ook goed vinden met de andere. De twee bedrijven hebben ook Newsmax aangeklaagd, dat met CNN lijkt te concurreren om de kijkcijfers van Fox.

Zaken als deze worden meestal opgelost omdat gedaagden in de media zichzelf niet willen openstellen voor “ontdekking”, waardoor klagers interne discussies binnen de organisatie kunnen zien. Fox biedt een praktische les in waarom bedrijven bang zijn voor ontdekking. De Dominion-rechtszaak heeft al een aantal e-mails onthuld die Fox in een vreselijk daglicht stellen. Uit die e-mails bleek dat Fox-eigenaar Rupert Murdoch en anderen bij het bedrijf de complottheorieën voor de verkiezingen die hun eigen netwerk propageerde niet geloofden. De Dominion-rechtszaak wordt de grootste bedreiging voor Fox News sinds het netwerk opkwam om de democratische autonomie te bedreigen.

Fox geeft echter niet op. Ter verdediging voert het bedrijf aan dat het geen leugens over Dominion promootte, maar alleen de leugens van andere mensen verdoezelde. hier is hoe De advocaten van Fox lichtten dit verweer toe in hun documenten: “Het is zonneklaar dat elke redelijke kijker zou begrijpen dat Fox News verslag deed en commentaar leverde beschuldigingen over Dominion, niet melden dat de beschuldigingen waar waren.

Ik denk dat de extra Fox-kijkers absoluut geloofden in de leugens van het netwerk over Dominion en dat de verkiezingen van 2020 op de een of andere manier ‘gemanipuleerd’ waren. Sommigen van hen vielen zelfs het Capitool aan met als doel de regering omver te werpen en de vice-president van de Verenigde Staten op te hangen. Maar als juridisch voorstel is het natuurlijk het meest geloofwaardige argument dat Fox kan aanvoeren.